Bij deze anticonceptie-methode probeert men de onvruchtbare dagen van de vrouw te bepalen, om dan seks zonder condoom of andere anticonceptiemiddelen te hebben. Het grote nadeel van deze methode is dat deze erg onnauwkeurig is. Dat komt vooral doordat het moment van de eisprong moeilijk te bepalen is.
De kans op een zwangerschap bij honderd echtparen die de methode correct gebruiken gedurende een jaar, de zogenaamde Pearl-index, ligt lager dan 0,4%. Net zoals bij alle andere anticonceptiva is de methode minder betrouwbaar wanneer ze niet nauwkeurig wordt toegepast.
Kalendermethode. De kalendermethode betekent geen geslachtsgemeenschap gedurende de vruchtbare dagen van de vrouw. Deze dagen liggen ongeveer in het midden van de cyclus, rond de eisprong. Bij het begin van uw menstruatie start u met tellen om het begin van de eisprong in te schatten.
Na meer dan 24 uur na de eisprong is de kans op een zwangerschap al afgenomen. Een eicel blijft gemiddeld een etmaal in leven. Betekent dit dat je slechts een paar uur de tijd hebt om te vrijen?
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
De 'vruchtbare periode' duurt tot zes dagen. Je bent het meest vruchtbaar op de dag waarop je ovuleert en de dag ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
In de overgang wordt uw ongesteldheid onregelmatig en stopt dan helemaal. Ook als u onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als u zeker wilt zijn dat u niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel.
Terugtrekken is niet betrouwbaar. De kans op zwangerschap bij perfecte toepassing is ongeveer 4%. In de dagelijkse praktijk is deze methode moeilijk toe te passen, waardoor 20% van de vrouwen toch zwanger raakt. Van elke 1000 vrouwen die terugtrekken gebruiken worden er ongeveer 40 tot 200 toch zwanger.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister.
Wanneer is seks zonder condoom veilig? Vrijen zonder condoom is veilig als je kind seks heeft met één vaste vriend of vriendin, en geen van beide seks heeft met anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat ze allebei zeker weten dat ze geen soa hebben. Om daarachter te komen, kunnen ze zich laten testen.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Lekker plakken
Nu we het toch over spuiten hebben: sperma bestaat grotendeels uit proteïnen. En hoe warmer het water, hoe makkelijker de proteïnen in sperma stollen. Plakkerige bende gegarandeerd.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Zowel eicel als sperma hebben een beperkte levensduur. De eicel leeft 12 tot 24 uur, de zaadcellen zo'n 72 uur. De zaadcellen doen ook nog eens ongeveer 10 uur over de reis van vagina naar eileider waar de bevruchting plaatsvindt.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Door alle medische mogelijkheden, is zwanger raken op late leeftijd geen uitzondering meer. Vrouwen kunnen hun eicellen laten invriezen, gebruik maken van donor-eicellen, de eierstokken onderwerpen aan een verjongingskuur en ivf-behandelingen ondergaan.