Andere wetenschappers menen dan weer dat ook dinosaurussen een vermogen om te vocaliseren ontwikkelden. Daarvoor kijken ze naar de specifieke bouw van sommige dino's, zoals Parasaurolophus. De lange holle kam op hun hoofd, die bij de neusgaten start, zou wel eens een klankkast kunnen geweest zijn.
Volgens een nieuwe studie communiceerden dinosaurussen echter niet door te brullen, maar maakten ze koerende geluiden, zoals duiven dat doen.
Paleobiologie Met geur en kleur van zijn cloaca liet een dino weten paringsbereid te zijn. Psittacosaurussen maken elkaar het hof. Ook niet-vliegende dinosauriërs hadden een cloaca – niet gek, gezien hun verwantschap met de kip en ander gevogelte.
De eerste resten van een dinosauriër zijn voor zover bekend gevonden door May Ann Mantell uit Engeland. Ze deed de ontdekking in 1822 in het zuiden van Engeland. Ze vond een stuk van een dijbeen en een paar tanden. Deze vondst bracht ze naar Richard Owen, een professor bij de universiteit van Oxford.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen. De geslachtsrijpe vrouwtjes die nu gevonden zijn, waren 8 en 10 jaar oud.
Maar welke soorten liepen er nu precies door onze achtertuin? De dinosaurussen ontstonden zo'n 230 miljoen jaar geleden — in het Trias-tijdperk — en stierven ongeveer 66 miljoen jaar geleden — in het Krijt-tijdperk — uit.
Maar toch bestaan er van allerlei verschillende soorten dinosauriërs fossielen. Het aantal ontdekte dinosaurussoorten is de afgelopen jaren flink gestegen. In 1990 waren er 285 geslachten beschreven, en in 2006 lag dit aantal op 527 geslachten en circa 630 soorten. Tegenwoordig kennen we er zo'n 1200.
66 miljoen jaar geleden leefden er honderden verschillende soorten dinosaurussen samen op aarde. Maar aan de tijd van de dino's kwam een onverwachts einde toen een meteoriet insloeg. De meteoriet sloeg een gat zo groot als België in de ondiepe oceaan naast de plek waar nu Mexico ligt.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
In de Bijbel wordt niet over dino's gesproken, maar volgens het instituut komt in het bijbelboek Job wel de 'Behemoth' voor - een dier waarvan de beschrijving doet denken aan een dino met een lange nek doet denken, een sauropode.
Fascinatie voor dinosaurussen is een goede zaak
Door zo'n passie te ontwikkelen, waardoor ze namen kunnen citeren die ingewikkelder zijn dan elkaar, maken dinosaurussen onze kinderen slimmer, vasthoudender. Ze leren snel en goed, omdat hun interesse wordt gewekt door iets ongelooflijks, immens in hun ogen.
Deze pootafdrukken liet de dinosaurus zo'n 66 miljoen jaar geleden achter in Wyoming. Dankzij de sporen kon een onderzoekteam een schatting maken van hoe snel de Tyrannosaurus liep. En ook daaruit bleek dat ze vaak niet zo'n haast hadden; hun snelheid lag tussen de 4,5 en 8 kilometer per uur.
Een aantal reptielen, die familie zijn van de dinosauriërs, hebben de inslag wel overleefd. Een voorbeeld hiervan zijn krokodillen en schildpadden.Ook vogels stammen af van de dinosauriërs.
Door een 3D-model van de dino te bouwen, kwam student Pasha van Bijlert erachter dat de T-rex ongeveer 5 kilometer per uur liep. Ongeveer het wandeltempo van mensen dus. Volgens nieuwe berekeningen hebben er bij elkaar opgeteld 2,5 miljard Tyrannosaurus Rexen op de aarde rondgelopen.
Dinosaurussen leefden zo'n 170 miljoen jaar op de aarde. Ze zijn inmiddels zo'n 65 miljoen jaar uitgestorven door de evolutie. Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij.
Een meteoriet met een doorsnede van zo'n tien kilometer kwam in zee voor de kust van het huidige Mexico terecht in de buurt van het plaatsje Chicxulub en zorgde voor een massa-uitsterving, die het einde betekende van meer dan 75 procent van de soorten op aarde.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Het gaat om een megaraptor, een vleesetende dinosaurus. Met zijn leeftijd van 70 miljoen jaar, is het een van de laatste vleesetende dino's op aarde. Zo'n 5 miljoen jaar later stierven de dinosauriërs uit. De megaraptor lijkt op een Tyrannosaurus rex, maar hij was iets dunner.
Er is nieuw bewijs dat de meeste dinosauriërsoorten miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven door een meteorietinslag in Mexico. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan ook twee Nederlanders hebben meegewerkt, dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
De overblijfselen werden voor het eerst in 2018 door wetenschappers gevonden in een natuurreservaat in de regio Patagonië, in het zuiden van Argentinië. In die regio leefden meer van 's werelds grootste herbivoren, waaronder de Patagotitan mayorum, de grootste dinosaurus die ooit is ontdekt.
Dinosaurussen maken gewoon onderdeel uit van de diversificatie van de archosauria (de dominante landdieren van zo'n 250 tot 200 miljoen jaar geleden, waaronder ook krokodillen vallen), een explosie van nieuwe vormen, kort na de Perm-extinctie.”
Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat dinosauriërs warmbloedige dieren waren: ze konden, net als mensen, zelf warmte opwekken in hun lichaam.