Met zoomlenzen kan je je onderwerp dichterbij halen of verder weg plaatsen door in- of uit te zoomen.
Een telelens is een zoomlens waarmee je onderwerpen die in de verte staan dichtbij haalt. Telelenzen hebben een brandpuntsafstand vanaf ongeveer 70mm die op kan lopen tot wel 600mm. De brandpuntsafstand is simpel gezegd de afstand in millimeters tussen de sensor en het midden van de lens.
In de lens wordt het diafragma bepaald en deze wordt aangegeven met de letter 'f'. F2. 8, f/2.8 of 1:2.8 komen allemaal op hetzelfde neer. Het diafragma bepaald hoeveel licht er binnenkomt en dat gebeurt door de diafragma bladen of diafragma lamellen open of dichter bij elkaar te zetten.
Theoretisch is er geen bovengrens, maar praktisch gezien houdt het wel op bij ongeveer 20 keer. Daarboven wordt een lens wel heel erg groot, misschien met uitzondering van speciale superzoomcamera's. We noemen het overigens een telelens tot een vergroting van 6 keer.
Optische zoom
Deze wordt berekend door de hoogste waarde van het zoombereik te delen door de laagste waarde van het zoombereik. Zo kun je met 60x zoom even ver zoomen als met 50x zoom: omdat je verder kunt uitzoomen. Let dus niet alleen op de zoomfactor, maar zeker ook op de beginwaarde van het zoombereik.
Meestal worden voor goedkopere modellen minimaal 50.000 kliks gegarandeerd, waar dat kan voor duurdere modellen wel tot 300.000 kliks zijn. En dan kan dat nog vele malen meer zijn, dat is ook een beetje geluk hebben. Hoe kun je weten hoeveel kliks jouw camera heeft?
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
f/1.8 bijvoorbeeld betekent dat je op je camera een diafragmagetal van 1.8 en hoger in kunt stellen. Bij een lens met f/5.6 kun je geen diafragmagetallen lager dan 5.6 instellen. Bij zoomlenzen wordt de lichtsterkte vaak aangegeven met een bereik tussen twee getallen. Bijvoorbeeld '18-55 / 3.5-5.6'.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Een groothoeklens is een lens met een grote beeldhoek. Hiermee leg je dus een breed beeld vast. Deze eigenschap heeft een groothoeklens te danken aan de korte brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt namelijk hoe lang de afstand is tussen de sensor en het objectief en hoe breed de beeldhoek wordt.
Want je 300mm lens wordt zo 'ineens' 450mm. Maar ditzelfde effect pakt negatief uit als je in het groothoekgebied wilt fotograferen. Want je 24mm lens wordt nu 36mm. Dus om de 28mm normale groothoek uit te komen, zoals hierboven uitgelegd, moet je al een 18mm lens gebruiken.
Verschil tussen ooglens en zoomobjectief
De brandpuntsafstand wordt alleen aangepast aan de gewenste voorwerpsafstand, zodat men naar behoefte op verschillende afstanden scherp kan zien. Bij een zoomobjectief daarentegen wordt één bepaald voorwerp scherp in beeld gehouden, zoals nevenstaande animaties laten zien.
Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Speciale TS-E- en MP-E-lenzen hebben een EF-vatting. Alle lenzen met EF-vatting zijn compatibel met elke EOS-camera die ooit is gemaakt, inclusief de nieuwe EOS R System-camera's en de EOS M-serie, wanneer ze worden gebruikt met de juiste lensadapter.
Als je echter landschappen wilt vastleggen bij weinig licht of als je zelfs een sterrenhemel gaat fotograferen, moet je zeker lenzen met een groter diafragma overwegen (f/2.8 zoom of een nog grotere f/1.4 prime). Deze lenzen zijn ook ideaal als je bewegingen, zoals vliegende vogels, scherp wilt vastleggen.
Kort samengevat haal je met optische zoom eerst het onderwerp dichtbij voor je het vastlegt. Met digitale zoom gebruikt je camera een deel van het beeld en brengt dit later op de juiste grootte. Bij digitale zoom heb je daarom meer kans op kwaliteitsverlies.
Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.
De brandpuntafstand van een objectief wordt altijd weergegeven in millimeters. Hoe lager de millimeters, hoe breder de hoek die we zien op de foto. Hoe hoger de millimeters, hoe meer we in gaan zoomen. De hoek die we dan zien wordt steeds kleiner.