Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Wortels kun je in de koelkast bewaren, maar dan niet in een afgesloten plastic zak. Dan kunnen de wortels namelijk vrij snel gaan rotten. Bij voorkeur dus los in de groentelade. Je kunt wortels ook in de kelder of in een vorstvrij schuurtje bewaren, bij een temperatuur van maximaal 15 graden.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
De waspeen moet frisoranje zijn, zonder donkere plekken. Je kunt waspeen na aankoop 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Wortel bereiden & bewaren
Worteltjes met het loof (groen) eraan noemen we bospeen. Bospeen is ongeveer 4 dagen in de koelkast houdbaar. Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
Bewaar ze in een plastic zak in de groentebak van de koelkast. Zonder loof kun je wortelen op die manier zowat 4 dagen bewaren. Winterwortelen moet je buiten de koelkast op een koele plek bewaren. Daar blijven ze 4 tot 6 weken goed houdbaar.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Spoel de wortels af onder de kraan en dep een beetje droog. Doe ze vervolgens in de afsluitbaar bakje en plaats deze in de koelkast. Je kunt ze zo zeker voor 3 dagen bewaren.
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers! Een krop sla kun je een aantal dagen langer bewaren door hem in vochtig keukenpapier te wikkelen en in de koelkast te bewaren.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
VERS. Op snel bederfelijk voedsel zoals verse vis, vlees, voorgesneden groenten of gebak staat altijd TGT vermeld: te gebruiken tot. Na die datum is het niet meer gegarandeerd veilig om het product te eten, dus gooi het product dan weg.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Paprika's zijn reuze gezond. Vooral de rode paprika zit vol met vitamine C, wel twee keer zoveel als bij de groene paprika. De oranje paprika bevat zelfs bijna 3 keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel! Het grote voordeel van paprika rauw eten is dat er geen enkele voedingsstof verloren gaat.
Dikke wortelen zijn minder eenvoudig te koken en te bereiden. Kies jonge wortels voor de zoete smaak. Dunne, jonge wortels zijn het zoetst.
Na het bereiden de hutspot op kamertemperatuur laten afkoelen. Maak kleine porties en verdeel deze over luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met datum en ingrediënten m.b.v. diepvriesetiketten. Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 2 maanden.
'Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk. Gebruik ze door een salade, in een wittewijnsaus bij vis of maak er lekkere pesto van: die kan zo weer over de worteltjes. Wortel met loof werkt niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in toetjes!
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn. De kleur oranje is feller en de wortels glanzen meer. Genoeg redenen om de schil er dus even vanaf te halen!
Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen en wordt normaal gesproken ook verkocht met blad / loof. Een winterpeen heeft een stevige structuur en is doorgaans donkerder oranje. Een waspeen is de 'standaard' wortel. Zonder blad / loof.