De meeste inbraken (ongeveer 80 procent) worden gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'. De gelegenheidsinbreker haalt uit elke situatie zijn voordeel en werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt pas in actie als hij een woning ziet waar op eenvoudige wijze wat te halen is.
Op Oudejaarsdag is dat tussen 17:00 en 20:00 uur, terwijl op Nieuwjaarsdag rond 1 uur 's nachts én 12 uur 's middags de meeste inbraakpogingen zijn. Ook op Koningsdag slaan de meeste inbrekers rond het middaguur toe. Statistisch worden de minste inbraken gepleegd in juni en mei, en de meeste in december en januari.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk. Ze kennen de vluchtwegen op hun duimpje en kunnen de risico's beter inschatten.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Misschien is dit wel de meest efficiënte inbraakpreventie maatregel om in te zetten; verlichting. Inbrekers houden er niet van om in het zonnetje gezet te worden. Zorg voor verlichting buiten. Overweeg lampen met een bewegingsmelder, of werk met lampen die werken op een tijdschakelaar.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Ieder jaar vinden van november tot en met februari dan ook de meeste woninginbraken plaats. Met een piek rondom de feestdagen, als veel mensen van huis zijn.
Bijna de helft van alle inbraken in woningen vindt overdag plaats. Van tevoren wordt er gekeken of u thuis bent. Dat gebeurt bijvoorbeeld door te bellen of aan te bellen, te observeren, te kijken of de brievenbus al is geleegd en door informatie via de sociale media.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Afgelopen jaar werden er dagelijks gemiddeld 108 woninginbraken geregistreerd. Bekijk hieronder hoeveel woninginbraken er per provincie werden gepleegd en of er -ten opzichte van 2018- sprake is van een daling of stijging.
Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan 'eigenrichting'. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.
Een inbreker kan met een breekijzer of een schroevendraaier vaak makkelijk een deur of raam openbreken. Hij zet het gereedschap tussen de deur en de deurpost of tussen het raam en het kozijn en wrikt de deur of het raam open. Zorg dus voor goede sloten en scharnieren op uw ramen en deuren.
Een inbreker loopt door de wijk en zodra hij ziet waar hij zijn gang kan gaan, slaat hij zijn slag. Inbrekers zien hun kans wanneer er een raam of deur open staat. Mocht dit niet zo het geval zijn maar kunnen ze er wel gemakkelijk door naar binnnen dan gebruiken ze een zwaar voorwerp zoals een breekijzer.
Dieven werken het liefst in het donker. Zorg dus voor (automatische) verlichting om je huis. Laat ook lampen aan wanneer je weggaat, liefst op een timer, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Komt iemand je planten water geven of de post opruimen tijdens je vakantie?
Het gedrag dat hierbij hoort, kunt u als buurtbewoner zien. Denk hierbij aan speurend rondlopen, meerdere malen dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen, gereedschap of een steen verstoppen (om later te gebruiken).
Eén op de zes Nederlanders heeft een wapen of een ander voorwerp ter verdediging in de slaapkamer liggen voor het geval ze verrast worden door een inbreker. Dat blijkt uit onderzoek door bureau Ipsos in opdracht van een verzekeraar.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
In 2015 ging het om 35 procent van de minderjarigen. Het percentage zelfgerapporteerde criminaliteit is daarmee relatief stabiel gebleven. Geweldsdelicten, vermogensdelicten en vandalisme komen het meest voor: respectievelijk 20,7 procent, 19,4 procent en 13,4 procent).
Ter vergelijking: in de grote steden Amsterdam (49), Rotterdam (45), Utrecht (44) werden de meeste misdrijven geregistreerd per duizend inwoners. In Oost-Nederland noteren Zwolle (30), Zutphen (29) en Lelystad (29) de minst gunstige cijfers.
Mensen bedreigen, inbreken of bijvoorbeeld drugs dealen. Dat zijn voorbeelden van crimineel gedrag. Criminele dingen doe je vaak niet voor niets. Meestal is er meer aan de hand als je andere mensen pijn doet, problemen met school krijgt of illegale dingen doet.
Criminelen zouden volgens Lombroso herkenbaar zijn aan fysieke atavistische stigmata, zoals brede kaken, diepliggende ogen, vaak doorlopende wenkbrauwen, een asymmetrisch gezicht, hoge jukbeenderen, afwijkende oren, haviksneus, vlezige lippen en dergelijke.