No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Een koelkast of vriezer met no frost heeft geen ijsvorming in het vriesgedeelte en hoef je dus nooit te ontdooien. Het vriesgedeelte blijft geheel ijsvrij. Vochtige lucht wordt met een ventilator uit de vriezer gezogen voordat het de kans krijgt om zich vast te zetten als een laagje ijs.
Bij een zuinige koelkast kost no-frost ongeveer evenveel energie als handmatig ontdooien, maar het is wel veel makkelijker.
De No Frost technologie is een techniek die het vocht uit de lucht haalt binnen in uw diepvriezer. Hierdoor voorkomt u ijsvorming en vorst binnen in uw diepvriezer. U hoeft uw diepvriezer dan ook niet te ontdooien.
No Frost = geen ijs in de vriezer
In eerste instantie zorgt de verdamper van het apparaat ervoor dat de lucht als ijs wordt bewaard, maar geregeld wordt deze automatisch ontdooit, zodat het vocht afgevoerd kan worden naar een speciaal bakje op de motor.
No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 15 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn.
Eens per maand. De grotere schoonmaak moet, net als bij de koelkast, eens per maand. Je kunt dus het beste alles in een keer doen! Haal dan alles eruit en kijk eerst wat weg kan of over datum is.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden.
Een vrieskast met automatisch ontdooien doet het lastige werk voor je. Twee keer per 24 uur ontdooit deze vriezer automatisch. Al het water wordt dan opgevangen in de vriezer zelf. Dat water gaat naar de motor en wordt daar verdampt.
C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden. Een energiezuinige vriezer is over het algemeen iets duurder in aanschaf, maar je bespaart maandelijks energie en dus ook energiekosten.
Wens je een diepvries met een laag energieverbruik? Dan kies je best voor een C of D toestel. Een vriezer verbruikt ongeveer zo'n 70 kWh tot 390 kWh per jaar. Dit is zo uiteenlopend omdat het afhankelijk is van de grootte of het model van je diepvriezer.
Een vriezer van rond de 20 jaar oud kan zomaar 475 kWh per jaar verbruiken. Dit komt bij een kWh prijs van €0,40 uit op een bedrag van €190. Ter vergelijking: een moderne vriezer verbruikt vaak maar rond de 250 kWh wat neerkomt op €100. Na een paar jaar heb je een nieuwe vriezer dus al terugverdiend.
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Een koelkast met No Frost zuigt de lucht en het aanwezige vocht uit het vriesgedeelte op. Hierdoor bevriest het vocht buiten het vriesgedeelte. Op deze manier ontdooit en verdampt het apparaat het ijs regelmatig. De ventilator blaast de koude droge lucht terug de vriesruimte in.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Vriezer aanzetten na ontdooien
Het duurt na het ontdooien natuurlijk even voordat je vriezer weer op temperatuur is. Over het algemeen duurt dit wel een paar uur. Je kunt dit meten met een speciale thermometer.
We kunnen u alvast geruststellen: Vooral voedsel dat in diepvriezers wordt bewaard, zal niet meteen bederven bij een stroomstoring. Bevroren voedsel blijft nog 10 tot 110 uur geschikt voor consumptie.
Het maakt daarbij niet uit hoe groot de vriezer is. In het algemeen gebruiken grotere vriezers meer energie. En ook de kwaliteit van de isolatie van belang; hoe beter de isolatie, hoe zuiniger de vriezer kan koelen. Een gemiddelde vriezer verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Verbruik vriezer verminderen
Ook vriezers worden steeds zuiniger. Oude vriezers verbruiken nog zo'n 250 kWh per jaar. Met een koelvriescombinatie sla je twee vliegen in één klap en kun je tientjes per jaar besparen.
Per persoon heb je ongeveer 50 liter vriesruimte nodig. 1 tot 2 personen: een diepvries tafelmodel van 100 tot 150 liter. 3 tot 4 personen: 150 tot 200 liter. Een diepvrieskast van 1m60 is perfect.
De belangrijkste parameters die je in de gaten moet houden bij aankoop van een diepvriezer zijn het volume, uitgedrukt in liter, en de vrieskracht, uitgedrukt in kilogram per 24 uur. Hoe groot je diepvriezer precies moet zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je gezin. Per persoon moet je zo'n 50 liter voorzien.
Je diepvriezer is te leeg of te vol
Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuurschommelingen als bijgevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel! Hou daarom zeker een paar centimeter om de ventilatie heen vrij!