Biologische wijn is de drank die gewonnen wordt uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven. In tegenstelling tot "gewone" wijn, waar omstandig gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product.
Bij het maken van gewone wijn is bijna alles geoorloofd: pesticiden, kunstmest, toevoegingen zoals suiker, gist, enzymen en sulfiet. Het verschil met biologische wijn zit 'm vooral in de wijngaard. Er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt.
De wijn wordt alleen maar geproduceerd met enkel biologisch geteelde druiven. Tevens houdt een wijnboer zoveel mogelijk rekening met het milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen.
Organic wijn wordt volgens biologische werkwijze geproduceerd. Dit houdt in dat de wijn met respect voor de natuur wordt gemaakt, zonder daarbij chemicaliën of kunstmest te gebruiken. Puur natuur op zijn allerbest.
Biowijnen herken je aan het welbekende EU-biolabel. Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden dus ook 100% biologisch geteeld.
In biologische wijnen zit minder sulfiet dan in gewone, gangbare wijnen. Dat is wettelijk bepaald. Zo mag er in gangbare rode wijn maximaal 160 mg/l worden toegevoegd en bij witte wijn maximaal 210 mg/l.
Biowijn wordt zonder chemische middelen geproduceerd waardoor die dus ook niet in ons lichaam terechtkomen. Dat maakt biologische dus wel degelijk gezonder dan de conventionele wijn. En dat betekent zeker niet dat de consument daarvoor meer hoeft te betalen. Biologische wijn wordt dus betaalbaarder.
In de Bordeauxwijnen van Jumbo en Lidl zat ook nog pyrimethanil. Volgens de normen, zoals deze door de Europese voedselwaakhond EFSA en het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn vastgesteld, zijn er geen overschrijdingen.
Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het 'blaadje met de sterren') gebruikt. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld.
Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn.
Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. De stof wordt ook vaak extra toegevoegd aan onze voedingsmiddelen.
Zwavel is een in de aarde natuurlijk voorkomend mineraal. Zwaveldioxide ontstaat bij het verbranden van zwavel. Het is een goed in water oplosbaar gas. Door zwaveldioxide met water te verbinden ontstaat sulfiet, wat als poeder wordt gebruikt in wijn en andere levensmiddelen.
Organisch is de vertaling van 'Organic', wat biologisch in het Engels betekent. Aan de andere kant betekent organisch in het Nederlands letterlijk 'voortgekomen uit iets levends. ' Een organische grond bevat dood biologisch materiaal, voornamelijk afkomstig van planten en voor een kleiner deel uit dierlijke resten.
Biologische wijnen zijn vaak met veel vakmanschap gemaakt. Daarom zijn ze vaak net zo lekker als 'gewone wijnen'. Zijn biologische wijnen minder lekker dan gewone wijnen? Nee, dit hoeft zeker niet zo te zijn.
Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven en de wijnboer houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met het milieu. Dit betekent in de praktijk dat hij geen gebruik maakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen.
Tien pesticiden
Alle conventionele wijnen bevatten minstens vier verschillende soorten pesticiden, één wijn bevatte er tien.
Een populair organisch pesticide, rotenon, wekt in ratten kenmerken van de ziekte van Parkinson op. Deze bevinding levert niet alleen een nieuw diermodel voor onderzoek naar deze ziekte, maar geeft ook aan dat chronische blootstelling aan bestrijdingsmiddelen mogelijk kan bijdragen aan het ontstaan van deze ziekte.
Methoden voor gewasbescherming
Chemische bestrijdingsmiddelen bestaan uit één of meerdere werkzame stoffen gecombineerd met hulpstoffen. De werkzame stof is het bestanddeel dat de plantenziekte, plaag of het onkruid bestrijdt. Hulpstoffen zorgen ervoor dat het middel eenvoudig toegepast kan worden.
Pesticiden worden gebruikt om ongewenste organismen te bestrijden. De term pesticide is een verzamelnaam voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Alcohol zorgt via een chemisch proces voor meer urineproductie. Hierdoor droogt het lichaam uit, waardoor de vloeistofdruk in de hersenen verlaagd wordt. Dit resulteert in hoofdpijn, nadorst en een droge mond. Drink dus voor ieder glas wijn óók een glas water.
Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Daarom wordt op het wijnetiket altijd vermeld 'bevat sulfiet(en)'. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt.
Organic is letterlijk vertaald biologisch. Alleen wordt in het Nederlands iets anders bedoeld met organisch. Hiermee wordt namelijk bedoeld: afkomstig van planten en dieren. Een organisch product is dus niet altijd biologisch!
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.