Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden wordt als ideaal gezien. Voorkom ook grote schommelingen in de temperatuur. Vroeger werd altijd aangeraden om de wijn liggend te bewaren, want toen bestond de schroefdop nog niet. Bij het staande bewaren van een fles met kurk, kan de kurk op termijn uitdrogen.
Wijn moet altijd liggend bewaard worden, daarom is het hebben van een wijnrek ook zo belangrijk. Doordat de fles ligt blijft er contact tussen de kurk en de wijn en kan de kurk niet uitdrogen. Zorg voor een goede luchtvochtigheidsgraad, het liefst tussen de 60% en 70%. Ook dit voorkomt dat de kurk uitdroogt.
Waarom draaien we met een wijnglas? Deze techniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je wijn komt. Zuurstof is zowel een vriend, als een vijand van de wijn. In het begin is zuurstof geweldig, want zodra wijn zuurstof krijgt, begint het te ontleden.
Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.
Introductie. Waarom is een goed wijnrek een Must voor elke wijnliefhebber? Wijnen dienen in een horizontale positie bewaard te worden, om oxidatie van de wijn te voorkomen. Een veelgemaakte beginnersfout is dan ook de fles verticaal bewaren.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine. Dat maakt deze minder lang houdbaar dan een zware rode wijn als een durif. Het verschilt dus per wijn.
Met een hulpmiddel als een Vacu Vin kunt u wijn wel iets langer bewaren, ongeveer vijf dagen. Het doet wel enige afbreuk aan de kwaliteit van de wijn. Wanneer u de geopende wijn in de koelkast zet, blijft deze langer goed – dat geldt óók voor rode wijn!
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden.
Net als alle andere wijnen, is champagne het best te bewaren op een koele en donkere plek. Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is.
Versterkte wijnen zoals Portwijn, Sherry of Madeira blijven langer goed dankzij de brandy. Je kan ze maar liefst 28 dagen bewaren op een koele, donkere plaats. Hoe zoeter de wijn, hoe langer ze lekker blijft.
Zet het wijnglas op een glad oppervlak, pak de steel met je duim en wijsvinger en begin kleine rondjes te draaien. Na een tijd kun je het glas oppakken en mooie golven in je glas walsen, zodat de wijn als een watervalletje langs de wand naar beneden glijdt. Zo komen er nog meer aroma's vrij.
De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat. Indien de wijn bedorven is of mankementen heeft, wordt de fles vervangen.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Temperatuur van rode wijn
Rode wijn bewaar je bij voorkeur op kamertemperatuur. Een gemiddelde kamertemperatuur is rond de 18 tot 21 graden celsius. Een rode Bordeaux wijn kun je perfect bewaren bijvoorbeeld op een kamertemperatuur van 18 tot 21 graden.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.