De meeste dweilen en doekjes mogen op 90 graden gewassen worden. 90-95 graden is het heetste dat een wasmachine kan draaien en wordt ook wel de kookwas genoemd. Kookwas kan door de hitte van het water de meest hardnekkige vlekken verwijderen.
Reinig de dweil
Spoel de gebruikte dweil na gebruik schoon met wat afwasmiddel en laat hem goed drogen voor u hem opbergt. Laat de dweil nooit nat in de emmer staan, aangezien dat de vorming van schimmels en bacteriën bevordert. Is de dweil geschikt voor de wasmachine, was hem dan op 60 graden.
Dweilen met warm water
Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
Koud water
Het lijkt misschien beter om de vloer met warm water te dweilen, maar niets is minder waar. Warm water verdampt namelijk sneller en dat zorgt ervoor dat zeepresten strepen op de vloer veroorzaken. Op een schone, pas geboende vloer wil je dat natuurlijk niet hebben.
Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden.
Kun je de temperatuur het beste instellen op 40 graden of 60 graden? Het wordt wel aangeraden om bont en donker beddengoed te wassen op 40 graden. De kleuren blijven zo langer mooi. Aan de andere kant heeft het wassen op 60 graden het voordeel dat alle bacteriën gedood worden.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Dweil. Check het waslabel: sommige dweilen zijn geschikt voor de machine en kun je wassen op 60 graden. Andere spoel je handmatig schoon met warm water en wat afwasmiddel. Voor een dweil geldt hetzelfde als voor een spons: nooit-of-te-never nat wegzetten in een emmer!
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen. Dweil met de schoenpunt of de hand de hoekjes uit.
Ajax allesreiniger kunt u gebruiken om een sopje mee te maken voor het dweilen en het afstoffen of afnemen van oppervlakken. Daarnaast kunt u met Ajax hardnekkig vuil, zoals kalkaanslag en zeepresten, verwijderen. Ook kan het helpen bij het schoonmaken van ziektekiemen.
Daarom is het toch slim om hygiënisch om te gaan met schoonmaakdoekjes, zegt Zwietering. Wassen op 60 of desnoods 95 graden werkt daarvoor prima: juist de bacteriën die het gevaarlijkste zijn, gaan dood in de kookwas.
Na afloop van het reinigingsproces, kan de Leifheit dweil worden gewassen in de wasmachine op 60 °C. Hierdoor is het opzetstuk snel hygiënisch schoon en klaar voor een volgend gebruik.
Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet. Uiteindelijk is goed boenen met een goede dweil en stok, de beste oplossing.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Stofzuigen en dweilen is niet altijd genoeg om ook de voegen tussen de tegels schoon te maken. Je kan de voegen in een keramische vloer reinigen met zuiveringszout en azijn.
Nadat uw vloer is afgewerkt met een (kleur)olie zult u 24 tot 36 uur geduld moeten hebben voordat u de vloer met een gerust hart kunt belopen zonder schade toe te brengen. Het is zelfs zo dat tot 6 weken na de afwerking niet met meubels geschoven mag worden. Een kleed kunt u pas na 6 weken op de vloer leggen.
Laminaat schoonmaken met afwasmiddel is een goedkoop en effectief middel tegen vlekken. Gebruik 2 tot 3 druppels in een emmer water en je vloer wordt weer schoon en fris.
Allesreiniger, groene zeep en boenwas kun je beter niet gebruiken voor het schoonmaken van laminaat. Deze middelen maken je vloer dof. Een stoomreiniger is niet geschikt voor laminaat, vanwege het risico op het opbollen van de planken.
De vloer dweilen met soda kan natuurlijk ook. Vul een emmer met lauwwarm water en los daarin een half kopje baking soda op. Dweil de vloer goed schoon en herhaal daarna de dweilbeurt met schoon water.
Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Is de onderbroek erg vies? Dan is het wel verstandig om de onderbroek op 60 graden te wassen. Let er wel op dat dit volgens het waslabel ook mogelijk is.
De hitte laat de stof sneller slijten, en dat is natuurlijk niet wat je wil! Was deze daarom op 40, maar het liefst op 30 graden. Zo geniet jij langer van je zachte onderbroeken, boxers en slips.
Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.