De eerste systematische pogingen om vóór zonsopgang wakker te worden dateren uit de oudheid, toen men experimenteerde met de
Vroeger, toen er nog geen elektriciteit was en de wekker nog niet was uitgevonden, bestonden er porders die je wakker maakten. 's Ochtends kwam de porder langs de deur om je wakker te maken. Dit deed hij of zij door met een stok op de deur of raam te tikken. Met de komst van de wekker verdween dit beroep.
Vaak had men een speciale 'meidenklok' in huis: een simpele klok met één wijzer en een wekfunctie. Nadat de dienstmeid door deze klok was gewekt, bereidde ze het ontbijt en wekte ze de gezinsleden. In sommige, armere huishoudens had men geen meidenklok, maar eenvoudigweg een haan.
Rust door ritme en regelmaat
Zorg voor vaste slaaptijden, zodat je lichaam hier vanzelf aan gaat wennen en zet je wekker iedere dag op hetzelfde tijdstip. Wanneer je dit consequent, minimaal 10 dagen volhoudt, weet je lichaam uiteindelijk dat dit het tijdstip is om wakker te worden. Doe het dus echt élke dag.
Hoewel er dus in de 17e eeuw al pogingen werden gedaan, wordt de Amerikaanse uitvinder Levi Hutchins gezien als de eerste persoon die in 1787 een wekker voor eigen gebruik ontwikkelde. Hij maakte dat jaar een wekker die hem elke nacht om vier uur wakker moest maken, zodat hij op tijd op zijn werk kon zijn.
Toen wekkers nog uit tandwieltjes en belletjes bestonden, was het praktisch niet mogelijk om de sluimertijd op exact 10 minuten in te stellen. Zo precies was de techniek destijds nog niet. Om toch een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk zou komen, werd het 9 minuten en een beetje.
Bij Blokker verkopen wij zowel ons voordelige eigen merk als diverse merkwekkers van bijvoorbeeld Philips en Lenco. De beste wekker die bij je behoefte past vind je bij Blokker. Of je nu een vroege vogel bent of een uitslaper, een wekker of klok koop je online bij Blokker altijd handig om te hebben.
Op Android apparaten, tik op het klokpictogram op uw homescherm om de wekkerinstellingen te openen. Stel de tijd in en pas instellingen aan zoals wekker snooze. En als laatste tikt u op Label toevoegen om ze een naam te geven.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
De mensen sliepen gewoon op de grond, onder dierenhuiden. De oude Egyptenaren sliepen niet met een hoofdkussen zoals wij, maar met een hoofdsteun. Ze sliepen daarbij op hun zij. De nomaden in het oude Perzische rijk, maakten waterzakken van dierenhuiden.
Bedsteden waren zo kort dat je er niet languit in kon liggen. Dat was niet alleen vanwege het feit dat de mensen vroeger kleiner waren. Ook gaven mensen er de voorkeur aan om (half) zittend te slapen. Men dacht toen dat die slaaphouding gezonder was.
Zorg ervoor dat je wekelijks voldoende beweegt, het liefst een halfuur per dag. Beweging heeft effect op de kwaliteit van slaap, de stofwisseling en een positieve mindset. En dat draagt weer bij aan 's ochtends uitgerust wakker worden.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Cafeïne wordt al na 4 minuten opgenomen in je bloed. Voor veel mensen is dit ook al snel merkbaar. Het cafeïnegehalte in je bloed piekt vervolgens na ongeveer 60 minuten, en kan daarna tot een aantal uur stabiel blijven. Na 6 uur is de helft van de cafeïne uit je bloed.
Blijf in beweging. Wie beweegt, maakt energie. Je bloed pompt sneller rond, je hersenen gaan volop aan en je bent lekker alert. Wanneer je moe bent is fanatiek sporten misschien iets teveel van het goede, maar een wandeling kan prima.
'Niet storen' en de stand van de belsignaalschakelaar hebben geen invloed op het wekgeluid. Als u de belsignaalschakelaar op 'Stil' zet of Niet storen inschakelt, klinkt het wekgeluid toch.
U kunt op een Windows 11 computer met de klok-app een wekker instellen. U kunt dit hulpprogramma ook gebruiken om een timer in te stellen of een stopwatch te starten. Op een Macbook kunt u de kalender app gebruiken. Voor een geavanceerdere oplossing, kunt u een wekker app downloaden om wekkers in te stellen.
Een oplossing daarvoor is het automatisch inschakelen van de stiltemodus van je Android-telefoon. Dit heeft geen impact op de ingestelde wekkers op je telefoon, maar houdt notificaties van andere apps wel tegen om je een zorgeloze nachtrust te geven.
De analoge wekker van Luxime® maakt geen tikgeluid. De wekker beschikt over een sluipende secondewijzer zodat je ongestoord kunt slapen. De analoge wekker van Luxime® is beschikbaar in 5 kleuren en geschikt voor jong en oud. De wekker beschikt over een alarm, snooze en lichtfunctie.
Een wekker kan geen kwaad. “Gewekt worden door de wekker kan in principe geen kwaad, zelfs niet wanneer je een variant hebt waardoor je van schrik tegen het plafond vliegt.” Aan het woord is Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofisiologie en slaap.
Schakel bovenaan de optie van 'Niet geoptimaliseerd' om naar 'Alle apps' en schakel dan het optimaliseren voor je wekker-app uit. Als daar de accuoptimalisatie wel ingeschakeld is, dan gaat de wekker mogelijk nog steeds niet af.
9 minuten is de norm
Ook bij digitale wekkers werd voor 9 minuten gekozen als snoozetijd.
Als de iPhone-wekker afgaat heb je de mogelijkheid om op snooze te drukken. Exact 9 minuten later gaat de wekker opnieuw af. Misschien wil je dat het korter of langer duurt, maar je komt er dan al snel achter dat het niet mogelijk is.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld.