Soms zit er een lampje in, wat handig is om in het donker een sleutelgat te zoeken. Verder kan de sleutelhanger een foto of ander plaatje bevatten. Duidelijk functioneel is de sleutelhanger waarop vermeld staat waar de sleutel voor dient. Aan een dergelijke sleutelhanger wordt meestal maar één sleutel bevestigd.
Met iCloud-sleutelhanger worden die gegevens automatisch op al je Mac-computers en iOS- en iPadOS-apparaten up-to-date gehouden. In iCloud-sleutelhanger worden ook de inloggegevens bewaard voor de accounts die je in Mail, Contacten, Agenda en Berichten gebruikt. Je gegevens zijn dus beschikbaar op al je apparaten.
Wil je weten waar al jouw wachtwoorden opgeslagen worden, dan kun je naar Sleutelhangertoegang op de Mac. Het gemakkelijkst is om via Spotlight (toetscombinatie cmd + spatie of via het loep-icoon rechtsboven in beeld) even te zoeken op 'Sleutelhangertoegang'. Tik op return en het bijhorende venster wordt geopend.
De wachtwoorden worden in iCloud-sleutelhanger op je iPhone bewaard en automatisch voor je ingevuld, zodat je ze niet hoeft te onthouden. Opmerking: In plaats van een account en wachtwoord aan te maken, kun je Log in met Apple gebruiken wanneer een deelnemende app of website je vraagt een account in te stellen.
Er zit ook een aantal nadelen aan: Omdat het een dienst van Apple is werkt het alleen op iPhone, iPad, Mac en andere apparaten van Apple, maar niet op meerdere platformen. Je kan het bijvoorbeeld niet op Android gebruiken. Het werkt niet met tweestapsverificatie via speciale eenmalige codes.
Je kunt wachtwoorden die zijn opgeslagen in je Google-account, beheren via passwords.google.com.
Wachtwoorden handmatig toevoegen aan iCloud Sleutelhanger
Start de Instellingen-app op je iPhone of iPad. Ga naar Wachtwoorden. Blader helemaal naar beneden en tik op Nieuw wachtwoord. Vul een naam, accountnaam en wachtwoord in en sla op.
Je wachtwoorden worden opgeslagen in je Google-account. Voor een lijst van accounts met opgeslagen wachtwoorden ga je naar passwords.google.com of bekijk je je wachtwoorden in Chrome. Als je wachtwoorden wilt bekijken, moet je opnieuw inloggen.
Op een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 10 of hoger
iOS 14 of hoger: ga naar 'Instellingen' > 'Wachtwoorden' > 'Vul automatisch in'. Controleer of 'Vul automatisch in' ingeschakeld is. iOS 12 of 13: ga naar 'Instellingen' > 'Wachtwoorden en accounts' > 'Wachtwoorden'.
Het wachtwoord voor je inlogsleutelhanger is doorgaans hetzelfde als je gebruikerswachtwoord (het wachtwoord waarmee je bij de computer inlogt).
Activeer twee-staps-verificatie
Log in op 'Mijn Apple ID'. Klik op 'Wachtwoord en beveiliging' en kies voor 'Twee-staps-verificatie'. Je wordt nu door een procedure geleid om deze extra beveiliging in te stellen. Je moet minimaal één vertrouwd apparaat instellen dat sms'jes kan ontvangen.
Wat zijn de voordelen van een wachtwoordkluis? Veilige opslag: al uw gevoelige informatie is goed beveiligd opgeslagen. Sterke wachtwoorden: omdat u wachtwoorden kunt opslaan in uw online kluis en ze dus niet hoeft te kunnen onthouden, kunt u sterke, unieke wachtwoorden gebruiken.
Hoe zit het met de veiligheid van de extensie zelf? Google ontvangt jouw wachtwoorden en gebruikersnamen niet. Er wordt een zogenoemde 'hash' van berekend, een soort versleuteling die maar één kant op werkt. De naar Google verstuurde hash wordt vergeleken met de lijst met wachtwoorden, die ook gehasht zijn.
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
Open bijvoorbeeld Instellingen ▸ Agenda om 'Accounts' te openen. Ook via Contacten en Notities is het mogelijk om de gegevens voor je accounts te raadplegen. Het maakt niet uit via welke app-instellingen je de optie raadpleegt, deze zal altijd het overzicht van alle accounts raadplegen.
Laat Chrome een sterk wachtwoord maken en opslaan voor je online accounts. Wanneer je een veilig wachtwoord wilt genereren: Schakel synchronisatie in Chrome in.
Een Apple ID en iCloud account zijn gelijk aan elkaar, voor iCloud wordt namelijk je Apple ID gebruikt. Je moet dus alleen het wachtwoord van je Apple ID herstellen.
Je Apple ID is de account die je gebruikt om toegang te krijgen tot iCloud en alle andere Apple diensten. Wanneer je inlogt op een apparaat met je Apple ID heb je toegang tot al je foto's, bestanden en andere gegevens die je in iCloud bewaart.