Een CV-houtkachel is een houtkachel voorzien van een warmtewisselaar. De warmte van het houtvuur verwarmt niet alleen het vertrek waar de kachel staat maar ook de warmtewisselaar. De warmtewisselaar verwarmt het water wat er doorheen loopt. Hiermee kan het water gebruikt worden om de rest van de woning te verwarmen.
CV-houtkachels worden aangesloten met een complete pompset. Een complete pompset bestaat uit een pomp, een bypass met mengventiel (60 graden), afsluiters voorzien van thermometers en een terugslagklep. Bij een juiste werking van de pompset zal de retourwatertemperatuur rond de 60 graden zijn.
De traditionele cv-houtkachel lijkt veel op een gewone kachel. Het verschil is dat hij kamers heeft waar water doorheen loopt. De kachel warmt het water op, waarna het wordt rondgepompt door je cv-systeem. Zo worden ook de andere ruimtes in je huis lekker warm.
De gemiddelde prijs van een houtkachel, vrijstaand of ingebouwd, komt neer op €1500 exclusief installatie en aanleg van een rookkanaal. Deze variëren ook weer dusdanig dat het ook nu niet mogelijk is een eenduidig beeld te geven van de kosten.
De diameter van het rookkanaal moet minimaal 140 mm zijn; een doorsnee van 150 mm is het meest gebruikelijk. Verder moet het rookkanaal ten minste 3,5 meter hoog zijn. Om een goede trek te bevorderen, dient u rookgasbuizen altijd licht stijgend te plaatsen, en maakt u zo min mogelijk bochten in het rookkanaal.
Een gemeente kan de installatie of aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Ook kan een gemeente geen lokale eisen stellen aan het keuren en installeren van een houtkachel. Is aan de technische eisen uit het Bbl voldaan? Dan mag een kachel geplaatst worden.
De afstand van de houtkachel tot aan de muur dient ten minste 10 cm. te zijn. Dit geldt voor de achterkant. Ten aanzien van de voorkant dient een afstand van 80 cm.
Een houtkachel kan op twee manieren besparen. Namelijk op de uitstoot van CO2 en jouw energierekening. In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk.
U kunt het benodigde vermogen van de CV-ketel berekenen met een simpele formule: inhoud van uw woning (m³) x 70 Watt = kW vermogen.
Een houtkachel is een kachel, waarin hout als brandstof wordt gestookt. Het stoken van hout gebeurt altijd in de verbrandingskamer. Deze verbrandingskamer is vaak gemaakt van chamotte of in sommige gevallen van speksteen. Een spekstenen binnenkamer komt alleen voor in kachels die gemaakt zijn van massief speksteen.
De buitenkant van een ISODUCT dubbelwandig (DW) rookkanaal wordt bij normaal gebruik zo'n 40 tot 60 graden Celsius. Zelfs bij een schoorsteenbrand, waarbij de binnentemperatuur kan oplopen tot 1.000 graden, wordt eventueel brandbaar materiaal aan de buitenzijde van het kanaal nooit brandgevaarlijk heet.
Sluit u de pellet CV-kachel ergens in het midden van uw installatie aan, dan bestaat de kans dat er diverse radiatoren niet meer warm worden omdat er geen goede circulatie meer is. Dus vanaf de CV pelletkachel moeten er twee CV-leidingen ( 22mm of meer ) naar de plaats waar nu de CV-ketel hangt komen.
Functie: Zodra de ketel opgewarmd wordt, start de laadpomp. Het ketelwater circuleert via de ventielunit en de ketel tot het water de openingstemperatuur heeft bereikt. Het thermische ventiel opent zich nu en laat het koude water op de bodem van de opslagtank door.
Hoe werkt een pelletkachel op CV? In de regel wordt de pelletkachel gekozen om 1 ruimte te verwarmen, maar er zijn opties om je gehele huis te verwarmen met een pelletkachel-cv. Een automatisch systeem doseert en brengt de pellets naar de pellet kachel, die de cv verwarmt en zo de radiatoren van warm water voorziet.
Lokaal verwarmingstoestel, meestal in de woonkamer geplaatst en gestookt op aardgas of hout, waarmee ook radiatoren in andere vertrekken worden verwarmd.
Benodigd aantal Watts per m3
Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter. Dit moet je uiteraard nog vermenigvuldigen met het aantal kubieke meter waaruit de desbetreffende kamer bestaat en tadaa: je hebt het benodigde aantal Watts voor die kamer.
Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius. Een typisch haardvuur.
Om het benodigde aantal kW van een houtkachel te berekenen, bestaat een standaard formule. Deze is: W=m3x. De W staat hier voor het aantal watt, aan de andere kant van de vergelijking wordt het aantal m3 van het vertrek waarin de kachel komt ingevuld.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Hout: het goedkoopst! Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
De televisie boven een haard
De tv hangt te hoog. De ooghoogte (zittend op de bank) is in het ideale geval een derde van boven van de televisie. Dan kijk je ontspannen en recht vooruit. Maar om de warmte van de haard naar de televisie te beperken moet deze een afstand van tenminste 30 cm tot de (hout-)haard hebben.
De brandwerende platen van Promatect zijn de ideale oplossing voor het aanbrengen van een hitteschild achter kachel en open haard. De platen zijn gemaakt van onbrandbaar materiaal en bieden een makkelijke en bovendien veilige oplossing voor de warme hittestralingzones achter de kachel of open haard.
Een wandplaat, ook wel achterplaat genoemd, wordt achter de kachel aan de muur gemonteerd, zodat de muur niet kan beschadigen en niet vlam kan vatten.