Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijnJe krijgt ze op grond van de CAO of bedrijfsregeling toegekend of je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat. Zo spaar je uren op. Die extra gewerkte uren kun je later opnemen als een vrije dag: een adv- of atv-dag.
Bij Arbeidstijdverkorting (atv) of Arbeidsduurverkorting (adv) werk je iedere week meer uren dan in je contract staat. Volgens je contract werk je bijvoorbeeld 38 uur per week, maar in werkelijkheid werk je 40 uur per week. Je bouwt dan 2 adv-uren per week op.
Arbeidsduurverkorting bouw je op door meer uren te werken dan dat in de arbeidsovereenkomst is vastgesteld. Bijvoorbeeld wanneer je 40 per week werkt, maar een contract hebt voor 38 uur per week. In dit geval bouw je iedere week 2 uren adv op.
Als je in werkelijkheid 40 uur per week werkt, kun je 2 ADV-uren per week opbouwen. Dit betekent dat je na een maand 8 ADV-uren hebt opgebouwd en de werkweek ingekort kan worden, uiteraard altijd in overleg met de werkgever.
In de praktijk kan een werknemer bijvoorbeeld 40 uur per week werken, maar in zijn of haar contract afspreken om één dag per week korter te werken en dus één dag per week ATV op te bouwen. Aan het einde van het jaar heeft de werknemer dan 52 extra dagen opgebouwd die hij of zij kan opnemen als ATV-dagen.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen. Je werknemer mag werken tussen 6 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds.
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon. Dit percentage is als volgt berekend: er zijn 260 werkbare dagen in een jaar. Hiervan worden afgetrokken: 25 vakantiedagen en 13 adv-dagen.
En het verschil tussen adv-, atv- en vakantiedagen dan? Het grootste verschil is dat adv- en atv-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd, maar vakantiedagen wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv of atv.
Pak je arbeidscontract of de cao er dan bij! Daarin staat het als je recht hebt op bovenwettelijke vakantiedagen en om hoeveel dagen het gaat. Als dat er niet in staat, kun je geen aanspraak op de dagen maken. Let op: adv- en atv-dagen zijn géén bovenwettelijke vakantiedagen.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
Dat hoeft niet noodzakelijk in het arbeidsreglement, ook een policy kan daartoe volstaan. Een werkgever kan bijgevolg rechtsgeldig bepalen dat een werknemer gradueel ADV-dagen verwerft a rato van één dag per maand. Een werkgever kan zelfs nog verder gaan en ook bepalen dat men elke maand één ADV-dag moet opnemen (bijv.
Deze dagen is de werknemer onherroepelijk kwijt, ongeacht de reden voor het niet opnemen van deze vakantiedagen. Overdragen van wettelijke vakantiedagen naar het volgende jaar is dan ook een onwettelijke praktijk.
Wanneer de werknemer aanwezig is op het werk maar niet al zijn vakantie heeft kunnen opnemen, zijn de niet-genomen dagen definitief verloren. De werkgever zal moeten kunnen aantonen dat hij de werknemer de mogelijkheid heeft geboden om zijn vakantiedagen op te nemen.
Meestal kan je ADV-dagen of ATV-dagen niet meenemen naar het volgende kalenderjaar en je krijgt het meestal ook niet uitbetaald als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Om er zeker van te zijn kun je altijd je cao of bedrijfsregeling checken.
In de wet is er niets geregeld over ADV-dagen. Werknemers kunnen het beste hun cao erop naslaan om uit te zoeken welke regels gelden voor ADV-dagen. Zo kunnen cao's een bepaling bevatten dat ADV-dagen niet meegenomen mogen worden naar een volgend jaar, niet opgenomen dagen vervallen in dat geval).
Meestal is vastgelegd dat de referteperiode loopt van 1 januari tot en met 31 december. Is dit het geval? Dan mag je geen ADV dagen overdragen. Deze ADV dagen moeten, net als wettelijke vakantiedagen, ook voor het einde van het jaar opgenomen worden.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Er worden 12 dagen ADV toegekend; -een formele werkweek van 36 uur en een feitelijke werkweek van 40 uur. Er worden 24 dagen ADV toegekend.
Arbeidsduur. De wettelijke arbeidsduur in de sector bedraagt 35 uur per week voor een voltijdse werknemer en dit gespreid over 5 dagen: Ofwel door wekelijks slechts 35 uur te werken. Ofwel door 36 uur per week te presteren in ruil voor 6 extra verlofdagen (ADV).
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
Werknemers mogen hun wettelijke vakantiedagen nog tot een half jaar na het jaar van opbouw opnemen (tool). Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt zelfs een verjaringstermijn van vijf jaar. Op adv-dagen zijn deze wettelijke vervaltermijn en verjaringstermijn niet van toepassing.
De ADV-regelingen betekenen doorgaans dat een medewerker recht heeft op (een gedeelte van) het loon over uren waarop hij minder werkt, dan voorheen. Slecht bij uitzondering betekent de regeling dat de werknemer minder gaat werken zonder (loon)compensatie.
Om de gemiddelde arbeidsduur van 38 uur op jaarbasis te respecteren, is het noodzakelijk om de 12 ADV-dagen op te nemen.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken.Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
Strikt juridisch moet de medewerker dus zelf instemmen wanneer gevraagd wordt om op een vrije -dus niet ingeroosterde dag- te verschijnen. Dus als je nee zegt, mag je in principe niet ingeroosterd worden. Vrije dagen zijn er namelijk om tot rust te komen.