Wat is zwemles? Tijdens zwemles leert je kind onder begeleiding van een badjuf of badmeester zwemmen. Eerst leert hij om zich watervrij te voelen. Dit betekent dat hij zich veilig voelt in het water en niet bang is.
De eerste fase van de zwemles gaat sneller als je kind niet (meer) bang is voor water. Het is dus belangrijk dat je kind thuis al zelf onder de douche durft en kopje onder gaat in bad of in het zwembad. Het is zeker de moeite waard om dit te oefenen voordat je kind op zwemles gaat.
Hierin kunnen dan de zwemslagen worden aangeleerd: de enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Maar ook andere zaken komen aan de orde, zoals onderwater zwemmen, duiken, gekleed zwemmen en naar de bodem gaan. Kinderen leren op speelse wijze zwemmen, met veel spelletjes dus.
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
Voor zwemdiploma A staat gemiddeld 48 uur.
Dik anderhalf jaar dus, wanneer je vakanties en ziekdagen incalculeert. De meeste zwemlessen duren namelijk geen heel uur. De 48 uur die de Nationale Raad Zwemveiligheid aanhoudt, zijn klokuren.
De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 35,- en de € 70,- per maand.
Hoeveel keer per week kan een kind zwemles volgen? De KNZB adviseert twee zwemlessen van 35 minuten zwem- tijd per week. Zo volgen leermomenten elkaar snel genoeg op om kinderen maximaal te laten profiteren van het herhalingsef- fect van de zwemles.
Als kinderen al iets ouder zijn en zich al wat beter kunnen concentreren, gaat het leren zwemmen uiteraard sneller. Sommige kinderen leren zwemmen op 10 lessen, andere hebben er 30 nodig. Het aantal lessen varieert heel sterk.
Als het Nationaal Zwemdiploma A eenmaal binnen is, zijn Nationaal Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC (= de Nationale Norm Zwemveiligheid) ook binnen bereik. Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 klokuren.
Doe thuis de zwemkleding al aan en neem een handdoek of badjas en slippers mee. Voor jongens graag een aansluitende zwembroek meenemen (lange zwembroeken zijn hip, maar niet geschikt om te leren zwemmen). Voor meisjes zijn bikini's aan te raden, omdat deze handiger zijn tijdens de toiletbezoeken.
De kledingeisen voor het zwemvaardigheidsdiploma zijn hetzelfde als die van zwemdiploma A van het Zwem-ABC namelijk: Zwemkleding (toegestaan: bikini, zwembroek, badpak, tankini) Shirt, blouse of hemd met lange mouwen. Lange broek, lange jurk of rok (broek mag niet nauw op de huid aansluiten).
Een leerlingvolgsysteem helpt om die afweging goed te maken. Maar een Examinator Nationale Zwemdiploma's bepaalt uiteindelijk of je kind zijn diploma krijgt. Het is in principe dus mogelijk dat je kind zakt bij het diplomazwemmen.
Badkleding, t-shirt, hemd of blouse met lange mouwen, lange broek, jurk of rok tot de enkels, schoenen. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid, bv leggings, zijn niet toegestaan. Plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan.
De eerste reeks zwemlessen
Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.
Een richtlijn voor het behalen van het A-diploma (van het Zwem-ABC) is dat een kind (gemiddeld) tussen de 40 en 50 uur nodig heeft. Die uren kun je op verschillende manieren verdelen. De meeste zwembaden bieden als basis één keer zwemles van 45 -60 minuten per week aan.
Zwembroek
Een losse zwembroek kan ook, maar een strakke is fijner én makkelijker. In een wijde zwembroek ontstaan luchtbellen wat zwemmen lastig maakt.
de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een basisafstand. kan drijven op de buik en op de rug. Je kind voelt zich vertrouwd in het water. kan watertrappen met armen en benen, kan draaien en zich kan oriënteren.
Badje 1: Watergewenning
Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben in het water. Bij watergewenning leren ze spelenderwijs zonder vrees op hun buik en rug te liggen (het begin van drijven). Daarnaast moeten ze ook met open ogen een voorwerp van de bodem kunnen pakken.
Zwemdiploma A = 51 klokuren (gemiddeld)
Om het A-diploma te halen, is er ongeveer 40 á 50 uur aan zwemles nodig. Als vuistregel kun je aanhouden dat een gemiddeld kind (die 1x per week zwemt) iets meer dan een jaar doet over het behalen van zijn zwemdiploma A.
Het behalen van een zwemdiploma is geen gemakkelijke opgave en dat is misschien maar goed ook! Want het behalen van een zwemdiploma zorgt ervoor dat kinderen voldoende zwemveilig worden en zich kunnen redden in ons waterrijke land. Water is dan ook overal om ons heen en een ongeluk zit in vaak een klein hoekje.
In de eerste twee zwemuren (18:00 tot 19:30 uur) is de diepte van het bad tussen de 45 cm en de 170 cm diep. Het bad is ingedeeld in vier verschillende badjes, steeds met een oplopende moeilijkheidsgraad. Als de kinderen lid worden, en ze gaan de eerste twee uren zwemmen.
We gaan uit van een gemiddelde duur van 64 lessen van 45 minuten voor het A-diploma. 16 lessen voor het B-diploma en 16 weken voor het C-diploma. De 65 lessen voor het A-diploma worden verdeeld over 4 niveaus/ baden waarbij de gemiddelde leerling 16 weken over een niveau/bad zal doen.
Vanuit onze brancheorganisatie NPZ NRZ blijkt dat een kind in Nederland gemiddeld 51 klokuren nodig heeft om zijn of haar zwemdiploma te halen. Dit vertaald zich naar zo'n 68 lessen van 45 minuten.
Nu de grote vakantie in aantocht is kunnen wij ons voorstellen dat u met de vraag zit: “wanneer mag mijn kind afzwemmen en kan ik in de vakantie zonder bandjes zwemmen?” zwembaden! drijfmiddelen te laten zwemmen. Globaal gezien geldt 50 tot 60 lesuren voor het A-diploma.
Eerder geleerde vaardigheden kunnen worden 'opgefrist' en zelfvertrouwen worden 'opgekrikt', waardoor de zwemveiligheid (weer) toeneemt. Daarnaast is schoolzwemmen een uitgelezen kans om geleerde vaardigheden toe te passen en kinderen beter voor te bereiden.