De begraven overledenen worden na een bepaalde periode opgegraven en alsnog gecremeerd, maar eerst worden de 206 beenderen van het skelet geteld door een beenderenteller. Crematie bestaat al lang in de Chinese cultuur. De urn wordt meestal in een rouwmuur in een tempel geplaatst.
Hij of zij krijgt vervolgens zeven lagen kleding aan. De ziel van de overledene kan dan in alle rust de lange reis maken naar de andere wereld. In China wordt de overledene boven de grond begraven, in een soort heuvel – liefst aan het water – waar de kist in wordt geschoven.
Chinezen in Nederland hebben hun eerste eigen begraafplaats. Op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen in Den Haag is een urnenmuur gebouwd, waar de as van 250 Chinezen kan worden bijgezet.
Wit is de kleur van de rouw bij een Chinese begrafenis
Voor Chinezen is wit de kleur van de rouw. De familie kleedt zich in het wit (traditioneel: ongebleekte katoen). Men draagt vaak een rouwband.
Eten speelt bij een Chinese uitvaart een grote rol. Zo kookt de familie de dag voor de begrafenis het lievelingseten van de overledene. Het gerecht zetten ze op tafel terwijl alle lampen in huis branden. Dit doen ze zodat de geest of ziel van de overledene afscheid kan komen nemen.
Volgens de meeste mensen en religies gaat het zo: als je lichaam sterft, treedt je onstoffelijk ziel eruit, om op weg te gaan naar het hiernamaals of een volgend leven. Een aardig idee, dat het helaas zonder wetenschappelijk bewijs moet stellen – en niet omdat wetenschappers hebben nagelaten ernaar te zoeken…
Op Oudejaarsavond komen de familieleden samen om te eten. Tijdens het Lentefeest zijn er veel draken- en leeuwendansen te zien. Vuurwerk wordt aangestoken om de kwade geesten te verjagen. Aan het einde van de Chinese nieuwjaarsperiode vindt op de 15e dag van het nieuwe jaar het lantaarnfestival plaats.
In de meeste gevallen kiezen boeddhisten voor een crematie. Na het overlijden wordt het lichaam een aantal uur niet aangeraakt. Daarna worden verschillende gebeden en plechtigheden uitgevoerd en wordt het lichaam gecremeerd of begraven.
Veel culturen hebben hun eigen rituelen of ceremonies rondom rouwverwerking. In sommige culturen wordt van naaste familieleden verwacht dat ze hun hoofd scheren en dat er witte of zwarte kleding gedragen wordt. Andere culturen gaan juist veel drinken en dansen tijdens het rouwen.
Bij de meeste begraafplaatsen is een aula waar de afscheidsplechtigheid gehouden wordt. Na de ceremonie wordt de overledene naar het graf gebracht, op een rijdende baar of met dragers die de kist op hun schouders dragen. Wij kunnen dit verzorgen, maar nabestaanden mogen ook zelf de kist dragen.
Het boeddhisme staat gelijk aan eenvoud. Door hun hoofd te scheren, geven monniken en nonnen zichzelf meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. Ook symboliseert een geschoren hoofd het idee van meer aandacht voor innerlijke verandering dan uiterlijke verschijning.
De periode tussen het overlijden en de boeddhistische uitvaart. Nadat het lichaam enkele uren of zelfs dagen met rust is gelaten wordt het gewassen met saffraan of gezegend water. Sommige boeddhisten kiezen ervoor om het lichaam niet te bedekken met kleding, maar met een licht stofje.
Het slijm wat zich in de keel vormt is iets dat het lichaam kwijt moet. Wij spugen alleen slijm uit als we erg verkouden zijn en alles vast zit, maar hier in China gebeurt het eigenlijk heel de dag door. Want alles doorslikken is niet goed voor je lijf. En dus moet het er uit.
Zoenen. In China wordt er in het openbaar niet gezoend. Je geeft een hand en begroet elkaar. Het is heel gebruikelijk om eerst de achternaam en dan pas de voornaam te noemen.
Goeie Mopjes - Hoe noem je een rijke chinees?????? Ka-Ching | Facebook.
Tijdens het eten drinken de Chinezen meestal thee. Soms kunnen ze ook het water drinken waar de rijst in gekookt is. Daarnaast is het ook mogelijk om water, koffie, frisdranken, … te bestellen in een restaurant.
Het huwelijk is bedoeld om de familielijn voort te zetten en een formele band tussen de twee families te bekrachtigen. De basis bij een Chinese ceremonie wordt gevormd door de drie brieven en de zes etiquetteregels. Dit is een zeer formeel verhaal en het gebeurt zelden dat alles nauwgezet gevolgd wordt.
Er zijn dan ook geen officiële cijfers over de religieuze overtuiging van Chinezen, al zijn het boeddhisme (tussen 660 miljoen en 1 miljard volgers), taoïsme (400 miljoen) en traditionele Chinese religies het grootst.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.
Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar het fenomeen om het percentage waarnemingen met zekerheid vast te stellen. Het fenomeen van de doden zien wordt wel een hallucinatoire wenspsychose genoemd, de officiële term is: Post-bereavement hallucinatory experiences (PBHE) of Hallucinatoire ervaringen na overlijden.
Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool. Dimethyldisulfide is een stinkend gas dat voortkomt via vele bronnen, zoals bacteriën, schimmels, planten, en dieren.
De kern van het boeddhisme is dus inzicht in het lijden en de weg om dit lijden op te heffen. Het lijden komt doordat het leven onvolmaakt is. Die onvolmaaktheid doet verlangen naar iets anders, iets dat het volmaakt zou maken. Zolang we niet stoppen met verlangen, blijven we reïncarneren.
Als de overledene een man is, hoort de voorganger ter hoogte van het hoofd en de schouders van de overledene te gaan staan; als de overledene een vrouw is, gaat hij ter hoogte van het middel van haar lichaam staan. Na het gebed wordt de dierbare zo spoedig mogelijk begraven, zodat de ziel snel rust vindt.