Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren.
Een pH strip is een strookje van lakmoespapier waarmee je de pH-waarde van een vloeistof kan meten. De stof in het papier zorgt ervoor dat de test strip bij een verschillende zuurgraad een andere kleur laat zien. De officiële pH schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is en 14 heel basisch.
Hoe merk je dat je te zuur bent? Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.
Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Stilstaand water en kruidenthee zijn het beste om de nieren te ondersteunen.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas.
Als je bloed te basisch wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat minder ademhalen (dit doe je vooral onbewust, in je slaap) zodat een kleiner aantal zure stoffen je lichaam kunnen verlaten via de lucht die je uitademt.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Door sneller te ademhalen stijgt de pH van het bloed en door langzamer te ademen daalt de pH. De langzame methode gaat via de nieren. De nieren controleren de concentratie van het bicarbonaat door deze te reabsorberen of uit te scheiden.
De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.
Als zuur in het oog komt kan dit blindheid tot gevolg hebben. Wanneer zure stoffen het lichaam via de mond binnen komen kunnen brandwonden ook aan de binnenkant van het lichaam ontstaan in de mond slokdarm en maag. Het schadelijke effect van zuren is afhankelijk van de concentratie van het zuur en het soort zuur.
Normale urine is rond pH 6. Het varieert van pH 5 tot 8 afhankelijk van het soort dieet. Een urine die niet vers is heeft een hogere pH.
Wat is de ideale pH-waarde? De pH-waarde die in ons lichaam de best mogelijke voorwaarden creëert voor een normaal functioneren, ligt in het bloed gemeten op 7,4. Metingen kunnen echter ook worden uitgevoerd in de urine of op de huid.
Actief Ontzuren
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend. Verse groentesappen, zoals die van Dr. Veggie, zouden zelfs de snelste weg naar ontzuring vormen.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.