Geverfde howliet wordt vaak verkocht met de naam turqueniet of als turkoois. Het verschil is makkelijk te herkennen aan dat deze exemplaren vaak met opvallend felle of diepe blauwe kleuren zijn geverfd, en de steen heeft een wat plastic achtige kleur, terwijl echte turkoois een wat meer doffere kleur heeft.
Het verschil tussen echte turkoois en imitatieturkoois zit 'm in het gewicht en kleur; turkoois is een vrij lichte steen (voelt aan als plastic) en komt bijna niet voor in zuiver blauw. De meest verkochte variant is nu echter synthetisch.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Turkoois is helaas een steen die vaak nagemaakt wordt en daarom is voorzichtigheid geboden wanneer je een Turkoois wilt kopen. Turkoois is relatief zeldzaam en daarom worden goedkopere stenen zoals Howliet vaak geverfd en verkocht als Turkoois.
Hoe voelt de steen
Glas kun je herkennen door de 'steen' tegen je tong of wang te houden. Glas voelt warmer aan dan een echte edelsteen. Ook het gewicht zou iets verraden over de echtheid van de steen. Granaat is van nature zwaar, dus bij een erg lichte Granaat zou je wel eens een nepperd in handen kunnen hebben!
Turkoois is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen. Het brengt evenwicht: turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen maar werkt ook vitaliserend bij uitputting. Het heeft een positieve werking op depressie, stemmingswisselingen, apathie en paniekaanvallen.
Het woord Granaat roept misschien het beeld op van een goedkope, donkerrode steen die in overvloed verkrijgbaar is. Uit recente ontdekkingen blijkt echter, dat Granaat in vrijwel elke kleur voorkomt en bijna net zo duur kan zijn als saffier.
Onderhoud en reiniging: Deze steen is enigzins poreus, liefst NIET reinigen met water. Mocht je dit toch willen dan gepolijste stenen snel reinigen met koud stromend water, en vlug drogen. Niet in aarde reinigen daar de zuren in de aarde de steen aantasten.
Ergo: turkooizen en turquoise zijn allebei goed. Wordt er [tuhr-kooi-zuhn] gelezen, dan schrijf je turkooizen en wordt er [tuhr-kwaa-zuh] gelezen, dan schrijf je turquoise.
Turkoois trommelsteen Blauwe, blauwgroene, groenblauwe en groene turkoois is van oudsher over de hele wereld een geliefde siersteen en heelsteen. Deze edelsteen is de naamgever van de typerende groenblauwe kleur. Vaak wordt de naam van de kleur op z'n Frans gespeld en uitgesproken: turquoise ['turkwaas'].
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Wat valt je op? Het is net als bij een vriendschap: na verloop van tijd verdiept je gevoel zich en ontstaat er een band, omdat er een wisselwerking is gegroeid. Gevoel voor stenen ontwikkelt zich zolang je met de edelstenen bezig bent. Ons gevoel is verbonden met onze intuïtie en jouw intuïtie is heel wijs.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Stenen identificeren is makkelijk geworden met de Rock Identifier-app. Neem of upload een foto van de steen en Rock Identifier helpt u deze binnen enkele seconden te identificeren. Begin nu met het verkennen van, leren over en opnemen van uw geologische omgeving met Rock Identifier!
'Turkoois' is een zelfstandig naamwoord. Het verwijst naar een ondoorzichtig blauwgroen of hemelsblauw gesteente (de turkoois), of naar de kleur van dat gesteente (het turkoois).
Tenslotte kan een steen op een hele zachte en veilige manier worden opgeladen door hem op een bergkristal cluster of in een schelp of bakje met bergkristal steentjes te leggen. Laat de steen minimaal 24 uur liggen.
Ook de methode voor het opladen van stenen is afhankelijk van de eigenschappen van de steen. Grofweg kun je zeggen dat heldere stenen opgeladen kunnen worden door de zon, doorzichtige stenen door de volle maan en dichte stenen in de aarde.
Nadat de edelstenen zijn gereinigd en opgeladen kun je de steen activeren. Tijdens dit proces kan de steen zich afstemmen op jouw energie en het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Het is zeer belangrijk dat je de steen activeert want alleen dan kan de edelsteen met je samenwerken.
Granaat staat bekend om zijn rode kleur, wat veel mensen niet weten is dat granaat in verschillende kleuren en tinten voorkomt. Van rood en roze tot groen en oranje.
Edelstenen die paniek helpen voorkomen
Elohim Turkoois, Rhodoniet, Groene Toermalijn, Toermalijnkwarts en Barnsteen helpen je om paniek te bestrijden. Barnsteen is een sterk beschermende steen bij negatieve invloeden. Hij laat ons zien dat het leven vol zon en warmte is en neemt daarmee onze angsten weg.
Er zijn verschillende blauwe edelstenen. Blauwe topaas, blauwe saffier, lapis lazuli, aquamarijn, sodaliet, angeliet, azuriet, en ook labradoriet kan een heldere blauwe glas hebben. Allemaal blauwe stenen in verschillende tinten blauw.