Je bent het meest vruchtbaar op de dag waarop je ovuleert en de dag ervoor. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven en als je seks hebt op de dagen vóór de ovulatie heb je meer kans om zwanger te worden. De ovulatietesten van Clearblue kunnen je helpen om de vier dagen te bepalen waarop je het meest vruchtbaar bent.
Vruchtbare dagen berekenen
In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De 3 dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Als je na een jaar regelmatig onbeschermd vrijen niet zwanger bent, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er een oorzaak. Deze oorzaak kan liggen bij de man of bij de vrouw.
Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25.Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.
In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst.Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen. Schrijf elke keer als je ongesteld wordt, die datum in je agenda. Zo weet je hoeveel dagen er elke keer tussen je ongesteldheid zitten.
De meeste jongens krijgen hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar. Meestal zijn de zaadcellen in de eerste zaadlozing nog niet zo sterk en gaan ze snel dood. Na ongeveer een jaar zijn jongens optimaal vruchtbaar.
Tegenwoordig is het ook mogelijk dat mannen thuis kunnen testen of zij vruchtbaar zijn of niet. Een vruchtbaarheidstest voor mannen meet, in de meeste gevallen, de beweging van de zaadcellen en de hoeveelheid zaadcellen in je sperma.
Om erachter te komen of je daadwerkelijk ovuleert kun je in eerste instantie een ovulatietest of vruchtbaarheidstest doen. Bij de drogist kun je een ovulatietest halen waarmee je kunt testen of je op dat moment daadwerkelijk vruchtbaar bent. Deze test is meestal ongeveer 2 dagen voor de ovulatie positief.
Meestal begint dit rond de leeftijd van 12 jaar met de eerste menstruatie en eindigt dit tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar met de menopauze. Maar dit betekent niet dat je op de leeftijd van 45 jaar niet meer vruchtbaar bent.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.
Je partner hoeft geen sperma te 'sparen'. Zaadcellen kunnen wel tot drie dagen overleven in het lichaam van de vrouw, in afwachting van de eicel. Twee à drie keer per week seks is dus goed, maar vaker mag ook. Plezier!
Je ovulatie voelen: dat kan dus echt. Je ervaart dan een stekende pijn onderin de buik, waar je eierstokken zich bevinden. Deze pijn kan een enkele uren aanhouden. De oorzaak van deze ovulatiepijn, is het openbarsten van de rijpe follikel waaruit de eicel vrijkomt.
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
Met de Ovarian Reserve Test kan een vrouw thuis testen hoe het ervoor staat met de kwaliteit van haar voorraad eitjes.
Een paar nuttige statistische gegevens. Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar.
De kans om onvruchtbaar te zijn is voor een deel erfelijk bepaald. Op dit moment is van meerdere genen wetenschappelijk aangetoond dat ze hierbij een rol spelen. Aan de hand van je DNA is daardoor te zien of je een verhoogde of verlaagde kans hebt om onvruchtbaar te zijn.
Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven.
Deze zaadcellen doen er 12 tot 24 uur over om de eileiders te bereiken, hoewel de snelste er al binnen een uur kunnen zijn. Maar een paar duizend zaadcellen komen in de eileiders terecht. Zaadcellen die al in de buurt zijn op het moment van de eisprong hebben de meeste kans om de eicel te bevruchten.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.