Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Oh, wat kan dat irritant zijn! Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Muggen komen af op menselijke geuren. Ten eerste komen ze af op CO², omdat we dat allemaal uitademen. Dit ruiken muggen al vanaf 30 meter afstand. Wanneer muggen dichter in de buurt zijn, is onze lichaamsgeur de bepalende factor waar de mug het snelst op afkomt.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
De onderzoekers ontdekten echter een subtiel verschil. Als muggen namelijk in een slaaptoestand komen, hangen hun achterpoten, waardoor hun lichaam dichter bij het oppervlak komt.
Dat u ook overdag gestoken kunt worden, komt doordat er ook muggensoorten zijn die juist overdag toeslaan. Zoals de knut. Zij komen veelal voor in waterrijke en moerasachtige gebieden. Die plekken kunt u dan ook het beste vermijden of u kunt uzelf beschermen met een muggenwerend middel.
Uit onderzoek is gebleken dat muggen niet dol zijn op wol. Hier kan handig op ingespeeld worden door een wollen dekbed en een wollen kussen te nemen.
Anders dan wat veel mensen denken, komen muggen níet op licht af, maar op de geur van je lichaam. Om hun prooi te lokaliseren zijn vrouwtjesmuggen uitgerust met speciale geurantennes waarmee ze je op vijftig meter afstand (!) kunnen opsporen. Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op.
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren.
Enerzijds dienen ze als voedselbron voor allerlei dieren. De larven worden gegeten door waterkevers, libellenlarven, amfibieën en vissen. De volwassen dieren worden dan weer bejaagd door onder andere vleermuizen. Het verdwijnen van muggen betekent dus dat er minder voedsel is voor al deze soorten.
Wat ze wél kunnen concluderen op basis van hun experimenten, is dat de muggen na het waarnemen van CO2 een sterke voorkeur krijgen voor langere golflengten van licht die in onze perceptie dus overeenkomen met kleuren zoals oranje en rood.
Vooral 's avonds en 's nachts zijn muggen actief. Waarschijnlijk is het je ook wel eens opgevallen dat je vaak 's ochtends wakker wordt met een nieuwe muggenbult op je lichaam. Ze zijn 's nachts actiever omdat de lucht dan vochtiger is en ze kunnen niet zo goed tegen droge lucht.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Hendrik Jan Groenenberg: “Muggen houden niet van tocht. Een ventilator in de (slaap)kamer of zelfs voor een tent zorgen voor een mugvrije zone. De grootte van de ventilator is bepalend voor de grootte van de mugvrije zone.”
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Een parfum van het lingeriemerk Victoria's Secret is een uitstekend middel om muggen op afstand te houden. Dat is de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek in de VS.