De Philips Avent Anti-Colic voedingsfles is ontwikkeld om darmkrampjes, reflux en boertjes te verminderen. Het unieke Airfree ventiel zorgt voor minder luchttoevoer tijdens het drinken. De speen blijft vol melk zitten, zelfs in horizontale stand, zodat de baby op een natuurlijke manier rechtop gevoed kan worden.
Door het ventiel kan de fles niet vacuüm zuigen en hoeft je baby niet telkens te stoppen met drinken om lucht toe te laten. Hierdoor kan je kleintje rustig doordrinken en komt er minder lucht in zijn darmpjes. Het 'drinken' van lucht tijdens de flesvoeding is de nummer 1 reden van darmkrampjes van je kleintje.
De BornFree babyfles is speciaal ontworpen om darmkrampjes en spugen te verminderen. De babyfles is voorzien van een ventielsysteem dat alleen melk doorlaat wanneer de baby zuigt, zodat de baby rustiger drinkt en naar behoefte kan drinken. Net als bij borstvoeding.
Een zogenaamde anti-koliek fles zorgt ervoor dat je kindje minder snel lucht inslikt, waardoor krampjes verminderen. Een anti-koliek fles zorgt ervoor dat je kindje weinig of geen lucht inslikt tijdens het drinken. Op die manier heeft je kleintje minder last heeft van die vervelende buikkrampjes.
De voordelen van de Difrax fles is onder andere dat de flessen anti-colic zijn. Door de S vormige bocht in de fles zuigt je baby alleen melk uit de speen en geen lucht. Hierdoor kan het darmkrampjes aanzienlijk verminderen.
Anti-reflux flessen
volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
Inhoud zuigfles
Een fles van 250 of 300 ml is geschikt voor een normale voeding. Een fles van 125 ml kan worden gebruikt voor baby's die nog niet zo veel voeding nodig hebben (tot 3 maanden). Kleine flesjes van 40 ml kunnen worden gebruikt voor tussendoortjes, zoals Roosvicee.
Maat S: gelijk vanaf de geboorte te gebruiken (0 maanden). Geschikt voor dunne voeding, zoals borstvoeding of flesvoeding. De Difrax babyflessen hebben standaard een maat S flessenspeen.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes. Er zelf gaatjes bijmaken is niet verstandig.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Probeer een andere fles of een andere speentjes. Wat spenen betreft kan je kiezen uit latex of silicone, bolvormig of anatomisch. Een latex speen is soepeler, silicone is stevig en gaat langer mee. Net als bij een fopspeen zal je baby wel aangeven wat hij het liefst heeft.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
De Difrax S-fles vermindert de kans op darmkrampjes, spugen en boeren. De ergonomische S-vorm zorgt voor een ontspannen houding tijdens het voeden en voorkomt vermenging van lucht en melk tijdens het drinken.
De flessenwarmer verwarmt snel en gelijkmatig. Doordat de melk tijdens het verwarmen voortdurend circuleert, ontstaan er ook geen hete plekken.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
De meest logische fles (voor ons) om eraf te halen was de fles na de lunch, vlak voor hij naar bed ging voor een dutje. In mijn ogen zijn de eerste en de laatste fles van de dag belangrijker nog even te behouden dan die midden op de dag. Eventuele honger door gemiste voeding kun je in de middag namelijk nog inhalen.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
De richtlijn is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml.
Maat 1 is voor baby's van 0-6 maanden. Deze speen is wat dikker en kleiner dan maat 2. Maat 2 is voor baby's vanaf 6 -18 maanden.
– Het gebruik van de brede halsfles. Bij deze fles is het ventiel breder en zijn de openingen iets groter waardoor de dikkere voeding beter doorstroomt.
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een speen bij baby's van 6 weken tot 1 jaar oud de kans op wiegendood verkleint. Baby's ontwaken kort als ze voelen dat ze de fopspeen verliezen. Bovendien hebben ze de reflex om harder te zuigen om de speen vast te houden.