Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Een geschilde appel kleurt bruin door inwerking van zuurstof. of kwark waar na verloop van tijd een laagje water op verschijnt. Vaak is bederf te zien, te ruiken of te proeven. Een product dat bedorven is, zoals zure melk, laten de meeste mensen liever staan omdat ze denken dat ze er ziek van worden.
Is het vlees volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed, maar twijfel je? Het advies van de USDA, de Amerikaanse warendienst, is als volgt. De binnenkant van het vlees mag grijsbruin zijn, maar als de rest van het vlees is verkleurd, is het niet meer veilig om te eten.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Vlees hoort van nature geen of nauwelijks geur te hebben. Tenzij er een duidelijk kruidenmengsel over zit met een sterke geur. Dan nog zou je dat weeige geurtje er boven uit ruiken, dat is een duidelijk teken van bederf.
Ga na of het vlees een vieze geur heeft.
Als je vlees ranzig ruikt, dat is het dat waarschijnlijk ook. Bedorven rood vlees heeft een duidelijke, doordringende geur. Gooi je vlees weg als het vies ruikt, vooral als de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken. Duw je neus niet tegen of vlakbij het vlees om te ruiken.
Vlees bederft snel door bacteriën, koekjes pas na lange tijd door schimmels. Gepasteuriseerde melk is enkele dagen koel te bewaren en gesteriliseerde melk maanden buiten de koelkast. Elk product heeft zijn eigen micro-organismen die uiteindelijk kunnen gaan groeien.
Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg. Tips om veilig om te gaan met vlees. Door vers vlees en verse vis kort na aankoop in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina. Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn. Het wordt daar zelfs beter van. Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn. Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken.
Adering van het vlees
Vet is niet te verwarren met het wit van pezen en zenen. Die zijn taai en moet je verwijderen. Het mooiste vlees herken je aan een fijne vet dooradering. Dit vet smelt langzaam weg tijdens het grillen, wat resulteert in een geweldige en malsere smaak.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Van bedorven gehakt kun je flink ziek worden, dat wil je liever niet. Maar goed, soms gebeurt er iets tijdens het bewaren van het gehakt (het is niet constant gekoeld gebleven, bijvoorbeeld) en twijfel je ook wel eens wanneer de THT-datum nog niet gepasseerd is.
Vacuüm verpakken van vlees. Vacuum verpakken van vlees is de beste manier om vlees langdurig te bewaren, met behoud van kleur en smaak en zonder kans op vriesbrand plekken. De vacuumverpakking geeft een professionele en hygienische uitstraling aan het verpakte vlees.
Vers gehakt verspreidt een lichte geur, terwijl gehakt dat bedorven begint te raken zurig of bedorven ruikt. Die geur wordt veroorzaakt door de gassen die gevormd worden door bepaalde bacteriën op het vlees.
Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
De kleur van vlees wordt namelijk niet bepaald door bloed, maar door het eiwit myoglobine. Het eiwit zorgt voor het zuurstoftransport in de spieren zodat ze een inspanning kunnen leveren. De combinatie van myoglobine en zuurstof zorgt voor de rode kleur. Hoe harder de spier werkt, des te donkerder wordt deze van kleur.
Wanneer vlees wat langer ligt en in aanraking komt met zuurstof begint dit bruin te kleuren.