Tijdens een dernywedstrijd rijdt één renner van het koppel mee en rijdt een gelimiteerd aantal renners op de baan. De renners rijden achter een gangmaker op een gemotoriseerde derny. De gangmakers worden voor iedere rit door middel van loting aan de renners toegewezen.
Elke derny heeft een 100 cc tweetaktmotor en is volledig automatisch gebouwd. Door meer gas te geven kan er traploos meer snelheid gemaakt worden. Verder is er de vaste pion, door deze vaste pion voelt de bestuurder de cadans van de wielrenner beter en kan hij bijsturen waar nodig.
Bij de teamsprint strijden twee ploegen in de baan tegen elkaar. Als mannenploeg start je met drie renners, waarvan elke renner steeds één ronde op kop fietst. Een vrouwenploeg bestaat uit twee rensters die de openingsronde en tweede ronde verdelen. Ook de teamsprint werkt met een knock-outsysteem.
De sprint is een onderdeel van baanwielrennen waarbij twee tegenstanders het tegen elkaar opnemen in een race over een parcours van 1000 meter. De race vindt plaats over vier ronden op een 250 meter wielerbaan, of drie ronden op een 333,33 meter baan.
Een scratch-race bestaat bij de mannen uit een gezamelijke race over 15 kilometer, en bij de vrouwen over 10 kilometer. Wie het eerst over de finish komt, is de winnaar, en veelal bestaat de tactiek eruit om een ronde voorsprong te pakken op het peloton.
De baan is heel simpel. Je hebt een ovaal van 200 meter en je rijdt zo'n 40 kilometer per uur met 1 versnelling. Hoe harder je gaat hoe hoger je in de baan rijdt.
Ook heeft een baanfiets geen remmen en maar één vaste versnelling. Daarnaast is het een doortrapper, wat inhoudt dat je niet zomaar je benen stil kunt houden tijdens het fietsen, wat bij een gewone fiets wel kan.
De puntenkoers is een discipline binnen het baanwielrennen. Hierbij rijden alle renners tegelijk op de baan in een wedstrijd met een vastgesteld totaal aantal ronden. Het totale aantal ronden dat gereden moet worden, is afhankelijk van de baanlengte.
De ontwerpers moesten zich uiteraard aan de regels van de UCI houden. Dat houdt ook in dat de fiets voor gewone consumenten te koop moet zijn. Dat is ie straks dan ook. Een frameset gaat bijna 10 mille kosten.
Het konijn in kwestie deze keer: de fiets. De Britse baanfiets, de Lotus x Hope HB. T, is een haast futuristisch ruimteschip(je), dat een lieve duit kost. Naar verluidt zou hij namelijk, als je de prijs van alle unieke onderdelen bij elkaar optelt, zo'n 35.000 euro kosten.
Tijdens een baankoers wil een coureur zoveel mogelijk snelheid halen uit zijn fiets en geen moment verspillen. Het is dus aangewezen om te blijven trappen, vandaar de oplossing om het tandwiel direct te monteren op het wiel.
Zoals de naam al doet zeggen duurt een 'zesdaagse' wedstrijd zes dagen.
Een gangmaker is in het wielrennen, tegenwoordig met name in het stayeren, iemand die op een ("grote") gangmaakmotor- of lichte motor, ook derny genoemd, vóór de renner rijdt om hem op gang te helpen en de luchtweerstand voor hem te verminderen.
Een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, is een ovale piste speciaal gebouwd voor baanwielrennen. Zomerbanen (in de openlucht) hebben een lengte tussen 225 en 550 meter, winterbanen (overdekt) zijn doorgaans 250 meter lang (de minimumafstand om als olympische baan gekwalificeerd te worden).
Een zesdaagse is een wielerwedstrijd die over zes dagen wordt verreden tussen teams bestaande uit twee man. Op een overdekte wielerbaan komen teams van twee man tegen elkaar uit. Het team dat aan het einde de meeste ronden heeft gereden en/of de meeste punten heeft verzameld is de winnaar.
Koppelkoers (ook wel: 'Madison')
Een koppel bestaat uit twee renners die wisselen tussen “in koers” en “uit koers”. De renner uit koers rijdt bovenin de baan, of op het beton (de strook dat tegen het binnenterrein aan ligt)en wordt in koers door de koppelmaat getrokken.
Vanaf 2009 staat het omnium ook voor vrouwen op het programma. Het omnium bestaat uit zes onderdelen, te weten een vliegende ronde, scratch, achtervolging, puntenkoers, afvalkoers en tijdrit.
Houd tijdens het afdalen je binnenpedaal omhoog in de bochten. Zo voorkom je dat je pedaal het wegdek raakt. Houd tegelijkertijd druk op het buitenpedaal dat naar beneden staat. Je zult dus vaak de positie van je pedalen wisselen bij een opeenvolging van bochten naar links en naar rechts.
De mannen rijden 40 kilometer (160 rondjes) en de vrouwen 25 kilometer (100 rondjes). Na elke tien ronden zijn punten te verdienen op de streep. Doorslaggevend is echter of een renner (een of meer) ronde voorsprong heeft.
Keirin. Keirin is een sprint onderdeel waarin ongeveer acht renners achter een Derny of andere gangmaker beginnen. De gangmaker versnelt langzaam tot ongeveer 50km/h en met nog drie rondes te gaan verlaat hij de baan. Voor de laatste drie rondes verloopt de wedstrijd verder als een korte scratch.
Madison is een Engelse meisjesnaam die 'zoon van Maud' betekent. Van oorsprong was het in Engelstalige landen een achternaam.
Blaudzun is de artiestennaam van de Nederlandse singer-songwriter Johannes Sigmond (1974). Hij werkt jaren als achtergrondzanger en is actief in verschillende bands en projecten. Hij kiest in 2006 voor een solocarrière. De naam Blaudzun komt van de Deense wielrenner Verner Blaudzun.