De hydrofoorpomp zuigt water aan via de aanzuigaansluiting, waarna het water het drukvat in wordt gepompt.Zodra het drukvat vol is, schakelt de pomp zichzelf uit. Het drukvat (veelal met een capaciteit van ± 20 liter) is nu gevuld met water. De hydrofoorpomp is ook aangesloten aan een afvoerleiding.
Sommige pompen bevatten een drukvat (20 tot 60 liter). Deze zorgt ervoor dat de pomp niet aanslaat wanneer er een kleine hoeveelheid water wordt afgenomen, zoals doorspoelen van het toilet. De pomp zal dan eerst het water uit het drukvat gebruiken en slaat pas aan wanneer het water leeg dreigt te raken.
Zorg ervoor dat de maximale druk die het drukvat aankan minstens 1 bar hoger is dan de druk van de perslucht. Indien u werkt met een druk van 10 bar, volstaat een drukvat van 11 bar. Werkt u met 13 bar, moet u een drukvat van 16 bar kiezen voor uw perslucht.
Koppel de pomp los van de stroomvoorziening. Haal de deksel van de drukschakelaar af. De schroef in de grote veer, bestuurt zowel de inschakel- als de uitschakeldruk. Naar rechts draaien verhoogt beide waarden, naar links verlaagt beide waarden.
Standaard staat deze op 1,9 bar en dat is voor vrijwel iedere situatie de juiste druk.
De luchtdruk van de tank moet bij deze pomp op 1,5 bar staan. In de tank zit een ballon waar het water in terecht komt, rondom de ballon zit lucht, de ballon zet uit bij hogere druk dan 1,5 bar en zorgt er op die manier voor dat de pomp niet zo vaak aan slaat.
Wat is een expansievat? Het expansievat, ook bekend als een drukvat, vangt de drukverschillen op die ontstaan doordat water uitzet of krimpt. Water dat verwarmd wordt, zet immers uit met 3%. Dat zorgt ervoor dat de druk oploopt in de buizen van de verwarming.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Druk verhogen of water bijvullen doet u via de zogenaamde "vulset". De meest voorkomende vulset staat bovenaan afgebeeld. Volgens de norm dient deze voorzien te zijn van 2 afsluitkranen, een terugslagklep en een overdrukklep. Om bij te vullen dient u beide kranen open te zetten (zoals op de foto).
Als het expansievat aangesloten is en water bevat, meet men op het gasventiel van het vat de installatiedruk, niet de voordruk. Misschien zit het vat bijna vol met water (dat kun je nooit zien aan de buitenkant). Om de voordruk te kunnen meten – die erg belangrijk is – moét het vat dus leeg zijn.
Gerdena Classic 3000/4. Met deze GARDENA hydrofoorpomp lijk je wel een topproduct in huis te halen als we de online reviews mogen geloven. Het is een vrij krachtig apparaat met een maximaal vermogen van maar liefst 650 watt. Daardoor is het mogelijk om tot maximaal 2800 liter water per uur te pompen.
De levensduur van een pompinstallatie is afhankelijk van vele factoren, zo is het bij hydrofoorsets vaak niet nodig om deze na 10 jaar te vervangen, gemiddeld gaan deze 12 tot 15 jaar mee.
Er lekt lucht in het systeem
Doordat er ergens lucht lekt, kan de pomp zijn druk niet volledig opbouwen en behaalt deze zijn uitschakeldruk niet. Gevolg: De hydrofoorpomp blijft alsmaar doorlopen. Oplossing: Zorg ervoor dat alle slangen/leidingen worden gecontroleerd op gaatjes en maak deze dicht.
Hoe meer druk, hoe hoger de verliezen). Als we gemiddeld zo'n 50 meter moeten overbruggen dient de pomp 3,5 Bar te leveren. In de voorbeeldgrafiek zijn de prestatiecurves van een aantal DAB Active Jet elektronische hydrofoorpompen weergegeven.
Een pomp zorgt voor een drukverschil. Hierdoor ontstaat een verschil in de druk tussen de kant die vloeistof aanzuigt en de kant die vloeistof weer weg stuwt. Om dit proces in werking te zetten wordt gebruik gemaakt van een motor.
Water komt met een bepaalde druk uit de kraan. Anders zou het water niet stromen, maar druppelen. Die druk wordt geregeld door elektrische pompen. Waar je in Nederland ook de kraan opendraait, er komt overal perfect drinkwater uit.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
De oplossing zou zijn om een douchekop te kopen die uw waterdruk gemakkelijk met 200% verhoogt! Als de waterdruk in de douche te zwak is, is er een eenvoudige oplossing. Koop een douchekop met een krachtige straal. Deze modellen zijn erg praktisch omdat ze de waterdruk in de douche tot wel 200% verhogen.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is. Wil je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water gebruiken (bijvoorbeeld in de douche en de kijken) dan raden we een CW5 cv-ketel aan.
Een drukverhoger of ook wel hydrofoorpomp wordt geplaatst tussen de waterleiding in uw woning en werkt gewoon op het netstroom (230V). De inkomende waterdruk (ongeveer 2 bar) wordt vervolgens omgezet in een constant gewenste waterdruk.
In een expansievat in een koude cv-installatie zitten ongeveer drie liter water en het membraan wordt door het water een beetje in het vat geduwd. Bij het opwarmen van het cv-water vloeit met oplopende druk meer water in het expansievat en wordt het stikstof samengedrukt.