De trillingsdemper bestaat uit twee metalen delen met daartussen een rubberen ring. Het ene metalen deel zit aan de krukas vast en het andere deel werkt als een vliegwiel. Door de elasticiteit van het rubber dat er tussen zit, is er een bepaalde mate van beweging mogelijk.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Trillingsdempers zijn rubberen doppen die je onder de poten van je wasmachine kan plaatsen. Deze doppen absorberen te trillingen en zorgen ervoor dat de wasmachine beter op zijn plaats blijft.
Dit is soms op te lossen door er een dikke rubberen mat onder te leggen of door de wasmachine in een daarvoor bestemde lekbak te plaatsen. Controleer ook of de machine wel waterpas staat. Als dat niet het geval is, kun je vaak de pootjes draaien om het op te lossen.
Trillingen kunnen worden veroorzaakt door een hard voorwerp dat vastzit in het pompfilter. Het filter voorkomt dat vreemde voorwerpen, zoals knopen en munten, in de afvoerslang terechtkomen. Het pompfilter zit rechtsvoor, onder in de wasmachine. Om het pompfilter te reinigen, verwijdert u eerst het afdekplaatje.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Je kunt een redelijke hoeveelheid geluid absorberen, gewoon door dikke dekens op te hangen aan een muur. Als je wel wat budget hebt kun je ervoor kiezen om speciale geluidswerende gordijnen te kopen. Als je al dikke geïsoleerde muren hebt zal dit niet veel uitmaken.
1. Geluidsoverlast door luchtgeluid. Spelende kinderen, lachende buren, claxonnerende auto's en een luide televisie verspreiden geluidstrillingen in de omgeving. Deze trillingen worden gedeeltelijk geabsorbeerd door omliggende materialen zoals muren, ramen en (straat)tegels.
Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Hoe dunner de gordijnen, hoe minder geluiddempend ze werken. Daarbij speelt de hoeveelheid stof een rol. Metalen, kunststof en houten raambekleding doen niets voor de akoestiek. Door ze te combineren met overgordijnen zorgt u ervoor dat de ruimte toch minder hol klinkt en daardoor gezellig aanvoelt.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
OSB heeft vergelijkbare geluidsisolerende eigenschappen als gipsplaat of MDF.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).