Gemeenschap van goederen
En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht vóór het huwelijk. U bent ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
Het uitkopen van je partner is niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning verkocht worden.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
U heeft gelijke rechten aangaande het gebruik van de echtelijke woning, als u de gezamenlijke eigenaar bent van de woning. Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken.
Spaarrekeningen bij een scheiding tussen huwelijkspartners
Bij een gemeenschappelijke spaarrekening kunnen jullie los van elkaar uitgaven doen of geld afhalen. Wanneer je uit elkaar gaat, kun je de gemeenschappelijke rekening laten blokkeren. Vanaf dan kan geen van beide partners nog alleen aan het spaargeld.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
U kunt voor het regelen van uw scheiding een advocaat of mediator inschakelen. Uw advocaat of mediator kan u en uw ex-partner helpen met afspraken over uw spullen, geld, woning en kinderen. Ook maakt u afspraken over pensioen, bankrekening, schulden en belasting.
Neem contact op met een advocaat
Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen. De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Kan je uitkopen weigeren? Kun je het uitkopen huis weigeren? Zeker! Je kunt er voor kiezen om je te laten uitkopen door je ex-partner of gezamenlijk het koophuis te verkopen.
Ziet de vertrekkende partner daar nog iets van terug? Het verlossende antwoord op die vraag: zeker wel, mits het huis op naam van jullie allebei staat.Dan hebben jullie ieder recht op een deel van de overwaarde.
Als beiden partners eigenaar van de woning zijn, kan de een niet zomaar uit het huis worden gezet. Onderling moet worden afgesproken wie in de woning blijft wonen. De ene partner kan de andere partner bijvoorbeeld uitkopen.
Onderhoudsplicht na scheiding
Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Het bedrag zal minimaal de helft van de overwaarde van het huis zijn. In het geval van onderwaarde van de woning zal de partner die vertrekt de helft van de restschuld of onderwaarde terug moeten betalen.
Als u uit elkaar gaat, dan kan één van de partners bijvoorbeeld de hypotheek overnemen. De blijvende partner zet dan de hypotheek op zijn of haar naam. In plaats van dat u met zijn tweeën verantwoordelijk bent voor de hypotheek, betaalt de blijvende partner deze voortaan van zijn of haar eigen inkomen.
Bij het kopen van een nieuwe woning, het verbouwen van je huidige woning of bij het aanvragen van een echtscheiding, moet je in bijna alle gevallen een taxatierapport laten opstellen voor je geldverstrekker. Deze geldverstrekker of bank wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten.
De woonplaats is iets anders: dat is het adres waar het kind ingeschreven staat in de gemeente. Ouders moeten hierin een keuze maken, omdat het kind maar op één adres ingeschreven kan staan. Als het kind meestal – meer dan 4 dagen per week – bij één van de ouders is, dan heeft het kind zijn woonplaats bij die ouder.
De moeder is tegenwoordig niet meer verplicht om alle zorg op zich te nemen. Daarnaast is de moeder zelfs niet meer verplicht om de helft van de zorgtaken voor haar rekening te nemen. Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW.Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.