Rietjes worden meestal van polypropyleen gemaakt, vermengd met kleurstoffen en weekmakers en ze breken niet biologisch af in het milieu. Omdat het materiaal sterk is, kan het echter wel hergebruikt of gerecycled worden in andere producten.
Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden.
Ze worden gemaakt van natuurlijk materiaal
De beste eigenschap van de bamboe rietjes is in eerste plaats hun duurzaamheid. In tegenstelling tot de plastic wegwerp rietjes die niet biologisch afbreekbaar zijn en daarmee het milieu vervuilen, zijn de herbruikbare bamboe rietjes gemaakt van 100% natuurlijke materialen!
Om een papieren rietje te maken moet je eerst een boom planten, dan omkappen, dan verpulveren en vervolgens in een buisje persen. Daarbij worden meer grondstoffen (meer co2) gebruikt dan bij het maken van plastic rietjes. Daarnaast geldt lang niet voor elk papieren rietje dat ze biologisch afbreekbaar zijn.
Slechte afbreekbaarheid: Een plastic rietje is gemaakt van polypropyleen. Plastic rietjes komen om verschillende redenen in het milieu terecht. Vervolgens duurt het tot 500 jaar voordat polypropyleen is afgebroken.
Er is een plastic ring aan de ene kant om te voorkomen dat het stro uit het deksel wordt getrokken. De rietjes worden gemaakt van veilige materialen die je gezondheid niet beschadigen.
Bamboe rietjes zijn het perfecte duurzame alternatief voor de traditionele vervuilende rietjes van plastic. Ons product is natuurlijk en herbruikbaar.
Je kunt deze bamboe rietjes heel goed hergebruiken. Bestand en gemakkelijk schoon te maken, deze rietjes zullen niet rotten of schimmelen. Weg met die giftige en vervuilende plastic rietjes.
De rietjes zijn biologisch afbreekbaar, kunnen in de vaatwasser en kunnen (volgens het merk) jarenlang meegaan. Het belangrijkste is dat je de rietjes in heet water schoonmaakt en niet te lang laat weken.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
Metalen rietjes zijn erg hygiënisch. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal wat het beste materiaal is om drinkwater schoon te houden (en maken). Roestvrij staal is antibacterieel en speelt een belangrijke rol in de nationale hygiëne. Waterleidingen en watertanks worden o.a. van RVS gemaakt.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Een goed gewicht metalen rietje is bijvoorbeeld tussen de 10 en 20 gram.
En rietjes van staal en bamboe kun je volgens de expert zonder zorgen in de vaatwasser doen, zodat ze goed schoon worden. Volgens haar kun je ze het beste in het bestekrekje zetten, zodat ze niet omvallen.
Schoonmaken gekleurde herbruikbare rietjes van siliconen
De rietjes zijn makkelijk schoon te maken en kunnen gewoon in de vaatwasser. Je kunt de rietjes ook schoonmaken met een klein borsteltje.
Drinkrietjes koop je online bij Blokker.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat.
Bacteriën en schimmels verteren groente-tuin-en-fruit-afval, zoals een bananenschil of klokhuis. Dit soort afval noemen we biologisch afbreekbaar. Het klokhuis van een appel is al na twee weken verteerd, maar het verteren van een bananenschil kan wel tot 2 jaar duren!
Drinkrietjes van metaal – roestvrijstaal, aluminium of zelfs titanium – zijn een populair alternatief geworden voor plastic rietjes. Maar ze oogsten ook kritiek vanwege de metaalsmaak die ze afgeven, de hitte die ze bij het drinken van hete dranken geleiden en de harde aanraking met de tanden die ze veroorzaken.
Update van de redactie – 3 juli 2021
Het leek erop dat alleen apotheken nog plastic rietjes mochten aanbieden, maar die restrictie is geschrapt. Buigbare plastic rietjes worden daarmee vergelijkbaar met een leesbril, die ook iedereen in het assortiment kan opnemen en een CE-keurmerk moeten hebben.
Hoe werkt een rietje? Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.