De iCloud-sleutelhanger onthoudt alles, zodat je dat niet zelf hoeft te doen. Je gegevens worden automatisch ingevuld, bijvoorbeeld je gebruikersnamen, wachtwoorden en passkeys voor Safari en apps, creditcardgegevens en beveiligingscodes, en wifiwachtwoorden op elk apparaat dat je goedkeurt.
Een sleutelhanger is een versleutelde opslagplaats waarin niet alleen je accountgegevens en wachtwoorden voor je Mac, apps, servers en websites veilig worden bewaard, maar ook vertrouwelijke gegevens, zoals creditcardnummers en pincodes van bankrekeningen.
Apple slaat de wachtwoorden op in het programma "Sleutelhangertoegang". Deze kun je gemakkelijk vinden door rechts bovenin op het vergrootglas (Spotlight) te klikken en het woord Sleutelhanger of Sleutelhangertoegang in te voeren. Dan staat bij hij de Programma's, én bij 'Beste Resultaat'.
Kies het Apple-menu > 'Systeeminstellingen'.Klik op 'Wachtwoorden'. Log in met Touch ID of voer het wachtwoord van je gebruikersaccount in.
De gegevens in iCloud-sleutelhanger worden tijdens de opslag en overdracht beveiligd met 256-bits AES-encryptie en kunnen niet door Apple worden gelezen. Met iCloud-sleutelhanger kun je ook de accounts die je in Mail, Contacten, Agenda en Berichten gebruikt, op al je iPhones, iPads en Mac-computers up-to-date houden.
Controleer of 'Gebruikersnamen en wachtwoorden' geselecteerd is. Controleer voor creditcardgegevens of 'Creditcards' geselecteerd is. Controleer of je de privémodus hebt ingeschakeld. Accountnamen en wachtwoorden worden niet bewaard in Safari wanneer de privémodus is ingeschakeld.
Bovendien voldoet Sleutelhanger aan de belangrijkste eis: het bewaart je inloggegevens op een veilige manier. Je gegevens worden met encryptie beveiligd en met ondersteuning van Touch ID kun je de lijst met wachtwoorden goed afsluiten.
Wat is de beste wachtwoordmanager? De beste password manager van dit moment is volgens onze test NordPass. Andere goede password managers zijn Keeper, 1Password, Bitwarden en Dashlane. Al deze wachtwoordmanagers zijn in principe goed, maar sommige zijn net wat beter dan andere voor de gemiddelde gebruiker.
Wat je zeker NIET moet doen: Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord. Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortejaar (bijvoorbeeld 'JouwNaam1985'). Gebruik geen bekende uitdrukkingen, zoals 'Plukdedag'.
Met Sleutelhangertoegang kun je wachtwoorden op een veilige manier bewaren en hoef je ze niet zelf in te voeren. Je kunt ook gemakkelijk wachtwoorden opzoeken als je ze nodig hebt.
Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst.
Passwordmanagers als Enpass of KeePass kunnen de wachtwoordenkluis lokaal bewaren. Wil je je wachtwoorden dan toch op verschillende apparaten kunnen gebruiken, dan moet je je wachtwoordendatabase zelf delen, bijvoorbeeld met een clouddienst naar eigen keuze.
Je account beschermen via twee-factor-authenticatie
Wanneer je je Apple ID en wachtwoord voor het eerst invoert op een nieuw apparaat, wordt op dat apparaat gevraagd om de verificatiecode die automatisch wordt weergegeven op je vertrouwde apparaten.
Op iPhones kun je Face ID, Touch ID of een toegangscode gebruiken om je apparaat te ontgrendelen. Op Android-apparaten kun je de gezichts- of vingerafdrukscan, of een pincode of patroon gebruiken om je apparaat te ontgrendelen (afhankelijk van de apparaatvergrendeling die op je apparaat is ingesteld).
Als je een wachtwoord vergeten bent kan je deze in de meeste gevallen herstellen. Een Apple ID en iCloud account zijn gelijk aan elkaar, voor iCloud wordt namelijk je Apple ID gebruikt. Je moet dus alleen het wachtwoord van je Apple ID herstellen.
Apparaatopslag is de beschikbare opslagruimte op je iPhone, iPad, Mac of ander Apple apparaat. iCloud-opslag houdt je foto's, bestanden, notities en meer up-to-date en beschikbaar op al je apparaten.
Wat maakt een online wachtwoordmanager kwetsbaar? Een online wachtwoordmanager zoals Lastpass is kwetsbaar, omdat deze kan worden gehackt. In de manager worden niet alleen wachtwoorden opgeslagen, maar ook de loginnaam en de plek waar moet worden ingelogd.
Het nadeel is dat het heel belangrijk is om op een veilige manier één enkel wachtwoord te kiezen en te onthouden: het wachtwoord dat je gebruikt om toegang te krijgen tot het account van deze wachtwoordmanager.
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.