Kan je stucen op hout? Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Kan je stucen op hout? Het antwoord is ja. Net zoals, beton, mdf en andere type ondergronden kan hout ook gestuct worden, alleen is het niet verstandig om rechtstreeks te stucen op hout. Zodra het hout eerst wordt gedekt met een laagje (witte) grondverf is het mogelijk om over het hout te stucen met sierpleister.
Op een houten ondergrond kan niet direct gestuct worden. Dat hout niet ;-) De gemakkelijkste, snelste en goedkoopste manier om over een houten ondergrond te stucen is om er stuc- of gipsplaten voor te plaatsen.
Heb je juist geen zuigende muren waardoor het stucwerk niet hecht dan kan gebruik gemaakt worden van een hechtmiddel zoals beton contact. Er zijn ook ondergronden waarop niet gestuct kan worden, dit zijn bijvoorbeeld hout en multiplex.
Het antwoord is nee. Hout is immers een ondergrond die behoorlijk kan werken door de aanwezigheid van vocht. Wanneer het hout gaat werken, zal het aangebrachte stucwerk gaan scheuren. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld wel om het houtwerk eerst te bekleden met gipsplaat.
Pleisteren en stucen is niet exact hetzelfde, al is het wel zeer vergelijkbaar. Pleisteren wordt vaak als vorm van stucen aangemerkt. Het verschil tussen stuc en pleister heeft dan ook geen betrekking op de techniek van aanbrengen maar op de gebruikte mortel. Een andere benaming voor pleisteren is glad stucen.
Nee, op hout zelf kan geen pleisterwerk worden verwerkt. Het pleisterwerk hecht niet goed aan een houten ondergrond, waardoor er geen garantie is dat de afwerking mooi blijft. Wat wel mogelijk is, is om de houten ondergrond te voorzien van gipsplaten of stucplaten.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
Stucwerk heeft van nature een sterk zuigende werking. Ga je een gestucte muur verven zonder voorstrijk, dan zul je meer verf nodig hebben aangezien een hoop verf opgezogen zal worden. Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen.
Helaas kunt u vrijwel niet over MDF stukadoren. Heeft u MDF platen waarover gestukt moet worden dan is het verstandig om er eerst gipsplaten tegenaan te schroeven. De gipsplaten kunt u dan eerst voorzien van stuc primer, waarna er overheen gestukt kan worden.
Het is mogelijk!Als je op je woning, tuinhuis of poolhouse dat (deels) uit hout bestaat sierpleister zoals crepi wilt aanbrengen vereist dit wel een specifieke aanpak. Voor een houten ondergrond bestaan er namelijk aangepaste methoden en technieken.
Wanneer je gipsplaten wil stucen, dan zijn bijna alle typen stucwerk geschikt voor deze klus. Voor het afwerken van een muur zijn glad pleisterwerk of spachtelputz veelgebruikte opties. Het plafond leent zich er goed voor om af te werken met spackspuiten of latex verfspuiten.
Het is dus van belang om de OSB plaat eerst goed te behandelen met een primer voordat je begint met behangen. Wij raden het af om een OSB wand te betegelen of te stucen. Dit omdat OSB een houtmateriaal is en dus nog kan krimpen of uitzetten.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Tuurlijk kan iedereen het aanbrengen, maar uiteindelijk gaat het om de details om goed stucwerk te leveren. Stucwerk is er vervolgens in verschillende soorten en heeft u niet de juiste ervaring, dan kan dit achteraf goed zichtbaar zijn.
Fix & Finish® wordt gebruikt voor het verlijmen en pleisteren van niet dragende scheidingswanden bestaand uit cellenbeton-, gips- of kalkzandsteenblokken, tevens is het geschikt voor het (blauw)pleisteren van beton, stuclagen van gips of kalkmortel.
Dit kan gedaan worden door zowel een schilder als een stukadoor en je hele woning kan binnen een dag klaar zijn. Deze opties zijn goedkoop, omdat de klussen niet arbeidsintensief zijn. Hoe groter het aantal vierkante meters, hoe lager de prijs per eenheid.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
Misschien heeft u er wel eens over gedacht om zelf een muur of plafond te stucen. Zelf stucen lijkt immers zo makkelijk.Maar stucen heeft een aantal grote nadelen en zelfs gevaren. Het is daarom verstandiger om een stucadoor in te huren om de klus voor u te klaren, dit bespaart u een hoop tijd, geld en moeite.
Stucwerk aanbrengen (stucen) kan op nagenoeg iedere ondergrond: spack, spachtelputz, gibo- of ytong muren, stuc- of gipsplaten, kalkzandsteen, beton ..wanden en plafonds. Op hout stucwerk aanbrengen is niet mogelijk (lees: ten strengste afgeraden) – niet iedere ondergrond is hiervoor dus geschikt.
Let op, bij het aanbrengen van muurvoostrijk moeten glimmende vlekken en lekstrepen / zakkers worden voorkomen. Dit kan door niet teveel muurvoorstrijk aan te brengen, dit moet volledig in de ondergrond dringen. Wanneer teveel wordt aangebracht kunnen glimmende vlekken in eindresultaat ontstaan.
Om zo lang mogelijk te genieten van dit natuurlijk materiaal, bescherm je je houten muurbekleding met een beits, vernis of olie. Met vernis bescherm je je hout tegen vlekken en krassen. Verder levert het een natuurlijk resultaat op en vergeelt het hout niet.
Uitgaande van de vuistregel dat de droogtijd van stucwerk 1 millimeter per dag is, zou je voor stucwerk met een dikte van 2 centimeter rekening moeten houden met 20 dagen droogtijd. Laat je de muur door een professional stucen, vraag dan naar de laagdikte.