Egypte kent drie bloeiperiodes met een koning voor het hele land: het Oude Rijk (3de- 6de dynastie), het Middenrijk (11de-12de dynastie) en het Nieuwe Rijk (18de-20ste dynastie). Daarna wordt het rijk geregeerd door tien dynastieën van overwegend buitenlandse koningen. In 332 v. Chr.
Ook hier weer, net als in Mesopotamie, speelde een rivier een belangrijke rol, de Nijl. Irrigatie zorgde ervoor dat men land blijvend kon verbouwen met o.a. tarwe. De Nijl was de hoofdstraat, de levensader van Egypte.De vruchtbare Nijl maakte het dus mogelijk dat hier een verenigd rijk ontstond.
De Egyptische Revolutie van 1919 vond plaats in Egypte tussen maart 1919 en februari 1922. Aanleiding was de Egyptische onvrede met de Britse invloed op het bestuur van het land. Onder leiding van Saad Zaghloel (1859-1927) eisten de Egyptenaren aan het einde van 1918 de onafhankelijkheid van Egypte.
Het oude Egypte was een beschaving die rond 3300 v. Chr. is ontstaan langs de Nijl. Deze beschaving ging pas ten onder in 332 v. Chr., na de verovering van Egypte door Alexander de Grote.
Met de verovering van Egypte door Alexander de Grote in 332 v. Chr. was het faraonische Egypte ten einde, hoewel de Griekse en Romeinse heersers doorgingen met het bouwen van tempels op Egyptische wijze, en culturele en religieuze gebruiken in stand hielden.
Egypte is een heel betaalbaar land voor de zelfstandige reiziger of backpacker. De entreekosten voor verschillende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de graven in de “Valley of the Kings” zijn over het algemeen wel redelijk hoog.
De kans op sociale onrust en geweld is in Egypte altijd aanwezig. Naast de verhoogde kans op politieke onrust en terroristische aanslagen is het ook goed om rekening te houden met de criminaliteit in Egypte.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.
De officiële taal van Egypte is Arabisch. Binnen het Arabische taalgebruik onderscheidt men drie registers. Het eerste is de gesproken taal, de informele taal die gesproken wordt op straat en die hoort tot de groep oosterse Arabische dialecten zoals het Syrisch, het Libanees of het Jordaans.
De meeste olievelden zijn te vinden in het noorden van het land, met name in de Nijldelta, de Sinaï, de Golf van Suez en de Western en Eastern Desert.
Vele jaren kwam Egypte in een koloniale periode. Vanaf 1882 bezette de Britten het land. Zij regeerde over het land met een ijzeren hand. Hierdoor werd er vooral gezorgd voor hun moederland en kwam Egypte op de tweede plaats.
De officiële naam is Arabische Republiek Egypte. Het land wordt vaak bezocht vanwege haar piramides en koningsgraven met haar hiërogliefen, sarcofaag en het dodenboek. Het meest beroemd is het graf van Toetanchamon.
Overal zijn winkeltjes, markten en straatverkopers. Verder is het land bekend om zijn specerijen, mooie stranden en de langste rivier ter wereld, de Nijl. Toeristen komen veelal naar Egypte voor een strandvakantie, duikvakantie, rondreis of Nijlcruise.
Egypte, dat eerder bestond uit een aantal kleine koninkrijken, werd rond 3150 v. Chr. verenigd door Narmer, de sterke leider en krijgsheer die Opper- en Neder-Egypte (het zuiden en het noorden) met militaire kracht bijeenbracht. Narmer was volgens de geschiedenisboeken de eerste officiële farao.
Maatkare Hatsjepsoet ('De Eerste onder de Edele Vrouwen') is na Nefertiti en Cleopatra de bekendste vrouw uit de Egyptische geschiedenis. Ze regeerde van ca. 1479 tot 1458 v.
Ramses II
Ramses II liet zichzelf graag afbeelden als een machtige vorst. Hij zat 67 jaar op de troon, en behaalde vele overwinningen op het slagveld. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste en machtigste farao die het Egyptische rijk ooit heeft gehad.
Tawosret was de vierde vrouwelijke farao in de historie van het oude Egypte en de laatste farao van de 19de dynastie volgens de Koningslijst. Zij was de tweede echtgenote van Sethy II maar werd desondanks 'grote echtgenote' genoemd.
Ook reizigers die vanuit Rusland of Oekraïne naar Egypte willen reizen, hebben daarvoor een visum nodig. In juli 2021 hief Rusland na bijna zes jaar het verbod op chartervluchten naar Egyptische badplaatsen op.
Is Hurghada veilig? Hurghada is een veilige vakantiebestemming in Egypte en wordt elk jaar door duizenden Nederlanders het gehele jaar bezocht. De resorts in Egypte en dus ook in Hurghada worden tegenwoordig erg goed beveiligd en dus kun je hoe dan ook met een gerust gevoel van je vakantie genieten.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken roept op om extra alert te zijn en de reis- en veiligheidsinstructies voor Egypte op te volgen. In het hele land is er een verhoogd risico op politieke onrust. Wees alert en vermijd overheidsgebouwen en publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen.
Andere belangrijke gegevens in Egypte
Inkomen per hoofd van de bevolking= 2,315.70€
De gemiddelde prijs voor deze periode is 10.35 (Egyptian Pound), met een minimum van 9.75 (Egyptian Pound) op 06-juni-2022 en een maximum van 10.75 (Egyptian Pound) op 18-juli-2022. Ter vergelijking, was de gemiddelde prijs van benzine in de wereld voor deze periode 38.77 Egyptian Pound.