De lader laadt de 3,7 of 7,4 Volt accu's van bijvoorbeeld je fotocamera, camcorder of smartphone en ook nog eens 'gewone' AA of AAA batterijen. Bij de universele acculader krijg je een netsnoer voor in het stopcontact, een USB-kabel én een autolader, dus opladen kan zowel thuis als onderweg.
Universeel Opladers
Een universele oplader gebruik je voor iedere kabel die een USB-stekker heeft en een aansluiting waar jouw apparaten gebruik van maken. USB, micro-USB en USB-C zijn de meest voorkomende aansluitingen, waarbij USB-C de meest moderne en universeel bruikbare aansluiting is.
Er is geen verschil tussen een AC adapter, netstroomadapter, een voeding en oplader. Al deze functies worden behandeld door externe voeding apparaat van het apparaat. Als uw adapter kapot gaat of als u deze verliest, dan is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig kunt u deze adapter eenvoudig vervangen.
Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken. Niet voor niets leveren steeds meer smartphonefabrikanten (waaronder Apple en Samsung) hun toestellen zonder oplader in de doos. Dit kan omdat het daadwerkelijke opladen in de telefoon zelf gebeurt, en niet in de adapter.
Invoering van een universele oplader moet naar schatting 11.000 ton elektronisch afval voorkomen. Maar het invoeren van de wetgeving betekent ook dat er tijdelijk extra afval ontstaat, namelijk veel Lightning-kabels onbruikbaar worden en in de vuilniszak worden gegooid.
In de Europese Unie wordt usb-c de verplichte standaard voor het opladen van smartphones, laptops, tablets, oordoppen, e-readers en veel andere gadgets en tech-accessoires.
Nooit volledig leeg laten lopen
In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Voer je smartphone dus op tijd bij.
Een hoger amperage is geen probleem en raden wij zelfs aan, omdat deze adapters in staat zijn meer vermogen te leveren op hetzelfde voltage. Hierdoor zijn ze minder slijtagegevoelig en gaan ze in de regel langer mee dan de standaard adapter.
Niet alle opladers zijn snelladers en niet alle telefoons kun je opladen met een snellader. Je hebt een telefoon nodig met een snellaadfunctie. De meeste nieuwe telefoons hebben zo'n functie wel. In elk geval de modellen die nieuwer zijn dan de iPhone 8 en de Samsung Galaxy S6.
Je hoeft alleen je usb kabel in de usb poort te doen en de andere kant van de kabel in een elektronisch apparaat en het werkt. Je kunt met een enkel usb stopcontact zelfs twee apparaten tegelijkertijd opladen en ondertussen de normale stekker ook nog gebruiken. De populariteit van de usb stopcontacten neemt enorm toe.
De definitie van een adapter (of ook wel verbindingsstuk genoemd ) is een mechanisch hulpstuk. Dit hulpstuk brengt twee connectoren in verbinding, bij deze verbinding worden elektrische wisselspanningen omgezet tot gelijke spanningen. Door deze omzetting wordt het juiste voltage bij de laptop aangebracht.
Meestal merkt u dat op een bepaald moment de accu niet meer oplaadt. Dit is een teken dat de adapter geen stroom meer levert aan de laptop en dat deze dus defect is. In veel gevallen begint het defect met het af en toe uitvallen van een laptop adapter. U merkt dan dat hij het soms even niet doet maar daarna wel weer.
Ook is het te overwegen om een vervangende accu aan te schaffen. HP adapters zijn meestal 1.58A, 3.5A, 4.74A of 6.5A. Indien uw adapter te heet wordt kunt u in de meeste gevallen een zwaardere adapter aanschaffen. Let er wel op dat u altijd een adapter bestelt met dezelfde plug!
Gangbare voltages van laptops liggen tussen de 12V en 20V. Indien u een vervangende adapter voor uw laptop zoekt, dient deze een gelijk voltage te hebben als uw laptop of huidige adapter. Een verschil van 0,5-1 volt is in veel gevallen geen probleem.
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Algemeen wordt er aangehouden dat 60 volt gelijkspanning en 48 volt wisselspanning (50 Hz) de maximale veilige spanning is. Maar een stroom van 6 mA door je hart is dodelijk.
Normale USB-opladers geven gemiddeld een voltage van 5 volt en 0,7 Ampère. Dit geeft een vermogen van 3.5 Watt. Op de batterij binnen in je telefoon staat weergegeven hoeveel Watt per uur de batterij kan leveren.
De hoeveelheid Ampère geeft aan hoe lang de accu mee kan gaan.. Dus hoe hoger het voltage des te meer kracht de accu machine heeft. Hoe hoger het Ampère-uur, des te langer een accu mee kan gaan.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Dit is echt onzin. Het kan voor je accu helemaal geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij.
USB-C verplicht vanaf 2024
De verordening dat USB-C verplicht wordt geldt onder meer voor smartphones, tablets, camera's, koptelefoons, spelconsoles en Bluetooth-luidsprekers. Apparaten die te klein zijn voor een USB-C-aansluiting en apparaten die alleen draadloos kunnen worden opgeladen, zijn uitgesloten.