De meest bekende bijnaam van die van Amsterdam is wel 'Mokumers'. Mokum = makan (Hebr.) = stad. De schimpnaam 'Stoepeschijters' hebben de Amsterdammers hoofdzakelijk te danken aan die van Broek in Waterland en Monnikendam, die bekend staan vanwege hun zindelijkheid.
Amsterdammer kan verwijzen naar: Een inwoner van de stad Amsterdam, zoals te vinden op de lijst van Amsterdammers. In bredere zin een inwoner van de gemeente Amsterdam. In veel nauwere zin de inwoners van in of van oorsprong uit de Amsterdamse wijk Jordaan.
Amsterdam – Mokum. De naam stamt uit het Hebreeuwse מָקוֹם (Maqom). wat 'plaats' of 'stad' betekent. Via het Jiddische (mokem) kwam het in het Bargoens terecht, waaraan het Amsterdamse dialect veel woorden ontleende.
Rotjeknor komt oorspronkelijk uit de volkstaal. De eerste keer dat het op schrift verscheen, was in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar waar het vandaan komt?
Zaandam: Galgezagers
Ook Zaandammers hebben een bijzondere bijnaam, namelijk galgezagers. Dit komt voort uit de turfoproer in 1678, waar de aanstichters aan de galg werden opgehangen. De mensen die illegaal deze galgen omver zaagden werden galgezagers genoemd.
Roffa is straattaal voor 'Rotterdam'.
De Beurstraverse (ofwel Koopgoot) is een winkelstraat in de Nederlandse stad Rotterdam.
Rotjeknor wordt gebruikt als een negatieve bijnaam voor de stad Rotterdam en soms ook voor domme personen. Het begrip duikt vaak op Twitter en andere sociale media op als voetbalclub Feyenoord tegen Ajax of PSV speelt.
Het woord stamt uit het Hebreeuws en betekent 'plaats' of 'stad' (Hebreeuws: Maqom מָקוֹם). Via het Jiddisch (mokem) is het in het Bargoens terechtgekomen. Het markeert daarmee tevens het Joodse gedeelte van de geschiedenis van Amsterdam.
Mokum is een Bargoens woord, een woord uit de dieventaal. Het gaat terug op het Jiddische mokem, dat 'stad' betekent. Op die manier werd het ook in het Bargoens gebruikt, voor 'stad' in het algemeen, dus niet specifiek voor de stad die sommige Rotterdammers aanduiden als '020', om het vermaledijde A-woord te vermijden.
Ontstaan. Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. De verlening van dit "tolprivilege" was een zet in een jarenlange strijd om de macht in het gebied.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.
De benaming vaasje verwijst waarschijnlijk naar de grondvorm van een geheel ander soort container, te weten een bloemenvaas. Onvoldoende onderzocht is nog wanneer de benaming vaasje in zwang is gekomen. Duidelijk is wel dat dit model in de volksmond ook onder heel wat andere namen bekend staat.
In de volksmond wordt Rotterdam ook wel Roffa genoemd. Dat klink misschien als (stoere?) straattaal, maar het lijkt verdacht veel op de naam van Rotterdam voordat het zijn huidige naam kreeg. „Het echte oer-Rotterdam, dat tussen de negende en elfde eeuw voortdurend werd bedreigd door overstromingen, heette Rotta.
Nog voor de opening op 4 september 1996 hadden de Rotterdammers de nieuwe stadsbrug al een bijnaam gegeven: de Zwaan. De brug werd het visitekaartje van de stad en zeer waarschijnlijk het meest gefotografeerde icoon van de Maasstad.
5314 verwijst oorspronkelijk naar de ov-zone voor Rotterdam Zuid uit de tijd van de strippenkaart. Wat bij sommigen bekend staat als een hopeloos gebied, is voor een grote groep jongeren een dierbaar thuis. Hun trots op Zuid is afleesbaar aan tatoeages, kleding en accessoires met de code 5314.
Damsko of Damsco is in straattaal de naam dat wordt gegeven aan Amsterdam.
De inwoners van Hoorn worden Hoornaars of ook Horinezen genoemd.
Zaans wordt gesproken in de Zaanstreek. De Zaanstreek ligt aan weerszijden van de Zaan. Officieel noemen de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan zich gezamenlijk Zaanstreek. .
Na de opkomst van de plaats Purmerend, kreeg een deel van het oude dorp Purmer ter onderscheiding de naam 'Purmer-in-'t-land' (naar de meer landinwaartse ligging). Later is dat verbasterd tot Purmerland.