Zoals de naam het al zegt gebruikt de stoomreiniger stoom om mijten en bacteriën op de grond te doden en het oppervlakte zo schoon mogelijk te maken. Op deze manier wordt uw tapijt snel en grondig schoongemaakt en dat is precies wat u wilt!
Vul de stoomreiniger met water en voeg eventueel een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt toe. Beweeg het stoomapparaat in banen over het tapijt tot het tapijt schoon is. Ventileer de ruimte goed en loop pas weer op het tapijt als het tapijt helemaal droog is.
Dit is mogelijk bij verschillende bouwmarkten. Vul het apparaat met een goede tapijtreiniger en stoom het tapijt in rechte banen. Stofzuig het tapijt grondig alvorens het stomen. Schoonmaakmiddelen moeten enige tijd intrekken, dus zorg ervoor dat niemand op het tapijt loopt tot het tapijt weer schoon én droog is.
Ook vloerkleden kunt u prima schoonmaken met een goede stoomreiniger ! Een zeer populair merk voor een goede stoomreiniger is Karcher. Bij de meeste stoomreinigers kunt u schoonmaakmiddel toevoegen om het tapijt echt goed schoon te krijgen. In combinatie met de hete stoom wordt u tapijt dan perfect schoon.
De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie in de ruimte. Het kan tussen de 8-48 uur duren voordat het tapijt weer volledig droog is. Het gebruik van ventilatoren en het verhogen van de verwarming kunnen dit proces versnellen.
Een stoffen bank waarvan de hoes niet losgehaald kan worden, maak je schoon met een tapijtreiniger. Deze machine sproeit een speciaal schoonmaakmiddel en kan dat ook weer opzuigen. Sproei bekleding eerst in zodat het middel in kan werken.
Je tapijt reinigen met een stoomreiniger is een goede manier om deze te reinigen. Door de hete stoom, leggen de meeste micro-organismen en andere ongewenste gasten het loodje, waardoor je tapijt echt schoon wordt.
Vloerkleed schoonmaken: je eigen tapijtreiniger maken
Meng 1 deel azijn met 10 delen heet water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water. Breng dit vervolgens met een borstel aan op het vloerkleed en schrob het grondig. Veeg na het schrobben met een vochtige doek over het tapijt en klaar is Kees.
Meng witte natuurazijn met een ruime hoeveelheid water (verhouding 1:10). Bevochtig een schone spons of schone doek met het mengsel en dep het tapijt schoon. Probeer eventueel voorzichtig of je zacht kunt wrijven om het proces te versnellen. Zuiveringszout helpt bij vlekken én nare geurtjes.
Let op het label van het tapijt om te bepalen of het puur katoen of een mengsel is. Het reinigen van een katoenen vloerkleed wordt meestal uitgevoerd met een stomerij, maar sommige professionele tapijtreinigers gebruiken stoomreiniging.
Ruikt uw vloerkleed niet zo fris meer, giet dan in 10 delen warm water 1 deel witte azijn en breng dit met een schone doek aan op het kleed. Ventileer de ruimte vervolgens, zodat het goed kan drogen. Ook soda (zuiveringszout) kan effectief werken als luchtverfrisser.
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger.
Een hoogpolig tapijt reinigen is niet moeilijker dan een gewoon tapijt te reinigen. Het losse vuil van uw hoogpolig tapijt kan u wekelijks éénmaal of tweemaal verwijderen door het tapijt eens te stofzuigen. Er zijn bij de meeste merken zelf stofzuigerborstels voor hoogpolige tapijten in het assortiment.
Je hoeft geen speciaal product te kopen om je tapijten te reinigen. Courante schoonmaakproducten zoals afwasmiddel, ossengalzeep of een ontvetter kunnen even goed werken tegen vlekken.
Als het vloerkleed op een plek ligt met gemiddeld tot veel verkeer, dan kan je denken aan een professionele reiniging van ongeveer 1 x per 6 maanden voor kleden die erg intensief gebruikt worden tot 1 x per jaar voor vloerkleden die normaal intensief gebruikt worden.
De kosten van het reinigen van een vloerkleed variëren tussen de € 20 en € 30 per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de afmetingen, het type tapijt en de behandelingen.
Ossengalzeep of groene zeep werkt eigenlijk bij alle schoonmaakklussen, dus ook bij het tapijt reinigen. Deze zeep kun je eenvoudig op de vlek aanbrengen en vervolgens weghalen met water.
De stoomreiniger maakt hygienisch schoon
Nog een groot voordeel van de stoomreiniger ten opzichte van regulier dweilen is dat de stoomreiniger hygiënisch schoonmaakt. Zonder chemische middelen doodt de stoomreiniger allerlei schimmels, bacteriën en andere ziekteverwekkers zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.
HG tapijtreiniger verwijdert vuil snel en grondig uit bekleding en tapijt. Deze tapijtreiniger vult de oneffen vezeloppervlakken van het tapijt of de bekleding daarnaast op met een speciale vuilafstotende laag.
Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Kies een kleine plaats uit, bijvoorbeeld aan de achterkant van je bank, en stoom een stukje van de stof. Maak het vervolgens zo droog mogelijk en kijk na 15 minuten hoe het eruit ziet. Als het niet vervaagd is en er goed uit ziet, dan heeft de stof je test doorstaan en stoom je met een gerust hart de rest van je bank.
Een nat vloerkleed kun je het beste buiten ophangen of neerleggen om te laten drogen. Het is ook mogelijk om het tapijt binnen te laten drogen. Zet alle deuren en ramen open en laat het binnen goed luchten. Wacht tot het kleed volledig droog is alvorens je er weer op loopt.