Trauma wordt tegenwoordig gezien als de rechtstreekse oorzaak van het ontwikkelen van narcisme. Om om te kunnen gaan met een trauma, misbruik, of verwaarlozing of zich ervoor af te sluiten richt het kind zich onbewust op zichzelf. Dit zet de ontwikkeling van narcisme in gang.
Manipulatief en egocentrisch: narcisten zijn van alle tijden. Volgens Freud wordt elk kind zelfs als narcist geboren.
Narcisme is een normale persoonlijkheidstrek die kan ontstaan rond de leeftijd van 7, wanneer kinderen in staat zijn zichzelf globaal te evalueren. Kinderen met sterke narcistische trekken voelen zich beter dan anderen, denken dat ze recht hebben op voorkeursbehandeling en smachten naar bewondering.
Narcisme herkennen
Vooral omdat aan de buitenkant iemand kan overkomen als aardig en sympathiek, ze zien er vaak goed verzorgd uit en zijn makkelijke praters. Van binnen zijn ze anders. Ze zijn vaak erg onzeker, maar ook koud en harteloos door een gebrek aan empathisch vermogen.
Het is goed voor kinderen om te zien dat ze gewaardeerd worden om wie ze zijn en niet omdat ze zo speciaal en bijzonder zijn. Zo ontwikkelen ze een gezonde zelfwaardering. Ook op latere leeftijd kun je nog aan narcisme sleutelen.
Als je een narcistische partner hebt en het lijkt erop dat hij niet alleen kan zijn, dan is dat schijn. Hij wil dat je thuis blijft, want hij wil je niet delen met anderen en hij gunt jou geen leuke tijd terwijl hij alleen thuis zit. Een narcist kan heel goed alleen zijn.
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
Gebrek aan zelfreflectie: oprechte spijt zal een narcist niet hebben. Simpelweg omdat iemand met narcisme niet met een ander meevoelt en zij zelf 'nooit iets verkeerds doen' – ze zijn immers fantastisch, perfect en superieur. Eigen fouten toegeven doen ze niet: problemen liggen altijd aan de ander.
Omdat ze zelf niet zo bewust van hun lage zelfbeeld, is het moeilijk zelfinzicht te krijgen en zich aan te passen aan de wereld om hen heen. Daarnaast is behandeling voor hen een teken van 'zwakte'. Afhankelijk zijn van de bewondering van anderen kan echter veel stress, depressie en angst met zich brengen.
Ze zijn vaak egocentrisch en hebben een extreme behoefte aan bewondering en erkenning, en kunnen zichzelf zien als 'speciaal' of 'boven de wet'. Kwaadaardig narcisme kan leiden tot schadelijk gedrag, zoals manipulatie, misbruik en zelfs geweld.
Trauma wordt tegenwoordig gezien als de rechtstreekse oorzaak van het ontwikkelen van narcisme. Om om te kunnen gaan met een trauma, misbruik, of verwaarlozing of zich ervoor af te sluiten richt het kind zich onbewust op zichzelf. Dit zet de ontwikkeling van narcisme in gang.
Uit onderzoek is gebleken dat het behandelen van de narcistische-persoonlijkheidsstoornis mogelijk is. Tijdens psychotherapie wordt meestal gewerkt aan het leren stellen van realistische doelen, het leren verdragen en accepteren van kritiek en het zich leren verplaatsen in de behoeften en gevoelens van anderen.
Ja, maar het woord 'gelukkig' komt niet overeen met de definitie zoals niet-narcisten dit ervaren. Narcisten worden gelukkig als ze hun doel bereiken ongeacht of dit ten koste van anderen gaat mbv manipuleren en nog ergere dingen.
Conclusie. De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven.
Narcistisch gedrag is namelijk wel te veranderen. Door nieuwe mentale programma's in je hoofd te ontwikkelen kan je het onder controle krijgen. Wees niet terughoudend in het zoeken van professionele hulp. Een therapeut kan je helpen om serieus resultaat te boeken.
Wanneer je iets anders doet, zegt of denkt wordt de narcist boos en onrustig. Een narcist ziet jou ook niet als een echt mens met eigen gedachten en gevoelens, maar slecht als een deelnemer in zijn verhaal.
Ongelukkig. Hoewel narcisten met hun narcisme veel kunnen bereiken blijven ze meestal ongelukkig, zoals Fortuyn eerlijk toegaf in een interview met Theo van Gogh.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Mensen met narcisme willen graag het stralende middelpunt zijn. Sommigen denken dat ze de beste, mooiste en slimste zijn. Anderen hebben verborgen grootheidsgedachten: ze vinden bijvoorbeeld dat ze altijd voor anderen klaarstaan.
Ze kunnen niet om zichzelf lachen, al leent de situatie zich er voor. Narcisten zijn hooggevoelig, maar niet ten opzichte van anderen. Ze zijn alleen gericht op zichzelf. Als een narcist meent dat jij hem/haar uitlacht, kan dit zich weer gaan uiten in een woede-uitbarsting.
Een narcist voelt degelijk emoties en kan ook huilen. Ze kunnen ook heel makkelijk huilen als ze daarmee iets willen en kunnen bereiken. Ze voelen ook emoties van anderen, ze voelen alleen geen medelijden met die anderen.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Kinderen met een narcistische opvoeding
voelen zich verantwoordelijk voor de gevoelens en het welzijn van anderen. hebben de neiging zichzelf af te keuren en zich te verontschuldigen. doen hun uiterste best om harmonie te bewerkstelligen en gevoelens van anderen te verzachten.