Varkenshaas bak je rosé. Het vlees is klaar om op te dienen wanneer het een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur te meten.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Bak de varkenshaas in 1 minuut rondom bruin op hoog vuur. Zet het vuur lager en gaar de varkenshaas nog 12-15 minuten. Neem de varkenshaas uit de pan en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 1 tot 2 minuten rusten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Gezien varkenshaas niet lang gebakken hoeft te worden, kan de suddertijd ook verkort worden naar minstens 30 minuten. Eventueel moet je dan de appeljus pureren zodat er geen harde stukken meer bij zitten. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en bietjes of rode kool. Eet smakelijk!
De volgende kruiden zijn heel lekker bij varkenshaas: chilipoeder, knoflookpoeder, komijn en peper. Je kunt ook een Italiaans kruidenmengsel maken met oregano, peterselie, tijm en koriander. Hou ongeveer 50 gram kruiden per 500 gram vlees aan en vergeet niet wat zout toe te voegen.
Wil je het gebraad toch vooraf klaarmaken? Bereid het dan ineens helemaal. Om het op te warmen, laat je het zachtjes warm worden. Dek het af met aluminiumfolie en zet het in een oven van 60°C.
Varkenshaas bereiden
Dat kan op twee manieren: De eerste manier is door de varkenshaas overlangs in te snijden en open te klappen. De tweede manier is door het dunne gedeelte dubbel te vouwen en vast te zetten met een cocktailprikker. Kruid de varkenshaas en laat de boter in de pan goed heet worden.
Voedingsinformatie. Een varkenshaasje is mager vlees. Het brengt dus weinig vet en calorieën aan maar wel ongeveer evenveel eiwitten, vitaminen en mineralen als ander varkensvlees.
We hebben niet de gewoonte varkensvlees saignant of rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten, maar die dood je door het vlees goed te bakken. De meeste bacteriën bevinden zich aan de buitenkant van het vlees. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, kun je daarom rosé eten.
Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst. Als je vlees door en door verhit tot 70 graden gaat de parasiet dood. Bakken, braden, grillen, koken, wokken en sudderen. Het kan allemaal.
Het kleinste stukje wordt de kophaas genoemd, het andere deel de lange haas. De kophaas is doorgaans iets goedkoper dan de 'lange' varkenshaas. Dit doorsnijden van de haas gebeurt alleen bij varkenvlees. Bij rundvlees blijft de haas compleet.
Varkenshaasje. Deze supermalse filet uit de rug van het varken is een van de meest verfijnde stukjes varkensvlees die je in de toog bij de slager kan vinden. De rugspier bevat weinig bindweefsel en vet waardoor het heel mager en mals is. Een varkenshaasje braad je kort tot het rosé is.
Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Het is een schuin toelopend stukje vlees.
Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood. Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Varkensvlees moet eigenlijk steeds doorbakken gegeten geworden om met 100% zekerheid eventuele gevaarlijke micro-organismen de nek om te wringen. Deze micro-organismen bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, zou je dus in principe nog wel rosé kunnen eten.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
De kooktijd van het vlees is afhankelijk van het dier en het stuk. In het algemeen kan men stellen dat per kilogram vlees runderborst drie à vier uur nodig heeft, dikke lende en pekelvlees tot drie uur, varkenskop twee à drie uur en ham dertig à veertig minuten.
Het varkenshaasje is het edelste stukje vlees van het varken uit de binnenzijde van de rug. Het is een langdradige vezelspier met weinig bindweefsel. Een mooi varkenshaasje is lichtjes wit geaderd. Het gemiddelde gewicht van een varkenshaasje ligt tussen de 400 g en 600 g.
Varkenshaas bak je rosé. Het vlees is klaar om op te dienen wanneer het een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur te meten.
Trancheren is een snijtechniek. Eigenlijk is het niet meer dan in plakken snijden. Vooral vlees wordt getrancheerd, soms aan tafel. Hiervoor gebruikt met eventueel een speciaal trancheermes en trancheervork (zie afbeelding).
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Vlees opnieuw opwarmen
Gehakt opwarmen kan het beste in de magnetron en om de dertig seconden roeren. Gegrilde kip warm je op in de magnetron. Gebraden kip kun je het beste met folie bedekken en warm laten worden in de oven op 180°C.