Een PAAZ is gericht op korte opnames bij bijvoorbeeld psychiatrische crisissen en na suïcidepogingen. Je kan er ook terecht voor een kortdurende behandeling van onder andere depressies en andere stemmingsstoornissen, angststoornissen en verslavingsproblemen.
Op de PAAZ werkt u samen met het multidisciplinaire behandelteam aan uw psychiatrische klachten en/of problemen. Het multidisciplinaire behandelteam bestaat uit meerdere disciplines, zoals psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, vaktherapeuten, systeemtherapeuten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.
De gemiddelde opnametermijn op onze PAAZ bedraagt 2 weken.De maximale opnametermijn bedraagt 4 weken.
Op de begane grond van de PAAZ vindt u de poliklinieken van de psychiaters, de therapieruimtes, de kamers van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige, de afdeling medische psychologie, het medisch maatschappelijk werk en de afdelingsmanager. De bovenverdieping is de kliniek van de PAAZ.
De gesloten afdeling biedt extra behandeling, aandacht en zorg die u op dat moment nodig heeft, in een besloten omgeving. U mag de afdeling verlaten als dat past binnen de afspraken en uw juridische status. Ook op deze afdeling bepaalt u samen met uw behandelaar hoe uw behandeling verloopt.
Als u door uw huisarts of medisch specialist bent aangemeld voor opname op de afdeling psychiatrie, ontvangt u daarvoor een uitnodiging. Wij streven ernaar om u zo snel mogelijk een opnameplek aan te bieden.
Opname op onze afdeling gebeurt op verwijzing van uw huisarts, uw behandelend psychiater of via een opname op de spoedafdeling. Bij aankomst wordt u opgevangen door een verpleegkundige die u de nodige informatie geeft over de afdeling en haar werking.
Onze PAAZ is een open afdeling en is geschikt voor observatie of kortdurende behandeling. De opname gebeurt altijd via een van de drie psychiaters in AZ Sint-Lucas.
Waarom een opname op een PAAZ? Meestal gebeurt een opname vanuit een crisissituatie: De problemen groeien iemand boven het hoofd, het gaat thuis echt niet meer. De PAAZ kan dan een veilige omgeving zijn om op krachten te komen. Gemiddeld duurt een opname op onze afdeling drie weken.
Bij een crisisopname wordt iemand opgenomen vanwege zeer ernstige psychiatrische klachten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand bedreigende psychotische klachten heeft, als iemand zelfmoord wilt plegen, of net een zelfmoordpoging heeft gedaan. Een crisisopname kan een aantal uren tot een paar weken duren.
De Treeknorm beschrijft de maximaal aanvaardbare wachttijd. Deze ligt voor de basis-ggz en de gespecialiseerde ggz op vier weken voor de aanmeldwachttijd, tien weken voor de behandelwachttijd en op veertien weken voor de totale wachttijd.
Een zware depressie of een ernstige angststoornis kan grote impact hebben op je leven. Wanneer je jezelf nauwelijks staande kunt houden en andere behandelingen niet voldoende helpen, kan vrijwillige opname in de ggz een optie zijn.
Uw huisarts kan u verwijzen naar de crisisdienst. Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling.
Meestal is opname vrijwillig
Wanneer mensen opgenomen worden in een GGZ-instelling of op een PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis), gebeurt dat meestal vrijwillig. Vrijwillige opname gebeurt met toestemming van de persoon zelf; met de betrokkenen en in overleg met hulpverleners of huisarts.
De gesloten afdeling is bedoeld voor korte opnames. Hoe lang de opname precies duurt, verschilt per persoon. Als een langere behandeling nodig is, kan dat op de open afdeling of op een plek buiten het ziekenhuis.
Wanneer we spreken van psychiatrische problematiek, dan bedoelen we zaken die het dagelijkse leven van mensen verstoren en waarbij het nodig kan zijn om behandelingen te ondergaan, soms in combinatie met medicijnen. Denk hierbij aan stoornissen als persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en depressies.
Een psychiatrisch ziekenhuis biedt behandeling en verzorging aan patiënten met ernstige psychische problemen. De ziekenhuizen beschikken daarvoor over gespecialiseerde afdelingen. Een multidisciplinair team zoekt naar de meest geschikte therapie om de patiënt te helpen.
De ziekteverzekering neemt de kosten van die geestelijke gezondheidszorg gedeeltelijk of volledig ten laste.
Opname met behandeling in een ggz-instelling wordt (maximaal 3 jaar) vergoed door de zorgverzekeraar. Als er echt een verblijf voor langer dan 3 jaar nodig is, wordt dat betaald vanuit de Wet langdurige zorg.
De psychiater stelt u een aantal algemene vragen. De psychiater kan u daarnaast vragen naar uw medicijngebruik en of u therapie volgt om uw symptomen te verminderen. Ook mag de psychiater vragen naar uw alcohol- en drugsgebruik. En of u nog andere aandoeningen heeft, zoals een angststoornis of een depressie.
“Toon begrip en laat weten dat je ziet wat de situatie met hen doet.Benoem wat je ziet en stel je eerlijk en open op”, zegt Aafke. “Geef hen het vertrouwen dat ze het juist heel goed zelf kunnen. Vraag bijvoorbeeld welke oplossingen ze zelf in gedachten hebben en vertel dat je graag met hen meedenkt.
Het kan alleen wanneer je een gevaar bent voor jezelf of je omgeving, of als de kans op dat gevaar groot is. Een opname zou dan de enige manier zijn om het gevaar af te wenden. Het gebeurt wel eens bij mensen die hardnekkige aanvechtingen tot suïcide hebben en die weigeren om zich vrijwillig te laten opnemen.
Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet. Iemand kan ook verplicht worden om regelmatig naar een instelling terug te komen.