Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren.Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
No Frost = geen ijs in de vriezer
In eerste instantie zorgt de verdamper van het apparaat ervoor dat de lucht als ijs wordt bewaard, maar geregeld wordt deze automatisch ontdooit, zodat het vocht afgevoerd kan worden naar een speciaal bakje op de motor.
De automatische ontdooiing schakelt zelf de ontdooiing aan en uit. De rest van het proces is vergelijkbaar met dat van de half-automatische ontdooiing. De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing.
Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groep in de meterkast uit waarop het apparaat is aangesloten. Verwijder de levensmiddelen en laden uit het apparaat. Ontdooi het aanwezige ijs door de deur open te laten staan en gebruik een geschikte schraper om het ijs snel te verwijderen.
Een koelkast of vriezer met No Frost heeft een ventilator. Deze blaast de vochtige lucht uit het vriesgedeelte wegzuigt en naar buiten blaast. Daarna blaast het apparaat koude, droge lucht het vriesgedeelte weer in. Op deze manier verdampt het ijs.
Gebruik een plantenspuit met heet water om het ijs snel te laten smelten. Zet een pannetje kokend water in de vriezer (op een doek, om schade aan de vriezer te voorkomen) en sluit de deur voor een kwartier. Dit proces kun je nog enkele keren herhalen als dat nodig is.
De No Frost technologie is een techniek die het vocht uit de lucht haalt binnen in uw diepvriezer. Hierdoor voorkomt u ijsvorming en vorst binnen in uw diepvriezer. U hoeft uw diepvriezer dan ook niet te ontdooien.
Het enige nadeel is dat het ontdooien wel wat tijd in beslag neemt, aangezien het even duurt voordat al het ijs ontdooid is. Dit proces kun je gelukkig versnellen. Doe dit door een pan of bak te vullen met warm water en deze in een dichte vriezer te plaatsen. De stoom zal het ontdooiproces versnellen.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Ontdooien op de ontdooistand
Ontdooi je de kip uit de diepvries met de opwarmstand, dan gaart het vlees al mee voordat deze helemaal ontdooid is. En niets is vervelender dan dat een bevroren boterham als een slap, klef sneetje de magnetron uit komt.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
Zo is er de automatisch ontdooien-functie die het zelf aan de slag gaan met emmertjes en dergelijke overbodig maakt. Bij dit systeem wordt het dooiwater dat vrijkomt opgevangen door de koelkast of vriezer en verdampt buiten het apparaat.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
De voordelen van vlees ontdooien in koud water
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast.
Ingevroren is vol-au-vent maximaal drie maanden houdbaar in een afgesloten bakje of diepvrieszakjes. De vol-au-vent laat je eerst ontdooien en verwarm je in een pannetje op een laag vuurtje of in de magnetron. En de bladerdeegbakjes bak je gewoon in de oven.
Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer nadien of de deur wel goed sluit.
2. Je diepvriezer is te leeg of te vol. Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuursschommelingen als gevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel.
Vooruitdenken als u ijs wilt eten
Dan helpt het om het een half uur voordat u het wilt eten uit de vriezer te halen. Op het aanrecht plaatsen geeft misschien het snelste effect, maar in dit geval ontdooit het zeer ongelijk. Zet de bak daarom bij voorkeur in de koelkast. Dan wordt het ijs gelijkmatig zacht.
Bij een koelkast is dat de achterwand. Hier zit ook de verdamper die zorgt dat de koelkast koud wordt. Wanneer de compressor (motor) aanslaat wordt de verdamper zo koud dat de waterdruppeltjes die tegen de wand zitten tijdelijk bevriezen tot ijsdruppels.
No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
De gemiddelde levensduur van een vriezer is 15 jaar.