Er is geen verschil tussen een vape en een e-sigaret. E-sigaret is namelijk de Nederlandse benaming van een vape. Het Engelse woord vape is weer de afkorting van vaporizer, wat staat voor verdamper. Dit komt omdat een vape e-liquid verdampt.
Minder ongezond dan gewone sigaret
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Dampen of vapen zijn andere benamingen voor het gebruik van de elektronische sigaret. Het wordt dampen of vapen genoemd, omdat de gebruiker de rook (damp) inhaleert die de elektronische sigaret produceert. Deze damp wordt geproduceerd door E-liquid.
Wat is vapen of dampen? Met een e-sigaret, ook wel vape of vaper genoemd, inhaleer je nicotine (verslavende stof) in via damp in plaats van rook. E-sigaretten verbranden met andere woorden geen tabak, en produceren dus ook geen teer of koolstofmonoxide.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Een throat hit is de prettige prikkel in de longen of de keel, die men ervaart bij het inhaleren van damp uit een elektrische sigaret. Deze prikkel in de keel zorgt voor het verzadigende gevoel en geeft vaak een kick die in de buurt komt bij het roken van de traditionele tabakssigaret.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken.
Omdat er nauwelijks belasting wordt geheven op de e-sigaret is het roken ervan veel goedkoper dan het roken van gewone sigaretten. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van een starterskit, maar daarna is het roken een stuk goedkoper. Voor het roken van 80 sigaretten betaal je gemiddeld nog geen tientje.
Proefpersonen die stopten met roken hadden een 4.8% gewichtstoename. Er was geen bewijs van toename van het gewicht na de stopzetting door degenen die gebruikers die overgestapt waren op E-sigaretten. De tweeproduct gebruikers hadden een bescheiden gewichtstoename van 1.5%.
Het gebruik van een e-sigaret is niet geheel onschadelijk. Dit geldt ook als een e-sigaret wordt gebruikt met vloeistof zonder nicotine. Er worden tijdens het dampen namelijk stoffen geïnhaleerd die eigenlijk niet in het lichaam thuishoren. E-sigaretten zónder nicotine kunnen dus schadelijk zijn.
Er zijn twee manieren waarop u de damp van uw elektrische sigaret kunt inhaleren: Mouth to Lung en Direct Lung.
volg deze eenvoudige stappen bij het inhaleren van een mond-naar-long vape: Trek langzaam aan het uiteinde van het apparaat om de dampproductie te activeren. Zuig de damp in je longen zoals je zou doen bij het inademen van een sigaret. Houd de damp in uw longen vast zodat de nicotine in uw systeem kan worden opgenomen.
Het begint natuurlijk met de eerste aanschaf van uw e-sigaret, waarbij de prijs van een basis e-sigaret gemiddeld rond de 30 euro ligt. Vaak is een compleet starterspakket het goedkoopst, en zo'n starterspakket bevat vaak een complete elektrische sigaret of e-smoker plus toebehoren behalve de e-liquid.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
WetenschapElektronisch roken, ook wel vaping genoemd, zit de laatste jaren fiks in de lift. De toestellen worden meestal aangeprijsd als een gezondere vervanger voor de echte sigaret: het stilt de drang naar nicotine zonder teer, koolmonoxide of andere schadelijke stoffen.
Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren. E-sigaretten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Aan sommige e-sigaretten is nicotinezout toegevoegd, hierdoor is de nicotine minder vies.
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het gebruik van de e-sigaret en de shishapen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel e-sigaretten als shishapennen kunnen in combinatie met de bijbehorende dampen leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet aan jongeren onder de 18 jaar worden verkocht. Dit geldt ook voor rookwaren van kruidenproducten, zoals een kruidensigaret. Ook geldt er voor deze producten een reclameverbod.