American IPA bier wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten. Dit maakt dat American IPA bier vaak een uitgesproken hoppige smaak heeft. Mout speelt bij de American IPA eerder een bijrol. In plaats daarvan nemen citrus aroma's en tropische vruchten vaak de hoofdrol over.
Een India Pale Ale, oftewel IPA, is een bierstijl binnen de Pale Ale's. In de 19e eeuw werd het bier voor het eerst gebrouwen in Londen. Het bier is te herkennen aan een gouden, amberachtige kleur, een extra hoppige smaak en proeft vaak extra bitter.
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
Een Pale Ale is een stuk minder uitgesproken dan zijn grotere broer India Pale Ale. Want… een IPA is zwaarder, hoppiger en sterker van smaak.
American IPA: Dit bier wordt (vaak) gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten, wat zorgt voor een stevige hopsmaak. In tegendeel tot de English IPA speelt de mout bij de American IPA slechts een bijrol. De aroma's van de Citrus en andere tropische vruchten nemen bij deze IPA's vaak de hoofdrol op zich.
Alcohol onttrekt namelijk altijd vocht aan je lichaam – of er nou 4 of 6% van in zit. Kortom: in bier zitten veel calorieën, het maakt niet uit welke soort je drinkt. Als je liever een IPA of pilsner wegtikt, raden we je aan daarvoor te kiezen. Verder weinig overwegingen, wat betreft je buikomvang.
IPA bier bevat meer hop ten opzichte van andere (speciaal)bieren. Deze hoeveelheid hop zorgt voor extra bitterheid. Ook proef je veel fruitige smaken, die de bittere smaken nuanceren. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%.
Een voorbeeld van bierstijlen waar soms verwarring over ontstaat zijn Lager bier en Pils. Als je op het etiket van een flesje Heineken kijkt zie je Lager staan... Maar het is toch pils?! Simpel gezegd, Pilsener is een variant van Lager bier.
IPA staat voor India Pale Ale en wordt op verschillende manieren uitgesproken. Sommige zeggen IEPA, anderen weer Ippa en vaak hoor je ook Aipiee. Hoe je het uitspreekt maakt eigenlijk niet zoveel uit.
De prijs zit hem niet in de ingrediënten. Bier bestaat bijna geheel uit water. Reken met 100 procent minus het alcoholpercentage en je hebt het percentage water. Een pilsje met 5 procent alcohol bestaat dus voor 95 procent uit water, een speciaalbier met 8 procent alcohol dus voor 92 procent.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
Het merendeel van de smaak komt uit de basismout, dus probeer aan Engelse pale mout te komen. Ook voor de caramout en tarwemout kunnen het beste de Engelse soorten gebruikt worden. Maal het mout en stort bij een water-moutverhouding van 3:1 en een temperatuur van 67 °C.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
Pale Ale betekent gewoon blond bier en India staat voor… ja: India. Je hebt het vast al in de gaten, dit bier heeft zijn naam te danken aan de hoogtijdagen van (bruut) Engels kolonialisme.
IPA's bij het eten
Ideaal bij een IPA is de vette hap. Bitterballen, partysnacks en vlammetjes bijvoorbeeld. Het bittere van het hop zorgt voor een intensere smaak bij de snack. Het vet in de snack neemt weer wat van de hop weg waardoor het bier ineens een frisse dorstlesser is geworden.
IPA bieren zijn over het algemeen extra gehopt en bitterder bieren, met kenmerkende harssige, tropische en fruit tonen. Traditioneel gebrouwen door Engelse brouwerijen, de laatste jaren echter vooral door Amerikaanse en andere craft brouwers van over de hele wereld.
De DIPA (Double IPA) of Imperial IPA is een sterke en hoppige versie van de India Pale Ale. Deze IPA heeft een hoog gehalte aan mout en hop. Door deze ingrediënten heeft DIPA een hoog alcoholpercentage tussen de 8 - 12%. De bitterheidsgraad van de variant is boven de 60 IBU.
Heel bekend is de 'Berliner Weisse' die in Duitsland veel verkrijgbaar is en vooral door vrouwen besteld wordt. Dit is een glas witbier waar een scheut frambozen- limonadesiroop in geschonken wordt.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
Bierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is. De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Non IPA is een IPA met 0,3% alcohol en bevat door de hopsoorten tonen van tropisch fruit en een mooie bitterheid.
Brand IPA 0.0 is een een fruitig en citrusachtig bier. Aromatisch hoppig met een zachte bitterheid. Deze IPA is alcoholvrij, maar dat proef je niet. Het hoppige karakter biedt zoveel smaak dat je de alcohol niet mist.