Er is maar een optie om een winterjas groter te maken: door alle naden bloot te leggen en los te halen en vervolgens inzetten te maken van een andere stof. Vervolgens pas je de inzetten aan naar het patroon van de winterjas. Ook hierbij geldt: je moet een goede naaister zijn om dit voor elkaar te krijgen.
Innemen van de zijnaad
Je ziet onder het armsgat wat plooien zitten, dat komt door de originele naad die er nog in zit en dat gaat trekken. Als de oude naad verwijderd is en de persbout zijn werk heeft gedaan is de jas weer goed.
Donsjas naaien? Als je handig bent met naald en draad en je netjes kunt naaien, zou je kunnen proberen je donsjas onder handen te nemen. Wie veel geduld heeft en weet wat hij doet, kans een jas gewoon weer mooi maken. Maar, als het niet goed gaat, zal de jas er rommelig uit komen te zien.
Door de mouwen van een jasje of colbertje in te korten kun je een slecht passend, slordig kledingstuk omtoveren tot een passend en chic exemplaar. Het is vrij gemakkelijk om je mouwen in te korten, maar je moet de basis van het naaien wel onder de knie hebben en een naaimachine hebben.
Was de jas met een beetje vloeibaar wasmiddel op een fijn was programma. Draai hierna hetzelfde was programma met de inhoud van een flesje "waterdicht". Hierna in de droger doen op lage temperatuur met 3 tennisballen. Zelf doe ik er 2 schone gymschoenen bij om de jas extra luchtig te maken.
Dons in de wasmachine:
Kies in elk geval altijd voor een volwasprogramma en was niet warmer dan op 40 graden. Gebruik niet een normaal wasmiddel maar een speciaal donswasmiddel en het is zeer belangrijk dat de jas niet lang gecentrifugeerd wordt.
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine. Zorg dat de jas voldoende ruimte krijgt in de trommel en doe geen andere kledingstukken erbij.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Het repareren van een winkelhaak gebeurt door een lap textiel aan de achterzijde en/of voorzijde vast te zetten. Dit kan zonder naald en draad, namelijk met textiellijm of met strijktextiel. In het verleden gebruikte men arabische gom als lijm.
De Kleermaker maakt niet alleen nieuwe kleding, maar repareert ook kleding of past deze aan. De Kleermaker kan bijvoorbeeld een nieuwe rits in een broek zetten of broeken of jasjes innemen.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.
De jas binnenstebuiten keren
Doe de winterjas in de trommel met de rits en de knopen dicht. Door de jas binnenstebuiten te wassen, voorkom je niet alleen schade aan de stof, maar ook aan de wasmachine. Het kan bij donzen jassen handig zijn ook een tennisbal mee te laten draaien in de trommel.
Na het centrifugeren stop je de jas met twee of drie tennisballen in de wasdroger. De tennisballen schudden de veren van de jas op. Zo plakken de veren niet in klonten aan elkaar en behouden ze hun volume. Het kan zo drie uur duren voordat de jas echt goed droog is.
Een dons dekbed drogen kan wel. Zowel in de buitenlucht als in de wasdroger. Wil je toch zelf aan de slag gaan, na het lezen van het waslabel, dan volgen hier enkele voorschriften: Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius.
Een donsjas kan niet tegen regen. De luchtkamertjes in de jas vullen zich dan met water, in plaats van warme lucht.
Restylen is het aanpassen van kledingstukken, om ze beter bij u te laten passen. Dit kunnen kleine aanpassingen zijn, zoals mouw lengte of zelfs iets dat het een volledig andere look en feel geeft. Soms kan een kleine verandering een groot effect hebben, daarom durven veel mensen niet om hun kledij aan te passen.
Een coupeuse – of coupeur – is gespecialiseerd in het elkaar naaien van nieuwe kleding of het aanpassen, repareren en passend maken van bestaande kleding.
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.