Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Al ons voedsel bestaat uit moleculen. Wanneer je voedsel in de magnetron verwarmt, gaan deze moleculen door elektromagnetische stralen sneller bewegen. Daardoor ontstaat warmte. Je kunt het vergelijken met wanneer je je handen heel snel langs elkaar beweegt, dan voel je ook dat deze warmer worden.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Eten warmt sneller op in de magnetron dan in een pan of oven
Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De golven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging. Door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op in de magnetron dan in een pan of oven.
De microgolfoven is geen bron van schadelijke straling. Voedsel bereid in de magnetron ondergaat geen dusdanige wijziging dat het aan voedingswaarde verliest, wordt niet radioactief en ook niet kankerverwekkend. Net als de andere kooktechnieken vraagt een goed gebruik van de microgolfoven wel de nodige aandacht.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
In 1945 vroeg Raytheon een patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1,8 meter hoog en woog 340 kilogram.
Door met een magnetron te koken blijven vitamines beter bewaard dan wanneer je ze 'platkookt' op het vuur in een liter water. De oplossing: korter koken in weinig water en met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is een magnetron een milieuvriendelijker en budgetvriendelijker alternatief.
Vlees opnieuw opwarmen
Gehakt opwarmen kan het beste in de magnetron en om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip warm je op in de magnetron. Gebraden kip kun je het beste met folie bedekken en warm laten worden in de oven op 180°C.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
De magnetron functie is de meest belangrijke en meest voorkomende functie. Je kunt deze herkennen aan het symbool met de drie golfjes. Met deze functie kan je snel en eenvoudig etenswaren opwarmen. Binnen een paar minuten is het eten volledig opgewarmd en klaar om gegeten te worden.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron, dus bij twijfel kun je het beter niet doen. Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.