Wat is analoge tv? Analoge tv werkt door middel van een coaxkabel die is aangesloten op de tv. Tot een paar jaar geleden kon je bij veel providers ook een glasvezelabonnement met analoge tv afsluiten, om vervolgens vanaf de bank te zappen langs de 'slechts' dertig zenders.
Om analoog televisie te kijken heb je geen extra digitale apparatuur nodig. Een set-top box of een CI+ module zijn dus overbodig. Je kunt je televisie eenvoudig met een antennekabel verbinden aan het modem van Jonaz. Even zoeken naar zenders en je bent klaar.
Ondanks de uitsterving van analoge televisie is het dus nog steeds mogelijk om op andere manieren NPO 1, 2 en 3 live te bekijken. Ook kan je vrijwel alle reguliere uitzendingen terug te kijken.
Vanaf 2005 is het opnieuw revolutie en wordt het tv-signaal in de kabel digitaal, met opnieuw meer keuze qua zenders. Anno 2021 is het tijdperk van de glasvezelkabel volop aan de gang, waarbij de signalen nog sneller binnen- en buitenflitsen.
Het grote verschil tussen digitale televisie en analoge televisie is de 'taal' waarin het televisiesignaal verstuurd wordt: met digitaal gaat het om enen en nullen. Om digitaal te kijken moet je apparatuur in huis hebben die in staat is om deze taal van enen en nullen te begrijpen.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Door een CI+-module (Common Interface Plus) met smartcard in je tv-toestel te plaatsen kun je digitale televisie kijken zonder decoder of extra kabels. Voorwaarde is wel dat het toestel dan over een ingebouwde DVB-C-tuner beschikt, waarmee digitale kabel-tv ontvangen kan worden.
Nog een manier om tv te kijken zonder kabel? Dat is door een Chromecast of Apple TV te gebruiken. Dit zijn kleine apparaten die je met een HDMI-kabel op je televisie aansluit. Hierna kun je via internet een beeld vanaf je smartphone, laptop of tablet naar de televisie streamen.
Je kunt gratis digitaal tv-kijken zonder abonnement. Dan kijk je op kabel tv gratis naar NPO 1, NPO 2, NPO 3 en alle regionale zenders. Maar er zijn ook manieren om zonder coax-kabel tv te kijken.
Digitaal voor de buis? Dan heb je in ieder geval een speciale ontvanger nodig. Zo'n apparaat wordt ook wel decoder, set-top-box, set-up box, receiver of mediabox genoemd. Gelukkig is die decoder meestal al ingebouwd in de televisie, je hebt dan geen los kastje meer nodig.
Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN, voorheen Fox Sports) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.
Antennekabel met dubbele afscherming - Deze witte coax (IEC) antennekabel is geschikt om analoge kabeltelevisie en radio aan te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld de wandaansluiting en de televisie verbinden.
IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision. Waar je met normaal tv kijken het signaal ontvangt via een coaxkabel, kijk je met IPTV televisie via het internet. Je ontvangt alle tv-zenders die je gewend bent via een razendsnelle ADSL- of glasvezelverbinding.
Wil je op de 'ouderwetse' manier tv-kijken, maar dan extra goedkoop? Dat kan met de Smart TV App van T-Mobile: een goed alternatief op NLZIET, want je kijkt zo interactief televisie zonder TV Box. Je installeert deze app op je smart-tv. Daarna log je in en kun je lineair tv-kijken, maar ook on-demand.
Via de webbrowser: Via de internetbrowser surf je naar de website van tv-aanbieders. Hier kan je televisieprogramma's, series of films streamen. Een voorbeeld is de website van NPO Start, waar je gratis alle NPO-zenders kunt bekijken.
Zoek op welke "tuners" of "Ontvangstsystemen" er geïntegreerd zijn in het toestel. Vind je een vermelding "DVB-C", soms gevolg door "MPEG4-AVC [H. 264]", dan zit je goed. Maar opgelet: verwar die DVB-C-tuner niet met DVB-T- of DVB-T2-tuners die mogelijk ook in je tv-toestel zitten.
Als je via de kabel naar analoge televisie wenst te kijken heb je voldoende aan de binnenkomende coax-kabel. Analoog televisie kijken via de oude telefoonlijn is niet mogelijk. De technologie laat het doorsturen van analoge televisiesignalen niet toe.
Je betaalt eenmalig de aankoopprijs (€ 69 bij Telenet en VOO, en € 59 bij TéléSAT/TV Vlaanderen) en natuurlijk maandelijks nog wel het kabelabonnement (bijdrage voor distributie en auteursrechten).
COAX-kabel
Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settopbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.
De digitale coax kabel is gemaakt om te garanderen dat het digitale S/PDIF signaal altijd perfect overkomt. De analoge RCA kabels zijn gemaakt voor een analoog line of phono signaal.
Analoge tv of kabel tv is de 'oude' manier van tv-kijken. Doorgaans krijg je zo'n 30 zenders voor de kiezen, en moet je het met wat minder kleuren en in sommige gevallen zelfs ruizig beeld stellen.