bitwarden slaat al uw logins op in een versleutelde kluis die gesynchroniseerd wordt tussen al uw apparaten. Omdat het volledig versleuteld is voor het zelfs maar het internet opgaat, heeft alleen u toegang tot uw gegevens. Zelfs het bitwarden-team kan niets uitlezen, zelfs al zouden we dat willen.
De Bitwarden (desktop) app is gemakkelijk te gebruiken. Zo gauw je de app opent en inlogt, zie je meteen alle wachtwoorden die je hebt opgeslagen. Je kunt zelfs met de gratis versie van Bitwarden een onbeperkt aantal wachtwoorden en andere gegevens opslaan.
De kluis van Bitwarden werkt in de Safari browser op je Mac. Om de kluis te gebruiken ga je eerst de app van Bitwarden downloaden. Daarna voeg je de Bitwarden-extensie toe aan Safari. Een extensie breidt de mogelijkheden van de browser uit met een extra functie - in dit geval met wachtwoordmanager Bitwarden.
Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.
Wat is de beste wachtwoordmanager? De beste wachtwoordmanager van dit moment is 1Password. Daarna volgen NordPass, Dashlane, RememBear en Keeper. Al deze wachtwoordmanagers zijn in principe goed, maar sommige zijn net wat beter dan andere voor de gemiddelde gebruiker.
KeePass (gratis)
KeePass is de veiligste optie van de vijf. Dat komt omdat de software volledig opensource is, waardoor veel onafhankelijke beveiligingsonderzoeker de code onderzoeken en waar nodig verbeteren.
Wat zijn de voordelen van een wachtwoordkluis? Veilige opslag: al uw gevoelige informatie is goed beveiligd opgeslagen. Sterke wachtwoorden: omdat u wachtwoorden kunt opslaan in uw online kluis en ze dus niet hoeft te kunnen onthouden, kunt u sterke, unieke wachtwoorden gebruiken.
Je kunt wachtwoorden die zijn opgeslagen in je Google-account, beheren via passwords.google.com.
Je wachtwoorden worden opgeslagen in je Google-account. Voor een lijst van accounts met opgeslagen wachtwoorden ga je naar passwords.google.com of bekijk je je wachtwoorden in Chrome. Als je wachtwoorden wilt bekijken, moet je opnieuw inloggen. Verwijderen.
De inhoud van uw digitale kluis is onbereikbaar en onleesbaar voor onbevoegden. Uw kluis staat in een besloten, beschermde online omgeving, alleen toegankelijk via uw inloggegevens. Uw documenten en dataverkeer zijn beveiligd met een McAfee Secure-schild en complexe encryptie.
Bitwarden beveiligingsfuncties. Bitwarden houdt gebruikersdata veilig met 256-bits AES-versleuteling – dezelfde versleuteling die wordt gebruikt door banken en overheden over de hele wereld – zodat je je informatie veilig kunt opslaan op de cloudservers van Bitwarden.
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
Hoe zit het met de veiligheid van de extensie zelf? Google ontvangt jouw wachtwoorden en gebruikersnamen niet. Er wordt een zogenoemde 'hash' van berekend, een soort versleuteling die maar één kant op werkt. De naar Google verstuurde hash wordt vergeleken met de lijst met wachtwoorden, die ook gehasht zijn.
Een veilig, sterk wachtwoord heeft minstens acht tekens. Het bevat tenminste één hoofdletter, één cijfer en één speciaal teken (zoals @ + $ & % = ). Het wachtwoord is niet hetzelfde als de loginnaam. Er komen geen bestaande woorden in voor, geen geboortedata, en geen reeksen zoals 123456 of qwerty.
Opmerking: Als je wilt dat de iPhone wachtwoorden aanmaakt en bewaart, moet iCloud-sleutelhanger zijn ingeschakeld. Tik in Instellingen op '[je naam]' > 'iCloud' > 'Sleutelhanger'.
Tik op 'Instellingen' en selecteer 'Wachtwoorden'. Selecteer in iOS 13 of lager 'Wachtwoorden en accounts' en tik vervolgens op 'Wachtwoorden'. Gebruik Face ID of Touch ID wanneer hierom wordt gevraagd of voer uw toegangscode in. Selecteer een website om het wachtwoord ervoor te zien.
KeePass is niet de meest uitgebreide wachtwoordmanager en ook niet de meest gebruiksvriendelijke. Maar het is wel een wachtwoordmanager die helemaal gratis (en open source) is. Ook is het een programma dat de wachtwoorden in een bestand op de eigen pc opslaat, dus niet op internet.
Het gebruiken van een wachtwoordmanager is veel veiliger dan wanneer je je wachtwoorden bijvoorbeeld opschrijft of in een tekstbestandje op je computer verzamelt. Wachtwoordmanagers maken namelijk gebruik van geavanceerde encryptie om jouw data te beveiligen.
Open je Google-account. Mogelijk moet je inloggen. Ga naar Beveiliging en selecteer Inloggen bij Google. Kies Wachtwoord.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.