Adrenaline is een neurotransmitter en stresshormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Door de aanmaak van adrenaline verandert de toevoer van bloed in het lichaam: er gaat meer bloed naar het hart en de spieren en minder naar de huid en ingewanden.
Adrenaline is een hormoon dat vooral in het merg van de bijnier wordt geproduceerd. Het wordt gevormd uit het aminozuur tyrosine.
Waar wordt noradrenaline gemaakt? De aanmaak van noradrenaline vindt plaats in het bijniermerg en in sommige zenuwcellen. Na een acute hevige stress-prikkel kan de hypothalamus via het ruggemerg het bijniermerg (hormoonklier) stimuleren om noradrenaline te produceren en aan het bloed af te geven.
Adrenaline vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk. Hierdoor komt het bloed weer voldoende in uw hersenen, zodat de duizeligheid en het gevoel van flauwvallen overgaat. Ook verwijdt het de luchtwegen, waardoor de benauwdheid vermindert. De injectie begint na 3 tot 5 minuten te werken.
Bijniermerg maakt adrenaline en noradrenaline
Bijniermerg maakt de hormonen adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat je lichaam zich aanpast als er stress is.
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker en langer stress waardoor ons lichaam denkt dat we in een noodsituatie zitten.
Wat is het verschil tussen adrenaline en noradrenaline? Simpel gezegd neemt adrenaline vooral de rol van hormoon op zich en heeft noradrenaline de functie van neurotransmitter. De belangrijkste taak van noradrenaline is het doorgeven van signalen via je centrale zenuwstelsel.
Dus in feite is het verschil tussen adrenaline en cortisol dat adrenaline meer is als druivensuiker. Dus snelle, korte en krachtige energie. Terwijl cortisol meer is als een bruine boterham met kaas. Dus cortisol is langzamer, maar het geeft je wel langdurige energie.
Cortisol is een corticosteroïdhormoon dat door ons lichaam in de bijnierschors wordt geproduceerd. Het wordt ook wel het stresshormoon genoemd omdat het wordt aangemaakt als reactie op een angst- of stressprikkel.
Een feochromocytoom is een gezwel dat ontstaat in het bijniermerg en dat te veel van de stresshormonen adrenaline en/of noradrenaline produceert. Klachten die hierbij passen zijn hoge bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid en transpireren.
Je bent in staat om tot prestaties te komen die je eerder niet voor mogelijk hield. Je ervaart hierdoor allerlei lichamelijke sensaties. Je spieren spannen zich aan, je hart gaat als een razende tekeer, je ademhaling versnelt. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat het zweet je uitbreekt.
Dopamine is een belangrijke neurotransmitter en wordt gemaakt in het bovenste deel van de hersenstam; in de middenhersenen(mesencephalon). Het mesencephalon wordt qua functie gerekend tot de basala ganglia.
Als je lichaam stress ervaart, wordt er als eerst adrenaline aangemaakt. In de volgende stap maakt het lichaam cortisol aan. Samen met adrenaline (en noradrenaline) wordt cortisol aangemaakt in je bijnieren.
Alles wat kan wachten, zoals de spijsvertering, komt tijdelijk tot stilstand. Is de speech achter de rug, dan herstelt het lichaam zich automatisch. De adrenaline is weg, maar het effect van het stresshormoon cortisol blijft nog een paar uur hangen.
U krijgt een burn-out doordat u lange tijd te veel spanning (stress) heeft gehad. Het lukte u niet om met die spanning om te gaan. Spanning hoort bij het leven. Een beetje spanning is vaak prettig en maakt ons alert.
Adrenaline is een hormoon en een neurotransmitter. Het hoort tot de familie van de catecholamines. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de bijnier, maar ook in een aantal hersencellen. Als eindpunt van het sympatisch zenuwstelsel speelt adrenaline een belangrijke rol bij de vecht-of-vlucht reactie tijdens stress.
De zes boodschapperstofjes en neurotransmitters dopamine, serotonine, oxytocine, adrenaline/noradrenaline, endorfine en fenylethylamine worden “gelukshormonen” genoemd.
Behandeling. Bijnierschorsinsufficiëntie wordt met medicijnen behandeld met hormoontabletten. De hormonen in de tabletten vervangen de hormonen die de bijnierschors niet meer zelf produceert (substitutietherapie).
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Het versterkt energie-mobiliserende mechanismen en remt bij acute stress de minder belangrijke orgaanfuncties. Daarom wordt cortisol ook wel 'stresshormoon' genoemd. Er wordt dan ook aangenomen dat cortisol als een “rem op het immuunsysteem” het lichaam beschermt tegen een buitensporig reactie van het immuunsysteem.
Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.