Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.
Wat zijn echte dikmakers? In principe kun je van alle voedingsmiddelen aankomen. Je komt aan als je meer eiwitrijke, vetrijke of koolhydraatrijke producten eet dan je nodig hebt. Helaas zijn er geen wondermiddeltjes of producten in de supermarkt die ervoor gaan zorgen dat je snel gewicht verliest.
Rijst en pasta's zijn algemeen bekend als dikmakers. Het is niet zo dat je er per se dik van wordt, maar deze voedingsmiddelen bevatten wel erg veel koolhydraten. En gemiddeld genomen eten we te veel koolhydraten in verhouding tot hoe weinig we bewegen. Als je wil aankomen zijn deze koolhydraten zeker welkom.
Meisjes van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 38 kg, met een minimum van ongeveer 32 kg en een maximum van 50 kg. Jongens van elf jaar met een lengte van ongeveer 149 cm wegen gemiddeld 36 kg, met een minimum van 31 kg en een maximum van 46 kg.
Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet. Geef als tussendoortje producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten.
Er is sprake van ondergewicht als het gewicht van je kind fors lager is dan het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte. Sommige kinderen zijn lichter dan andere kinderen van dezelfde leeftijd en lengte.
De 10 gezonde voedingsmiddelen om snel aan te komen
Het grootste deel van het dieet bestaat uit hele voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en voedingsstoffen, zoals rijst, noten, notenpasta, rood vlees, zalm, gedroogd fruit, avocado's, gezonde granen, hele eieren en volle zuivelproducten.
Eet 's ochtends en 's middags calorierijke tussendoortjes, zoals een pakje liga's, evergreen of een boterham. Eet 's avonds om 8 uur nog een schaaltje griesmeelpap/gele vla of bambix, als je daar van houdt. Als je dit iedere dag eet, kom je ongeveer 0,5-1kilogram aan per week.
Als je wil vermageren, eet je het best maar 3 stukken fruit per dag. Op de zwarte lijst: kersen, druiven, vijgen, ananas en bananen.
Je kan dus niet zomaar 1, 2 of 3 kilo vet aankomen in 1 dag! Een stijging in het lichaamsgewicht is dus zeker niet hetzelfde als een stijging in het lichaamsvet. Aangezien de meeste weegschalen enkel het lichaamsgewicht meten is het dus moeilijk om te weten wat de oorzaak van de plotse stijging was.
Optimaal presteren met goede voeding
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Energie en eiwitten
Het is belangrijk dat de ondervoeding wordt behandeld. Om te zorgen dat uw kind niet verder afvalt, is het nodig dat uw kind meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Het eten moet veel energie (calorieën) en eiwitten bevatten. Van genoeg energie kan uw kind beter groeien en valt het niet verder af.
Pubers die te weinig eten hebben weinig energie. Hun conditie gaat achteruit en hun weerstand neemt af. Als je zoon of dochter langere tijd weinig eet, kunnen er na een tijdje voedingstekorten ontstaan en kunnen de groei en ontwikkeling achterblijven.
Hoeveel kilogram? Meisjes van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 42 kg, met een minimum van ongeveer 34 kg en een maximum van 57 kg. Jongens van twaalf jaar met een lengte van ongeveer 155 cm wegen gemiddeld 40 kg, met een minimum van 34 kg en een maximum van 52 kg.
Meisjes van tien jaar met een lengte van ongeveer 142 cm wegen gemiddeld 34 kg, met een minimum van ongeveer 28 kg en een maximum van 35 kg. Jongens van tien jaar met een lengte van ongeveer 143 cm wegen gemiddeld 32 kg, met een minimum van 28 kg en een maximum van 40 kg.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Doordat je stofwisseling harder gaat werken en reserves in je lichaam worden aangevuld kan je dus afvallen. Dus meer eten is zeker niet altijd aankomen! Aankomen is daarom best lastig en hiervoor heb je soms echt veel meer energie nodig, juist om die reserves aan te vullen. Dit noem je dan vaak een aankomlijst.
Waarom je niet dik wordt, heeft vaak een onderliggende oorzaak zoals stress, een snel werkende schildklier, hormoonstoornis of teveel sporten. Ondergewicht brengt gezondheidsrisico's met zich mee.