Een zelftapper snijdt zijn eigen schroefdraad in het geboorde gat. Het is belangrijk dat bij het gebruik van zelftappers (zelftappende plaatschroeven) de juiste boordiameter wordt gebruikt. Als het boorgat te groot is dan zal dat zeker resulteren in het doordraaien van da schroef in het materiaal.
De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.
Als je inwendige schroefdraad in metaal wilt snijden, bijvoorbeeld om een bout te gebruiken, doe je dit met draadtappen. Voordat je deze gaat gebruiken, moet je voorboren. Het gat dat je gaat boren, moet een iets grotere diameter hebben dan de kern van de tap, maar kleiner dan de buitenschroefdraad van de draadtap.
Een boorschroef is niets anders dan een zelftappende schroef. Een boorschroef heeft een boorkop die zonder voorboren in metaal zoals aluminium of verzinkt staal geschroefd kan worden. Een boorschroef wordt ook wel een zelftapper genoemd.
Zelfborende schroeven hebben geen geleidegat nodig, wat de installatietijd versnelt en de kosten en behoefte aan extra boren verlaagt. Deze extra functionaliteit en kostenbesparende functie maken zelfborende schroeven de duidelijke keuze voor metalen constructies.
Standaard is dit rechtse draad: rechtsom is vast, linksom is los. Bij zelftappende draad hoeft er geen draad te zitten in hetgene waarin de schroef gedraaid wordt. Deze tapt namelijk zelf zijn draad (vandaar de naam). Wordt ook wel houtdraad genoemd bij houtdraadbouten.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Deze zelftappers worden voornamelijk gebruikt om houten planken aan ijzeren of metaal te bevestigen. De verzinkte boorpuntschroef heeft een platte kop en verzinkt mooi in het hout. Ook is de schroef voorzien van schroefdraad onder de kop, waardoor deze de houtverbinding aantrekt.
Schroeven met een cilinderkop worden vaak gebruikt voor metaal op hout. Ook metaalschroeven hebben vaak een cilinderkop. Schroeven met lenskop zorgen voor een fraaie afwerking. Daarom worden deze veel gebruikt in bijvoorbeeld deurbeslag.
Nadat het hout is doorboord gaat de boorpunt in het metaal boren. Zodra de vleugels het metaal raken breken ze af zodat in het metaal een gat ontstaat van de kern- diameter van de schroef. Dan kan de schroef zelf draad gaan vormen in het staal en de schroef verbindt dan het hout met het staal.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
De boor- en snijolie uit de WD-40 Specialist-range bewijst dan ook niet alleen zijn waarde bij het snijden en zagen, maar ook bij het draaien op een draaibank, tappen, bij frezen en uiteraard ook bij het boren. Als de olie achter mag blijven op het metaal, heeft het daar vervolgens ook nog een beschermende werking.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Aluminium onderdelen kunnen worden verbonden met schroeven die zelf ook zijn gemaakt van aluminium, met schroeven die zijn gemaakt van bekleed staal of van roestvast staal. Schroeven die zijn gemaakt van koperlegeringen moeten worden vermeden vanwege het risico van galvanische corrosie van het aluminium.
Metaalschroeven, ook wel parkers of zelfborende schroeven geheten, zijn verkrijgbaar met platte kop, cilindrische kop, zeskantkop (plaatparker) en lenskop. Ze beschikken over een zeer scherpe spoed, die helemaal tot aan de kop doorloopt.
Een plaatschroef (of 'parker') heeft een schroefdraad van gehard staal, doorlopend tot onder de kop. Deze schroef snijdt zijn eigen schroefdraad als deze in metaal wordt geschroefd. Je gebruikt plaatschroeven voor het bevestigen van metalen platen en strips en plastic panelen.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.
Houtschroeven zijn speciale schroeven die geschikt zijn voor het verbinden van hout. Je kunt ze gebruiken op hout op hout te bevestigen, maar ook om bijvoorbeeld deurklinken en sloten op hout te schroeven. Ook worden deze soort schroeven regelmatig gebruikt in combinatie met pluggen.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
De meest sterke houtverbinding is de zwaluwstaartverbinding. Het is een ideale verbinding om treksterkte mee te creëren. Zonder lijm is deze verbinding al heel sterk.
Gezien het verschil in uitzettingscoëfficient tussen hout en staal, moet de lijm flexibel zijn. Harde PU en harde epoxy vallen dus af. Het zou perfect gelijmd kunnen worden met Sikaflex (bijvoorbeeld 291) of zelfs met Polymax. Wel goed ontvetten en het lijmvlak opruwen.
Het is daarom van groot belang om splijten van hout te voorkomen. Een van de oplossingen hiervoor is door het hout voor te boren, voordat de schroef ingeboord wordt. Een andere, makkelijkere en snellere oplossing is door de juiste schroeven te gebruiken.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.