Hoe weet ik of mijn zalm gaar is? In plaats van je vis met een mes te molesteren, kun je bij zalm al gauw ontdekken of hij gaar is door er zachtjes op te drukken met een vork of je vinger.Valt het visvlees als vlokken uiteen, dan is de zalm gaar.
Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben. Zoek naar een melkachtige laag op de vis die aangeeft dat hij bedorven is. Een teken dat rauwe vis bedorven is is de aanwezigheid van een wit, doorzichtig velletje er bovenop.
De perfecte zalm is van buiten helemaal gaar en van binnen warm maar nog wel transparant. Hoe weet je wanneer dat moment daar is? Gemiddeld heeft een zalmfilet zo'n 3-4 minuten op de huidkant en een halve minuut op de andere zijde nodig, voordat je hem ca. 10 minuten laat rusten.
Van binnen mag-ie best een beetje glazig zijn. Als je denkt 'hij is er nog niet niet', is dat het moment dat de zalm uit de pan mag.
Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.
Heb je toch bij een schimmig tentje of winkeltje een rauw stukje zalm gescoord? Dan loop je de kans dat er in je vis allerlei bacteriën, zoals de listeriabacterie of de salmonellabacterie zitten die een voedselvergiftiging kunnen opleveren. De versheid van je rauwe zalm kun je controleren door eraan te ruiken.
Wie zijn type zalm – en ook de bron van herkomst (een degelijke visboer, een betrouwbare supermarkt of een goed restaurant) – overdacht kiest, zal met zijn sushi, sashimi of poké bowl geen enkel risico lopen. Integendeel zelfs: ook rauw is en blijft zalm niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond.
Wanneer de zalmmoot als vlokken ut elkaar valt, is-ie perfect gaar en moet hij zo snel mogelijk van het vuur af. Wanneer je de moot door zou bakken, wordt-ie steeds droger. Het is daarom belangrijk om je zalmmoot nooit verder dan medium te bakken. Wanneer hij medium gebakken is, is hij het sappigst en lekkerst.
zalm mag van binnen nog rose of zelfs iets rauw zijn. 6. bak een stuk zalm met vel altijd eerst op de velkant totdat hij krokant is en daarna nog heel even op de andere kant.
De vis moet aan de buitenkant ondoorschijnend wit, beige of bruin zijn, afhankelijk van de bereidingswijze, en in het midden binnenin een licht doorschijnend roze. Als de zalm in het midden binnenin ondoorschijnend is, heeft hij waarschijnlijk te lang staan garen.
Wilde zalm krijgt zijn roze of oranje kleur door schaaldieren zoals garnalen en krillen te verorberen, die zelf astaxanthine uit algen halen. Deze kleurstof is een zogenaamde carotenoïde, een antioxidant die bijvoorbeeld ook de veren van flamingo's, tomaten en herfstbladeren hun schitterende schakeringen geeft.
Een stuk zalm is op zijn best als het vlees als zachte vlokken uiteenvalt en mooi donkeroranje van kleur is. Een moot perfect krijgen blijkt echter nog weleens een klus. Eindigt jouw vis doorgaans stug, kruimelig en met witte uitlopers op je bord?
Het bleek inderdaad in veel recepten te staan: spoel de zalmfilet kort af onder koud water. Maar nee, ook zalmfilet hoef je niet te wassen met koud stromend water onder de kraan. En dat geldt voor alle rauwe dierlijke producten.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus. Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Zalm is eigenlijk een witvis en in het wild krijgt die z'n roze kleur door garnalen te eten. Omdat zalm dat pigment niet verliest, kleurt hij na een tijdje rood. Het dieet bij gekweekte zalm is echter anders en daarom wordt de kleurstof astaxanthine toegevoegd aan het voedsel.
Om maar met de deur in huis te vallen: het is veilig om de huid van zalm op te eten. Net als de zalm zelf bevat ook de huid eiwitten en omega-3-vetzuren. In de huid zitten zelfs meer van deze gezonde stoffen dan in de zalm.
Hoe weet je of de vis gaar is? Prik er met een vork in. Beweeg je vork lichtjes heen en weer: valt de vis mooi uit elkaar, dan is hij gaar.
In het algemeen is vis gaar wanneer het visvlees gemakkelijk (in laagjes) uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. Een goede test is om op het dikste gedeelte van de vis met een vork te prikken om de structuur te bekijken. Met de meeste bereidingsmethoden is vis gaar binnen 10 minuten.
Smeer de zalm in met olijfolie of boter en kruid de zalm naar smaak. Leg de zalm in de koekenpan en bak deze 3 minuten op 1 zijde. Beweeg de pan voorzichtig en zorg ervoor dat de zalm niet aanbakt aan de pan. Draai na 3 minuten het vuur wat lager en draai de zalm om en bak deze nog 2 minuten door.
Nu over op de smaak. De meest populaire vorm om zalmhuid te eten is om de zalmfilet 'op de huid te bakken'. Je eet hierna de krokant gebakken huid, samen met de filet op. Echter, kun je de huid ook verwijderen en apart gebruiken als smaakmaker.
Kweekzalm wordt meestal in zee gekweekt in drijvende kooien. De voeding bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en wat wilde vis. Hierdoor kleurt de zalm grijs in plaats van roze. Om toch mooi roze vlees te krijgen, doen de kwekers kleurstof in hun voer.
Kun je zalm uit de supermarkt gebruiken voor sushi? Geen zorgen sushi -eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.