Mild zijn voor jezelf in plaats van jezelf te beoordelen. Beseffen dat wat je meemaakt eigen is aan het mens-zijn in plaats van denken dat jij de enige bent die dit overkomt. Door je gedachten te observeren in plaats van jezelf alleen nog te zien als de negatieve gedachte of het slechte gevoel dat je ervaart.
Als je vriendelijk wilt zijn, moet je tonen dat je echt geïnteresseerd bent. Mensen moeten kunnen zien dat je echt om hen geeft voor wie ze zijn, wat ze denken en hoe ze handelen. Om vriendelijker te zijn, moet je verschillende eenvoudige vragen stellen die laten zien dat je om hen geeft.
Als je aardig gevonden wilt worden is het belangrijk dat je een balans vindt tussen over jezelf praten en interesse tonen. Ben jij iemand die dolgraag over zichzelf praat? Probeer dan eens om minder te praten en meer te luisteren. Want het zou zomaar kunnen dat je – zonder dat je het door hebt – een energievreter bent.
De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
Streng zijn voor onszelf komt voort uit ervaringen in het verleden, waarin we ontzettend ons best deden maar anderen niet konden plezieren met het resultaat. Dit blijft ons achtervolgen. We hebben onszelf een standaard opgelegd die we moeten halen.
Wil je dus graag minder hard zijn voor jezelf. Dan is belangrijk om weer waar te nemen wie jij bent, in plaats van wat ervan jou wordt verwacht. En wat dus ook vooral voor jouw werkt. Want zolang je leeft vanuit wat voor jouw goed voelt zal je hier niet een te hard oordeel over hebben.
En niet door te wachten tot je lieve gedachten over jezelf denkt. Je doet dat door je lief(devol) te gedragen jegens jezelf. Hoe doe je dat? Dat doe je door je consistent (dus niet maandag wel en dinsdag niet, maar constant, dus de hele tijd) en constructief (dus positief, wijs, bemoedigend) te gedragen jegens jezelf.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Liefde voor jezelf, van jezelf houden, wie wil dat nu niet? Niet alleen omdat je daardoor meer liefde in je leven ervaart, je creëert daardoor ook meer liefde in je relaties met anderen, waardoor je gezonde en gelijkwaardige relaties aantrekt, die steunend zijn in plaats van ondermijnend.
Self-kindness: Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.
Gezelligheid geeft een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, kneuterigheid enzovoort. Meestal heeft gezelligheid te maken met het samenzijn met anderen (in goed gezelschap).
Kleine dingen kunnen uitgroeien tot iets heel groots. Ook jouw social skills kunnen door heel snel veel kleine stappen te zetten, in korte tijd beter worden. Dagelijks kom je ontelbaar veel situaties tegen waar je heel eenvoudig je sociaal beter kan worden, zonder risico dat je zenuwachtig hoeft te worden.
Iets heel persoonlijks delen in het begin van de relatie
Over het algemeen mogen mensen elkaar méér, wanneer ze elkaars vertrouwen hebben gewonnen. Persoonlijke dingen delen is dan ook de beste manier om vrienden te maken als volwassene. Maar, volgens psychologen kun je beter niet iets delen wat té intiem is.
Simpel: maak eens een lijst met dingen waar je nu dankbaar voor bent. Dingen waar je tevreden over kunt zijn. Zo vul je je hoofd met fijne gedachten, en verdring je nare gedachten. Mediteren helpt ook, net als sporten en in de tuin werken.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.