Eerst laten wij u op uw rug liggen met uw hoofd iets gedraaid naar de kant van de klachten (hoek van 45º). U blijft ongeveer 30 tot 60 seconden zo liggen, totdat de duizeligheid is weggetrokken. Uw hoofd wordt vervolgens de andere kant op gedraaid en deze positie wordt opnieuw 30 tot 60 seconden aangehouden.
Wacht op het optreden van de klachten en de nystagmus. Doe vervolgens dezelfde test met rotatie van het hoofd naar de andere zijde. Wanneer de klachten optreden, bevindt het aangedane evenwichtsorgaan zich aan de kant van het onderste oor. De snelle slag van de nystagmus draait ook naar die kant.
Na de Epley manoeuvre bij duizeligheid
Het kan zijn dat de kristallen de eerste minuten na de behandeling weer gaan schuiven. Hierdoor kunt u opnieuw duizelig worden. zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen. slaap de eerste week niet op de aangedane zijde en slaap met een extra kussen onder het hoofd.
Zet zoveel mogelijk je gewone activiteiten verder. Meestal gaat de aandoening binnen de 4 weken vanzelf over. Pas wel op met gevaarlijk werk, zoals hoogtewerk op een ladder of dak. Ook achterom kijken tijdens het autorijden kan gevaarlijk zijn.
− Slapen op de 'aangedane' zijde te voorkomen (als de aandoening bij u in één oor voorkomt). − Rustig uit bed te stappen. Blijf voor het uit bed stappen minstens een minuut op de rand van het bed zitten. − Vooroverbuigen om iets op te pakken te voorkomen.
De huisarts kan met u afspreken dat u de Epley-beweging thuis nog een of twee keer probeert, op verschillende momenten. Of pas later als de aanvallen van draaiduizeligheid later terugkomen. Als de aanvallen van draaiduizeligheid na 1 week nog niet weg zijn gaat u weer naar uw huisarts.
De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie in het oor, een ongeval waarbij u uw hoofd stoot of door het ouder worden. Het probleem kan in één of in beide oren ontstaan. De oorsteentjes komen dan in het halfcirkelvormig kanaal terecht (zie afbeelding 3).
BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 'oorkristallen' in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan) waar zij zich niet horen te bevinden. Wat hiervan de oorzaak is, is meestal niet duidelijk, maar het kan mogelijk ontstaan door infectie, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust.
Positieduizeligheid is vervelend, maar een periode met aanvallen van draaiduizeligheid gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. Een andere naam voor positieduizeligheid is BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid).
Mensen kunnen er misselijk van worden, maar meestal valt dat mee”, legt Kelders uit. Naast de klassieke vorm van BPPD is er ook een meer chronische vorm waarbij je je langdurig wat zweverig in het hoofd voelt en sneller uit balans bent. “Die komt vaker voor als je ouder wordt.”
BPPD veroorzaakt kortdurende duizeligheid wanneer uw hoofd in bepaalde, met de zwaartekracht verband houdende, posities draait. Benigne betekent dat deze aandoening niet levensbedreigend is, en normaal gezien niet erger wordt.
De 'kristallen' zijn afkomstig uit een ander deel van het slakkenhuis en kunnen zich verplaatsen, bijvoorbeeld na het stoten van uw hoofd, na een langdurige operatie of een periode van bedrust of griep.
BPPD gaat meestal vanzelf weer over. Het helpt om af en toe de hoofdbeweging te maken waar u duizelig van wordt. Na enkele weken is de duizeligheid verdwenen. Als BPPD langer duurt, verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis.
Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of bij omdraaien in bed. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan een minuut.
De behandeling van BPPD bestaat uit een oefening die ervoor zorgt dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terechtkomen. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley manoeuvre. De manoeuvre begint in zittende houding. U draait met het hoofd naar de kant van de klachten.
Draai-duizeligheid komt meestal door een probleem met een evenwichtsorgaan. U heeft er 2: ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin. Als zo'n buisje niet goed werkt, krijgen uw hersenen verkeerde informatie.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.
Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.
BPPD van het posterieure semicirculaire kanaal (P-BPPD): de duizeligheid wordt uitgelokt door een houdingsverandering voornamelijk in het verticale vlak: naar boven of beneden kijken, rechtkomen uit lig, draaien in bed.
Afwisselend omhoog en omlaag kijken en van links naar rechts. Houd je vinger op 30 tot 100 cm voor je ogen. Kijk naar je vinger, terwijlje deze van boven naar beneden en van links naar rechts beweegt. Je hoofd afwisselend voorover en achterover buigen en naar links en rechts draaien, met de ogen open en dicht.
In het kort
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door : snel opstaan uit een stoel of bed. heftige emoties, stress, angst. medicijnen.
'Benigne recidiverende vertigo' is de benaming voor een aandoening die zich kenmerkt door plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met misselijkheid en braken en nemen meestal enkele uren in beslag. De aanvallen kunnen variëren qua duur en intensiteit.
Terugkerende draaiduizeligheid wordt ook wel episodische vertigo genoemd. Vertigo is een ander woord voor draaiduizeligheid. Het woord zegt het zelf: bij draaiduizeligheid zie je alles om je heen draaien. Je kunt ook het gevoel hebben dat je zelf ronddraait terwijl je toch stil ligt of zit.
Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD) is een draaiduizeligheid die seconden duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen zoals bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed of gaan liggen in bed. De klachten worden veroorzaakt door 'steentjes' die zwerven door het evenwichtsorgaan.