Maar het meest opvallende aan deze cocktail is misschien wel dat perfecte, schuimige laagje bovenop. Dat ontstaat door de cocktail krachtig te shaken met ijs in een cocktailshaker.Door je Espresso Martini daarna uit te schenken door het zeefje van je shaker, krijgt de cocktail een mooi, glad schuim bovenop.
Er zijn verschillende koffielikeuren die je kunt gebruiken. De bekendste zijn Kahlua en Tia Maria maar je hebt ook koffielikeur van De Kuyper, Bols en Boomsma. Altijd handig om in huis te hebben als je spontaan een Espresso Martini of bijvoorbeeld een Affogato Martini wilt maken.
De espresso martini is een koude, naar koffie smakende cocktail met wodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop. Het is geen echte martini aangezien het gin noch vermout bevat, maar is een van de vele drankjes die het begrip 'martini' in de naam dragen.
Schenk 50 ml Martini Vermouth in een longdrink glas. Vul het glas helemaal met ijs. Knijp de limoen uit boven het glas en vul aan met 50 ml tonic. Garneer met een stukje limoen.
Schenk de cocktail door een strainer in een koud glas en haal het ijs uit de shaker. Schenk het vocht terug in de shaker en shake nogmaals heel krachtig een paar seconden, we doen dit om een hele mooie schuimlaag te krijgen.
Bij een frisse pint mag een schuimkraag niet ontbreken, en ook een cappuccino is maar niks zonder schuim. Dus waarom geen schuimpje op je cocktail? Meng daarvoor 4 eiwitten, 90 ml gezeefd citroen- of limoensap, 90 ml suikersiroop en 90 ml van je favoriete sterke drank (zoals gin of Grand Marnier).
De meeste vermouts worden in Italië gemaakt. De grootste producenten bevinden zich in Turijn. Een ervan, Martini & Rossi, is zo bekend geworden dat voor veel mensen het woord martini zelfs synoniem is aan vermout.
De standaard schenkhoeveelheid van gedistilleerde dranken is 35 a 40 cc, wat gelijk staat aan 35 tot 40 ml. De laatste jaren zie je steeds vaker kleinere hoeveelheden (van 20 cc) worden gebruikt, vaak bij proeverijen of drankmenu's.
Hierbij heb ik gekozen voor gemarineerde knoflook olijven om de Martini extra smaak van de olie mee te geven. Dit geeft een oliërige, wat troebele uitstraling, waardoor je een “Dirty” Martini krijgt.
Deze cocktail met espresso, wodka en koffielikeur geeft een lekkere kick. Het is krachtig en opwekkend door de koffie, maar ook romig en zoet door de likeur en de siroop. Het scheutje wodka maakt het helemaal af, waardoor je na het eten nog door kunt gaan tot in de nachtelijke uurtjes.
Zelf aan de slag? Laat je dan vooral niet misleiden door de naam: een Espresso Martini bevat verrassend genoeg géén Martini. Hij heet zo omdat hij – net als zoveel cocktails in de jaren negentig – in een Martini-glas wordt geserveerd.
De espresso martini is een koude cocktail met uiteraard een sterke koffie smaak. Door de cafeïne van de espresso krijg je een echte energie boost. Ideaal dus tijdens een after dinner dip. De cocktail is ook romig en zoet van smaak door de koffielikeur.
Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso. Voor 1-shot voeg je 9 gram toe en voor 2-shots 18 gram. Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld.
Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Tia Maria betekent in het Spaans letterlijk "tante Maria". De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
De belangrijkste andere stijl vermout is natuurlijk de Extra Dry Vermouth in de kenmerkende groene flessen. Geschikt voor je Martini cocktails en andere zwaar geschut.
De regel is dat sterke drank na opening van de fles nog minstens drie jaar lang zijn smaak behoudt, ook al staat er geen officiële verstrijkdatum op de houdbaarheid. Na drie jaar zijn die sterke dranken zeker ook nog goed te drinken, maar ze zijn in kwaliteit gedaald.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Reacties. Die witte vermout heeft een alcoholpercentage van 15%, maar het wordt toch gerekend tot de zwak-alcoholische dranken. De druivensoort die ervoor wordt gebruikt heeft een hoger suikergehalte dan andere druivensoorten en daardoor komt het alcoholpercentage door natuurlijke gisting hoger uit.
Als er een frostlaagje (condensvorming) op de buitenkant van de shaker te zien is, is je cocktail klaar om te worden uitgeschonken.
Sommige cocktails worden gestirred in een mixing glas: een groot glas met een lip of schenktuit. Muddler/muddlen: met de gepunte onderkant van deze vijzel-look-a-like kun je kruiden en fruit malen om de lekkerste smaak aan je cocktail te geven.
Dr. Siegert Angostura Bitter - 20CL kopen? Gall & Gall.