Met consumptie-ijs worden alle ijssoorten bedoeld, die door middel van bevriezing veranderen in een vaste of pasta-achtige toestand en zo worden bewaard, vervoerd, verkocht of genuttigd. In de warenwet worden eisen gesteld aan de samenstelling van de verschillende soorten consumptie-ijs.
Roomijs is een substantie die door bevriezing een vaste of vastachtige substantie wordt, die in bevroren toestand voor consumptie is bestemd en in hoofdzaak is samengesteld uit room, melk en suiker, waaraan als bijkomende ingrediënten slechts een of meer van de volgende voedingswaren mogen zijn toegevoegd: koffie, ...
Roomijs maken met een ijsmachine
Het mengsel met room, melk, eidooiers en suiker gaat namelijk een grote machine in waar het op een constante, koude temperatuur gemengd wordt tot schepijs. Zulke ijsmachines bestaan ook in klein formaat voor thuis. Hiermee maak je in een handomdraai je eigen, verse roomijs.
Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker, water en andere ingrediënten zoals chocolade, vanille en allerhande vruchtenextracten. Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan.
Eieren. De eieren verbeteren de structuur van het ijs en maken het smeuïger. De meeste soorten roomijs worden bereid zonder de eieren te koken. In plaats van eieren kan je ook puddingpoeder gebruiken, ongeveer 10 a 15 gram per ei.
Grote kans dat je vanille-ijsje deze zomer duurder wordt. En ook de vla zou weleens prijziger kunnen worden. Dat heeft alles te maken met een mislukte vanille oogst in Madagaskar, het land waar de meeste vanille geproduceerd wordt.
Het roomijs moet minstens 50% melk en een bepaalde hoeveelheid eieren bevatten. Er wordt geen extra water toegevoegd.
Door het hoge percentage melkvet, krijgt het ijs een heerlijke romige smaak. Magere melkpoeder kan eventueel in combinatie met volle melk en slagroom worden gebruikt om het ijs meer body en volume te geven. Instant volle melkpoeder is zeer geschikt voor koffie en desserts, voor een romige smaak.
Ingrediënten: Water, suiker, glucose-fructosestroop, zuurteregelaar (citroenzuur), stabilisator (johannesbroodpitmeel), aroma's, geconcentreerd rode bietensap, kleurstoffen (carotenen, paprika-extract, curcumine). Kan sporen van melk bevatten.
De melkeiwitten vormen een veel steviger pantser rond de vetbolletjes als lecithine en maken de vorming van een vetnetwerk lastiger. De extra lecithine uit de eidooiers kan de melkeiwitten echter verdringen. Daar is alleen wel tijd voor nodig.
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd. Aan deze melk wordt bij een tempera- tuur van 85 °C suiker, slagroom en bind- middel toegevoegd.
Ijs op basis van melk. Ijs op basis van melk bestaat uit melkproducten (melk, room, soms yoghurt of boter), suikers en smaakstoffen. Zowel vanille, fruit, chocolade en noten zijn populair om smaak te geven. In België wordt bijna steeds koeienmelk gebruikt.
Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Dextrose wordt vaak toegevoegd wanneer het droge stof gehalte moet worden verhoogd, zonder het ijs veel zoeter te laten smaken. Dextrose heeft verschillende invloeden op ijs: Het brengt het vriespunt van de compositie lager. Het zorgt ervoor dat het aantal kristallen in de compositie minder wordt.
Patisdecor Stabilisator voor Ijs wordt gebruikt voor ijs en slagroom. Het stabilisator voor Ijs heeft verschillende voordelen:- het verbetert de viscositeit van het mengsel en de slagkracht,- het vertraagt het smelten- het emulgeert en stabiliseert de componenten- het geeft een romigproduct.
Een stabilisator wordt gebruikt om de grote merkbare ijskristallen, die ontstaan door temperatuurschommelingen, te vermijden. Het zorgt dus ook voor een romig mondgevoel en dus een grote meerwaarde voor je zelfgemaakt ijs.
Softijs heeft dezelfde samenstelling als roomijs. Roomijs wordt een lange tijd in de vriezer bewaard zodat het hard wordt, terwijl softijs op een temperatuur van ongeveer 5 graden wordt gehouden zodat het een vloeibaar mengsel blijft. Softijs bevat per toef 16 gram suiker (vier suikerklontjes) en 5 gram verzadigd vet.
Zoals gezegd, is de meest gebruikte suiker in de voedselbereiding de gewone witte kristalsuiker (sacharose), zo ook bij de ijsbereiding.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
IJs is gezond!
Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.